Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 17, 18, 25ааап.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Тема 18 Особенности хозяйственных договоров о передаче имущества в собственность Задача 1

ВАТ "Залізобетон" 03.02.2006 р. уклало договір з ТОВ "Будсервіс" на поставку щомісячно до 03.02.2007 р. бетонних конструкцій для будів­ництва двох дев'ятиповерхових будинків.

Згідно з вимогами стандартів №051741 і №08175, як було обумов­лено в договорі, конструкції мають бути виготовлені з цементу міцністю 500 одиниць із застосуванням металевої арматури діаметром 8 мм. У зв'язку з тим, що ВАТ "Залізобетон" одержало від ВАТ "Цемент" цемент міцністю 300 одиниць, а арматуру діаметром 5 мм, воно виготовило конструкції із застосуванням цих компонентів і протягом двох місяців по­ставляло свою продукцію ТОВ "Будсервіс". Останнє неодноразово по­відомляло про те, що конструкції не відповідають вимогам якості, але ВАТ продовжувало поставку саме такої продукції.

У травні 2006 р. ТОВ "Будсервіс" у письмовій формі повідомило по­стачальника про те, що договір поставки від 03.02.2006 р. воно вважає розірваним і вимагає відшкодування збитків у зв'язку з поставкою недоб­роякісної продукції на суму 300 000 грн. Постачальник отримав це повідо­млення 17.05.2006 p., але згоди на розірвання договору не дав і надіслав ТОВ претензію з зустрічними вимогами про виплату йому пені в розмірі 1000 грн. за несвоєчасну оплату поставленої продукції і шкоду, заподіяну у зв'язку з відмовою прийняти поставлену продукцію на суму 300 000 грн. Які підстави та порядок розірвання договору поставки?

РЕШЕНИЕ

№ з/п

Алгоритм

Вимоги законодавства і рішення питання

1

ВАТ "Залізобетон" неодноразово пору­шило умови договору поставки щодо якості товарів

Цивільний кодекс України та Господарський кодекс України регулюють зобов'язальні відносини і відносини поставки зокрема

2

Чи законне односто­роннє розірвання до­говору ТОВ "Будсер- віс"?

Згідно з ч. 1 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання дого­вору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 188 ГК України зміна та розірвання госпо­дарських договорів в односторонньому порядку не допус­каються, якщо інше не передбачено законом або догово­ром.

Проте ч. 5 ст. 268 ГК України встановлено, що в разі поста­вки товарів більш низької якості, ніж вимагається стандар­том, технічними умовами чи зразком (еталоном), покупець має право відмовитися від прийняття і оплати товарів, а якщо товари уже оплачені покупцем, вимагати повернення сплаченої суми, що по суті є законодавчо передбаченою підставою для одностороннього розірвання договору по­ставки покупцем. Отже, згода не такі дії продавця не потрі­бна і його зустрічний позов необгрунтований

|3

Чи правомірні зустрі­чні вимоги постача­льника?

Покупець неодноразово ставив перед постачальником пи­тання щодо неякісних поставок. Згідно зі ст. 268 ГК України покупець має право відмовитися від прийняття та оплати неякісної продукції, тому вимоги постачальника щодо пені та компенсації збитків є необґрунтованими