Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ завдання.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
670.72 Кб
Скачать

29.Практичне завдання

Мотивація праці та її економічна доцільність в умовах ринкової економіки

Завдання 1

Розподіл загального заробітку бригади між окремими її чле­нами із застосуванням КТУ. Розподілити між окремими членами ви­робничої бригади загальний заробіток (основна заробітна плата й пре­мія), що дорівнює 630 грн., з урахуванням відпрацьованого часу, присвоєних розрядів і встановлених коефіцієнтів трудової участі (КТУ). Потрібну вихідну інформацію наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Присвоєні розряди, відпрацьований за місяць час, погодинні тарифні ставки і кту членів виробничої бригади

Прізвище та ініціали

Присвоєний та­рифний розряд

Відпрацьова­ний за місяць час, год

Погодинна та­рифна ставка, грн.

КТУ

Петренко А. М. Сидоренко О. А. Кучеренко В. В.

ІІІ

V

IV

168

176

184

7,2

9,2

8,1

1.1

0,9

1,0

Завдання 2

Обчислення річного фонду заробітної плати виробничого цеху підприємства. У виробничому цеху підприємства протягом розрахункового року має працювати 20 робітників четвертого роз­ряду. Тарифна ставка робітника четвертого розряду становить 9,65 грн. за годину. Річний фонд робочого часу одного робітника складає 1815 год. Коефіцієнт виконання виробничих норм у серед­ньому очікується на рівні 1,2.

Обчислити річний фонд заробітної плати виробничого цеху під­приємства.

30.Практичне завдання

Ефективність оплати праці на підприємствах в умовах ринкової економки

Завдання 1

Визначення місячної заробітної плати спеціаліста. Визна­чити загальну заробітну плату спеціаліста, виходячи з такої інформації. Посадовий оклад спеціаліста дорівнює 1160 грн. за місяць. За нормаль­них умов господарювання спеціалісту нараховується премія, розмір якої становить 32 % від посадового окладу. У розрахунковому місяці спеціаліст відпрацював 23 робочих дні, 2 дні перебував у відрядженні та один день у відпустці без збереження заробітної плати.

Завдання 2

Розрахунок заробітної плати начальника відділу вироб­ничого підприємства. Начальнику відділу організації праці і заро­бітної плати виробничого підприємства встановлено посадовий оклад у межах 2800—3300 грн. на місяць. Протягом розрахункового місяця начальник ВОП і ЗП відпрацював 21 робочий день з 23 за графіком, два дні хворів.

План поставок продукції підприємство виконало повністю, за що передбачається премія начальнику цього відділу у розмірі 37,5 % від місячного посадового окладу. За виконання планового завдання по експорту продукції встановлено премію в розмірі 25 % від посадо­вого окладу. Окрім того, за досягнення в підвищенні ефективності виробництва звичайно нараховується премія, розмір якої становить ЗО % від посадового окладу. Проте в розрахунковому місяці за окремі недоліки в організації праці на підприємстві розмір цієї пре­мії знижено на 20 %.

Розрахувати загальний заробіток начальника ВОП і ЗП підпри­ємства за місяць

Завдання 3

Визначення фонду заробітної плати підприємства ме­тодом прямого рахунку. Розрахувати фонд заробітної плати ВАТ «Електромашінструмент» методом прямого рахунку на підставі такої вихідної інформації.

1. Виробнича програма по виробах склала -15000 шт. і розцінки за одиницю продукції 150 грн. Кількість відпрацьованих годин -12547, розцінка за годину 12,5 грн.

2 . Доплати мають становити до фонду заробітної плати: годин­ного — 14 % від тарифного фонду; денного — 1,5 % від годинного фонду заробітної плати; річного — 5,5 % від денного фонду заробіт­ної плати.

3. Фонд заробітної плати допоміжних робітників, обчислений виходячи зі штатного розкладу і розрахунків по нормованих робо­тах допоміжного характеру, дорівнює: по основних виробничих це­хах— 1860 тис. грн.; по допоміжних та обслуговуючих цехах — 2080 тис. грн.

4. У звітному році в підрозділах ВАТ працювало 800 керівників і спеціалістів, а також 200 службовців з річним фондом заробітної плати відповідно 2400 і 300 тис. грн. У розрахунковому році перед­бачається чисельність спеціалістів збільшити на 60 чоловік, а служ­бовців зменшити на 20 чоловік.