Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тесты+кро...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Ферментні препарати

1. В клітинах сполучної тканини утворюються ферменти та інші активні речовини, які регулюють її щільність і проникність. Який ферментний препарат використовується з метою розрихлення і підвищення проникності сполучнотканинних утворень?

A. * Лідаза

B. Амілаза

C. Ліпаза

D. Кокарбоксілаза

E. Холінестераза

Антибластомні засоби

1. Хвора 60 років перенесла мастектомію. Після курсу променевої терапії лікар призначив синтетичний препарат нестероїдної структури, що усуває стимулюючий вплив естрогенів на пухлинний ріст. Який препарат був призначений?

A. *Тамоксифен

B. Диетилстильбестрол

C. Фосфестрол

D. Рубоміцин

E. Цисплатін

2. Хворому, що страждає на гострий лейкоз призначено протипухлинний засіб антиметаболітної дії – антагоніст фолієвої кислоти. Який препарат призначено?

A. * Метотрексат

B. Фторурацил

C. Мієлосан

D. Меркаптопурин

E. Синестрол

3. Жінка 38 років звернулась до онкологічного центру в зв(язку із злоякісною пухлиною молочної залози. Після оперативного втручання їй провели хіміотерапевтичне лікування. Який із зазначених засобів є більш доцільним?

A. *Тестостерон

B. Прогестерон

C. Фосфестрол

D. Мієлосан

E. Сарколізин

4. В основі протипухлинної дії алкілювальних засобів лежить їх вплив на клітинні ДНК і РНК, які у зв’язку з цим втрачають здібність до редуплікації. Які найбільш ранні ускладнення від застосування цих препаратів можуть виникнути у зв’язку з вказаним механізмом їх протипухлинної дії?

A. *Гематотоксичні

B. Виразковий стоматит

C. Кардіотоксичні

D. Нефротоксичні

E. Нейротоксичні

5. Протипухлинний препарат, що відноситься до групи антиметаболітів, використовується для лікування гострого лейкозу у дітей, а також у дорослих для лікування солідних пухлин. Визначте цей препарат.

A. * Метотрексат

B. Сарколізин

C. Колхамін

D. Рубоміцин

E. Преднізолон

6. В процесі хіміотерапії злоякісної пухлини у хворого погіршилися показники імунних реакцій. Який з вказаних засобів слід призначити при такому стані?

A. * Тималін

B. Ціанокобаламін

C. Препарати заліза

D. Преднізолон

E. Кислоту ацетилсаліцилову

7. У жінки 46 років діагностовано рак молочної залози. Який гормональний препарат слід призначити хворій?

A. * Тестостерону пропіонат

B. Синестрол

C. Феноболін

D. Прогестерон

E. Інсулін

8. Для лікування лейкозів застосовується антиметаболіт метотрексат. Антагоністом якого вітаміну він є ?

A. *Фолієвої кислоти

B. Ціанокобаламіну

C. Филохінону

D. Піридоксину

E. Рутину

Антидоти

1. У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з`явились сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

А * Унітіол

B. Налорфін

C. Бемегрид

D. Налоксон

E. Метиленовий синій

2. До приймального відділеня був доставлений хворий у непритомному стані з ризьким пригніченням дихання та серцевої діяльності, зниженням сухожильних рефлексів. За словами супроводжуючої його дружини він в останній час страждав на безсоння та приймав на ніч снодійні засоби. Який лікарський препарат необхідно ввести хворому для невідкладної допомоги?

А.*Бемегрид

B. Унітиол

C. Дипіроксим

D. Атропіну сульфат

E. Протаміну сульфат

3. У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дігіталізації з’явились слідуючи симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

А *Унітіол

B. Налоксон

C. Бемегрид

D. Дипіроксим

E. Атропіну сульфат

4. У приймальне відділення надійшов у важкому стані чоловік 38 років, який отруївся сулемою. Який антидот треба негайно ввести хворому?

А * Унітіол

B. Дипіроксим

C. Атропін

D. Налорфін

E. Ізонітрозин

5. В реанімаційному відділенні знаходиться хворий з отруєнням препаратом похідним барбітурової кислоти. Введений антидот. У якого з антидотів в механізмі дії закладений принцип прямого антагонізму із снотворними в дії на дихальний центр?

А.*Бемегрід

B. ЕДТА (Трилон Б)

C. Активоване вугілля

D. Унітіол

E. Тетацин-кальцій

6. В токсикологічне відділення привезли дитину яка отруїлася грибами, а саме – мухоморами. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги в першу чергу?

А.*Атропін.

B. Папаверин

C. Унітіол

D. Тіосульфат натрію

E. Дипіроксим

7. В токсикологічне відділення надійшов чоловік 40 років, який отруївся інсектицидом – хлорофосом. Який реактиватор холінестерази слід застосувати ?

А.*Дипіроксим

B. Платифілін.

C. Скополамін.

D. Амізил.

E. Атропін.

8. У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

А.*Унітіол

B. Метиленовий синій

C. Налоксон

D. Бемегрид

E. Налорфін

9. Хворий на гострий інфаркт міокарда в складі комплексної терапії отримував гепарин. Через деякий час з'явилась гематурія. Який препарат (антидот) купіює це ускладення?

А *Протаміна сульфат

B. Неодокумарин

C. Амінокапронова кислота

D. Фібриноген

E. Вікасол

10. Унітіол є антидотом і застосовується, зокрема, при отруєннях солями важких металів. Як називається такий тип взаємодії лікарських речовин?

А *Хімічний антагонізм

B. Фізичний антагонізм

C. Фізіологічний антагонізм

D. Синергоантагонізм

E. Неконкурентний антагонізм

11. Хворому з діагнозом отруєння ціанідами лікар призначив натрію нітріт. Який механізм його антитоксичної дії?

А* Утворення метгемоглобіну

B. Адсорбція токсинів

C. Ре активація цитохромоксидази

D. Утворення нейтральних солей

E. Утворення хелатних комплексів

12. У хворого 68 років, який страждає серцевою недостатністю та на протязі тривалого часу приймав препарати наперстянки, з’явилися явища інтоксикації, які швидко нівелювалися застосуванням донатором сульфгідрильних групп унітіолу. Який механізм терапевтичної дії цього засобу?

А *Реактивує натрій-калієву-АТФ-азу мембран міокардіоцитів .

B. Зменшує накопичення іонізованого кальцію

C. Гальмує вивільнення калію з міокардіоцитів

D. Сповільнює поступлення натрію в міокардіоцити

E. Підвищує енергозабезпечення міокарду

13. Хворому, який отруївся срібла нітратом призначили для промивання шлунка гіпертонічний розчин натрію хлориду. Який механізм лежить в основі антидотної дії натрію хлориду?

А *Фізико-хімічний

B. Рецепторний

C. Взаємодія з клітинними метаболітами

D. Ферментний

E. Антиферментний

14. Дівчина 25 років прийшла до токсикологічного відділення з явищами гострого отруєння морфіном. Який антидот слід вести хворій?

A. *Налоксон

B. Унітіол

C. Атропін.

D. Лобелін.

E. Етімізол.

15. Хворій з явищами гострої інтоксикації морфіном був введений налоксон, який швидко покращив її стан. Який переважний механизм дії цього препарату?

A. Конкурентна блокада мю-опіатних рецепторів.

B. Блокада ГАМК-рецепторів.

C. Блокада серотонінових рецепторів.

D. Блокада бензодіазепінових рецепторів.

E. Блокада сигма-опіатних рецепторів.

16. Чоловік 50 років був прооперований з приводу раку шлунку. В комплексній анестезіологічній допомозі був застосований дитилін. Після закінчення операції дія дитиліну продовжувалась. Чому прозерин протипоказаний при передозіровці дитиліну?

A.*Посилює деполяризацію синаптичних мембран

B. Викликає кишкову коліку.

C. Може викликати бронхоспазм.

D. Зменшує вплив ацетилхоліну.

E. Реактивує ацетилхолінестеразу.

17. У хворого має місце отруєння етамінал-натрієм, яке супроводжується незначним пригніченням дихання, зниженням тиску крові. Який лікарський засіб доцільно ввести з метою усунення вказаних симптомів?

A. *Бемегрід

B. Мезатон

C. Строфантин

D. Анаприлін

E. Діазепам

18. До приймального відділення надійшов хворий у непритомному стані. Шкіра холодна, зіниці звужені, дихання з утрудненням, відзначається періодичність по типу Чейн-Стокса, артеріальний тиск знижений, сечовий міхур переповнений. Ппоставлений діагноз: отруєння морфіном. Який препарат необхідно застосувати в якості антагоністу?

A. * Налоксон

B. Бемегрид

C. цититон

D. Унітіол

E. Тіосульфат натрію

19. До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на запаморочення, відчуття спраги, затруднення ковтання, погане бачення близьких предметів. Об’єктивно у нього часте дихання, розширені зіниці, загальне збудження, говірливість, однак мова малозрозуміла. АТ 110/70 мм рт ст, Пульс 110 в 1 хв. На передозування якого препарату можуть вказувати наведені симптоми?

A. * Атропіну

B. Морфіну

C. Ефедріну

D. Аміназіну

E. Кофеїну

20. До лікарні доставили хворого з отруєнням морфіном. Відомо, що при гострому отруєнні морфіном використовується специфічний антагоніст налоксон. Який фактор являється основним у розвитку антагоністичної дії?

A. Конкуренція за зв'язування з “опіатними” рецепторами..

B. Пряме збудження дихального центру.

C. Рефлекторне збудження дихального центру.

D. Різке прискорення метаболізму морфіну.

E. Зменшення чутливості організму до морфіну.

21. Хворому з набряками серцевого походження призначили наперстянку в порошку. Через деякий час з'явились ознаки дігіталісної інтоксикації: екстрасистолія, диспепсія. Чим ліквідувати ускладнення?

A. Солями калію.

B. Солями кальцію.

C. Солями магнію.

D. Гангліоблокаторами.

E. М-холіноблокатори.

22. При отруєнні грибами-мухоморами в якості антидота використовують атропін. Який із перелічених механізмів властивий атропіну, що призводить до знешкодження грибної отрути-мускаріну?

A. *Рецепторний.

B. Фізико-хімічний.

C. Антиферментний.

D. Метаболітний.

E. Ферментний

23. В приймальне відділення лікарні доставлено хворого з ознаками отруєння фосфорорганічними інсектицидами. Який препарат потрібно вжити як засіб першої допомоги?

A.* Дипіросим

B. Аміназин

C. Панангін

D. Унітіол

E. Глюкоза

24. У хворого під час оперативного втручання з'явилися симптоми передозування диплацину. Препарат якої групи найдоцільніше використати для послаблення ефекту передозування?

A. Антихолінестеразні

B. Гангліоблокатори

C. Адреноміметики

D. М-холіноблокатори

E. Н-холіноблокатори