Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тесты+кро...doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Київський медичний університет уанм кафедра фармакології тестові завдання з фармакології

КИЇВ 2011

ЗАГАЛЬНА ФАРМАКОЛОГІЯ

1. Людина, що тривалий час вживає ліки, не може різко припинити їх вживання, оскільки при цьому виникають порушення психічних та соматичних функцій. Як називається синдром різних порушень при відмові від прийому речовини?

  1. Тахіфілаксія

  2. Сенсибілізація

  3. *Абстиненція

  4. Ідіосинкразія

  5. Кумуляція

2. З урахуванням клінічної картини хворому призначено піридоксальфосфат. Для корекції яких процесів рекомендований цей препарат?

А. *Трансамінування і декарбоксилювання амінокислот

В. Дезамінування пуринових нуклеотидів

С. Синтез пуринових та піримідинових основ

D. Окисне декарбоксилювання кетокислот

Е. Синтез білку

3. Прозерин при системному введнні щуру підвищує тонус скелетних мязів. Фторотан викликає релаксацію скелетних мязів та послаблює ефекти прозерину. Визначіть характер взаємодії прозерина і фторотана.

A. *Непрямий функціональний антагонізм

B. Прямий функціональний антагонізм

C. Конкурентний антагонізм

D. Незалежний антагонізм

E. Неконкурентний антагонізм

4. Хвора 29-ти років, що хворіє на виразкову хворобу шлунка, приймала антацидний препарат альмагель. Для лікування гострого бронхіту їй призначили антибіотик метациклін. Проте протягом 5 днів температура не знизилась, кашель і характер харкотиння не змінились. Лікар прийшов до висновку про несумісність ліків при їх взаємодії. Про який саме вид несумісності ліків йде мова?

A. *Фармакокінетична на етапі всмоктування

B. Фармакокінетична на етапі біотрансформації

C. Фармацевтична

D. Фармакодинамічна

E. Прямий антагонізм

5.Тривале вживання деяких лікарських засобів, що передують вагітності, збільшують ризик народження дитини з генетичними вадами. Як називається ця дія?

А. Фетотоксичний ефект

В. Тератогенний ефект

С. Ембріотоксичний ефект

D. *Мутагенний ефект

Е. Бластомогенний ефект

6. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, відчув зубний біль. Лікар призначив йому знеболювальний засіб у дозі, меншій від середньої терапевтичної. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

A. * Потенціювання

B. Сумація

C. Кумуляція

D. Лікарська залежість

E. Толерантність

7. Хворому з частими приступами стенокардії був призначений сустак-форте по 1 табл. 2 рази на день. Спочатку відмічався позитивний ефект, однак на другу добу приступи стенокардії поновились. Чим можна пояснит неефективність призначеного препарата?

A. *Тахіфілаксією

B. Кумуляцією

C. Сенсибілізацією

D. Ідіосинкразією

E. Залежність

8. Хворому призначено дигоксин. Через декілька днів виявлено ознаки передозування препарату, його вміст у крові значно перевищує верхню межу терапевтичної концентрації. Як називається такий варіант дії лікарських речовин?

A. Кумуляція

B. Звикання

C. Антагонізм

D. Потенціювання

E. Тахіфілаксія

9. Хворий на хронічну серцеву недостатність протягом декількох місяців приймав в амбулаторних умовах дигоксин. На певному етапі лікування у нього виникли симптоми передозування препарату. Яке явище лежить в основі розвитку цього ускладненя?

A. * Матеріальна кумуляція

B. Звикання

C. Сенсибілізація

D. Функціональна кумуляція

E. Тахіфілаксія

10. Відомо, що в осіб з генетично обумовленою недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази еритроцитів у відповідь на призначення деяких протималярійних препаратів може розвиватися гемоліз еритроцитів. Як називається цей прояв атипових реакцій на лікарські засоби?

A. *Ідіосинкразія

B. Алергія

C. Сенсибілізація

D. Тахіфілаксія

E. Толерантність

11. У відповідь на застосування знеболюючого засобу при екстракції зуба у хворого з'явились: виражений набряк м'яких тканин нижньої та верхньої щелеп, висип на шкірі обличчя, почервоніння, свербіж. Який з патологічних процесів лежить в основі такої реакції на анестетик?

А. *Алергія

В. Недостатність кровообігу

С. Токсична дія препарату

D. Порушення лімфовідтоку

Е. Запалення

12. Після тривалої терапії препаратом з кори крушини, його проносний ефект зменшився. Яке явища обумовило цей процес?

А. *Звикання

В. Тахіфілаксія

С. Алергія

D. Лікарська залежність

Е. Синдром відміни

13. Пролонгована дія ряду антибіотиків та сульфаніламідів зумовлена тим, що вони циркулюють у крові тривалий час у комплексі з:

А. *Альбуміном

В. Гемоглобіном

С. Гемопексином

D. Гаптоглобіном

Е. Трансферином

14. Для лікування ксеростомії хворому було призначено пілокарпіну гідро хлорид в краплях всередину. Хворий порушував режим лікування: у нього виникли брадикардія, бронхоспазм, болісне посилення перистальтики, різке потовиділення, слинотеча, звуження зіниць і спазмакомодації. Для усунення симптоматики був призначений атропіну сульфат. Який вид взаємодії існує між зазначеними препаратами?

A. *Антагонізм

B. Сінергізм

C. Звикання

D. Тахіфілаксія

E. Кумуляція

15. Хворому з неоперабельним раком шлунку призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відмітив зменшення знеболюючого ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болей у всьому тілі. Яким є механізм зниження ефективності промедола?

A. * Звикання

B. Тахіфілаксія

C. Психічна залежність

D. Кумуляцяї

Е. Зменшення реабсорбції промедолу в канальцях нирок

16. У хворого, який протягом тривалого часу приймав глюкокортикоїди, в результаті відміни препарату виникло загострення хвороби, зниження артеріального тиску, слабкість. З чим можна пов'язати ці явища?

A. Сенсибілізація

B. Гіперпродукція кортикотропного гормону

C. Кумуляція

D. Звикання до препарату

E. Виникнення недостатності надниркових залоз

17. Хворому, який отруївся срібла нітратом, призначили для промивання шлунка гіпертонічний розчин натрію хлориду. Який механізм лежить в основі антидотної дії натрію хлориду?

A. *Фізико-хімічний

B. Рецепторний

C. Взаємодія з клітинними метаболітами

D. Ферментний

E. Антиферментний

18. У другій половині вагітності жінка приймала транквілізатори групи бензодиазепінів. Пологи наступили вчасно, перебігали нормально, але народилась дитина з численними аномаліями розвитку (заяча губа, полідактилія). Як називається описана дія?

A. *Тератогенна

B. Мутагенна

C. Ємбріотоксична

D. Фетотоксична

E.

19. Хворий на гіпертонічну хворобу тривалий час приймав антигіпертензивний препарат, який раптово припинив вживати. Після цього стан хворого погіршився, розвинувся гіпертензивний криз. До якої категорії належить ця побічна дія?

A. * Синдром відміни

B. Кумуляція

C. Толерантність

D. Сенсибілізація

E. Залежність

20. Хворому було призначено препарат А. Через декілька діб дія препарату значно знизилась і для отримання початкового ефекту потрібно збільшити дозу речовини. Укажіть назву цього типу зміни дії лікарської речовини.

A. * Звикання

B. Тахіфілаксія

C. Лікарська залежність

D. Кумуляція

E. Ідіосинкразія

21. Під час оперативного втручання із застосуванням міорелаксантів виникли розлади дихання. Введення прозерину викликало покращення стану. Яким терміном визначається ця взаємодія ліків?

A. *Антагонізмом

B. Сінергізмом

C. Несумістністю

D. Тахіфілаксією

E. Кумуляцією

22. Хворий на гіпотонію, відчувши погiршення загального стану: запаморочення, слабкість, шаткість при ході, прийняв без контролю лікаря кілька таблеток ефедрину через короткі проміжки часу. Проте деяке покращання спостерігав тільки після використання першої таблетки. Яким явищем обумовлена така дія?

A. * Тахіфілаксія

B. Сенсибілізація

C. Ідіосинкразія

D. Звикання

E. Кумуляція

23. У чоловіка 36 років з черепно-мозковою травмою дихання послаблене, пульс ниткоподібний, рефлекси відсутні. Який шлях введення пірацетаму найбільше доцільний у данному випадку?

A. *Внутрішньовенний.

B. Підшкірний.

C. Пероральний.

D. Ректальний.

E. Інгаляційний.

24. Хворий на алергію приймав дипразин. На дні народження у приятеля, незважаючи на пораду лікаря, прийняв звичайну для себе дозу алкоголя. Замість очікуваного середнього ступеню спяніння развилась алкогольна кома, в звязку з чим хворий був госпіталізований у реанімаційне відділення. Назвіть характер описаної взаємодії ЛЗ та алкоголю.

A. Потенціювання.

B. Ідіосінкразія.

C. Тахіфілаксія.

D. Сумація.

E. Функціональний агонізм.

25. У чоловіка 48 років виник напад стенокардії. Лікар призначив йому таблетку нітрогліцерину, вказавши на необхідність покласти ії під язик. Чому лікар вибрав сублінгвальний метод введення препарату?

A. *Сублінгвальна дія розвивається скоріше.

B. Руйнується шлунковим соком.

C. Погано всмоктується із кишок.

D. Активується слиною ротової порожнини.

E. Виключно шкідливий вплив на печінку.

26. Хворий із хронічним закрепом приймав щодня одну таблетку “Сенадексин”. Через деякий час для отримання ефекту він змушений був приймати по 2 таблетки. Укажіть, як називається такий тип зміни дії лікарських речовин:

A. * Звикання

B. Лікарська залежність

C. Ідіосинкразія

D. Сенсибілізація

E. Кумуляція

27. У жінок, які під час вагітності приймали талідомід, народжувалися діти із дефектами розвитку рук. Укажіть, як називається такий тип дії лікарських речовин на плід.

A. *Тератогенна

B. Ембріотоксична

C. Канцерогенна

D. Мутагенна

E. Фетотоксична

28. Чоловіку 18 років з приводу флегмони плеча була зроблена внутрішньом'язова ін'єкція пеніциліну. Після цього у нього з'явилися тахікардія, ниткоподібний пульс, АТ знизився до 80/60 мм рт.ст. Який вид фармакологічної реакції розвинувся?

A. *Анафілаксія

B. Центральна дія

C. Рефлекторна дія

D. Потенціювання

E. Периферична дія

29. Хворому призначено препарат з вираженими лiпофiльними властивостями. Яким буде головний механiзм його всмоктування?

A. *Пасивна дифузiя

B. Активний транспорт

C. Фiльтрацiя

D. Пiноцитоз

E. Зв'язування з транспортними бiлками

30. Метаболізм лікарських засобів в ембріональному періоді відбувається значно повільніше, ніж в дорослому віці. Вказана особливість фармакокінетики плода обумовлена, перш за все:

A. * Функціональною недосконалістю більшості ферментів, або їх відсутністю

B. Великою проникністю гістогематичних бар’єрів

C. Значним об’ємом екстрацелюлярної рідини

D. Здатністю шкіри абсорбувати та екскретувати водорозчинні ліки

E. “Дозріванням” рецепторів в органах в різні терміни

31. Унітіол є антидотом і застосовується, зокрема, при отруєннях солями важких металів. Як називається такий тип взаємодії лікарських речовин?

A. *Хімічний антагонізм

B. Фізичний антагонізм

C. Фізіологічний антагонізм

D. Синергоантагонізм

E. Неконкурентний антагонізм

32. Як зміниться фармакологічна активність препарату з високою спорідненістю до білків плазми крові при виникненні гіпоальбумінемії ?

A. *Підвищиться

B. Зменшиться

C. Не зміниться

D. Анулюється

E. Сповільниться

33. Відомо, що в осіб з генетично обумовленою недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази еритроцитів у відповідь на призначення деяких протималярійних препаратів може розвиватися гемоліз еритроцитів. Як називається цей прояв атипових реакцій на лікарські засоби?

A. *Ідіосинкразія

B. Алергія

C. Сенсибілізація

D. Тахіфілаксія

E. Толерантність

34. На фоні прийому алкоголю у хворого, який отримує клофелін для лікування гіпертонічної хвороби, з’явилися явища різкого пригнічення центральної нервової системи. З чим це може бути пов’язане?

A. *Потенціювання ефектів

B. Сумація ефектів

C. Кумуляція

D. Інтоксикація

E. Ідіосинкразія

35. Хворий тривалий час лікувався від хронічного запору сенадексіном. Однак, через декілька тижнів, послаблюючий ефект препарату знизився. З чим це може бути повязано?

A. *Звикання

B. Лікарська залежність

C. Матеріальна кумуляція

D. Функціональна кумуляція

E. Сенсибілізація