Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
379942_884CE_shpargalki_z_fiziki.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
48.85 Кб
Скачать

49.Дайте визначення добротності коливального контуру.

Для характеристики затухання коливальних контурів часто користуються, особливо в радіотехніці, величиною, що зветься добротністю контуру і позначається Q.Добротність коливального контуру-величина,яка показує у скільки разів амплітуда вимушених коливань системи при резонансі перевищує амплітуду коливань при його відсутності.Добротність контуру–величина, обернено пропорційна логарифмічному декременту затухання. Q =π/λ=Т Добротність контуру – це помножена на  число повних коливань.

51.Дайте визначення резонансної частоти коливального контуру.

Резонансною частотою називают таку частоту коливального контура, коли вхідний опір RL і C кола є активними. На частоті нижчій резонансної опір індуктивний і на частоті вищій резонансної опір ємнісний.

52.Дайте визначення загасання коливального контура.

Загасання коливального контура – це відношення резистивного опору контура до характеристичного опору. Отже величина обернена до добротності коливального контуру називається загасанням.

Послідовний коливальний контур.Умови Виникнення резонансу напруг.

Дуже важливе практичне значення має резонанс напруг що спорстерігається в послідовному коливальному контурі. Явище різкого зростання амплітуди сили струму в послідовному коливальному контурі при збігові циклічної частоти спонукаючої ЕРС з власною частотою контуру називається резонансом напруг. Резонанс напруг використовується при настроюванні приймачів на потрібну довжину хвилі.

Паралельний коливальний контур.Умови Виникнення резонансу струмів.

Паралельним коливальним контуром називають електричну схему в якій є паралельно зєднанні кола RL та C. Режим, Що використовується в такому колі коли вирівнюється індуктивний і ємнісний опори називається резонансом струму. В реальному контурі рівності реактивних опорів є недостатньою умовою виникнення резонансу сттрумів, тому що мають втрати і котушка індуктивності і конденсатор тому вважають, що резонанс струміввиникає за двох умов:

де - реактивні опори при відсутності відповідних віток. Згідно 1 закону Кірхгофа , тому якщо в момент резонансу то струм основної вітки повинен бути рівний нулю. В реальній схемі струм стає мінімально можливим.

57.Методи розрахунку смуги пропускання послідовного пасивного коливального контуру.

Основною характеристикою якісної роботи контура є його смуга пропускання, що знаходится між двома граничними частотами контура і може бути визначена як

аналітично так і графічно. Ширина смуги пропускання характеризує вибірковість контура. Крива що відображає зміну струму або напруги в коливальному контурі називається резонансною кривою. Ширина смуги пропускання може пропускатися величиною внутрішнього опору генератора.величина внутрішнього опору генератора береться у співвідношенні до опору контура в момент резонансу.

58.Дайте визначення вибірковості коливального контуру.

Вибірковість – це властивість контура підсилювати сигнал однієї частоти. Вибірковість паралельного контуру можна керувати змінюючи внутрішній опір генерат ора. Збільшення внутрішнього опору генератора призводить до зменшення смуги пропускання, а значить покращення вибірковості контура, одночасно з тим зменшується рівень напруги на виході з контуру.

59.Розладнання контуру.

В контурі визначають три види розкладань:Абсолютне – визначається як різниця між частотою генератора і частотою резонансу: . Відносне розкладання: . Узагальнене розкладання: Е= .Смугу пропусканняконтура можна розрахувати через розкладання контура.

62.Поясніть вплив внутрішнього опору генератора на вибірковість контуру.

Вибірковість паралельного контуру можна керувати змінюючи внутрішній опір генерат ора. Збільшення внутрішнього опору генератора призводить до зменшення смуги пропускання, а значить покращення вибірковості контура, одночасно з тим зменшується рівень напруги на виході з контуру.

63.Вкажіть область використання коливальних контурів.

Колива́льний ко́нтур — електричне коло, складене з резистора, ємності та індуктивності, в якому можливі коливання напруги й струму. Коливальні контури широко застосовуються в радіотехніці та електроніці, зокрема в генераторах електричних коливань, в частотних фільтрах. Вони використовуються практично в кожному електротехнічному пристрої.

64.Дайте визначення магнітозвязних кіл.

Двак кола називаються магнітозвязними, якщо зміна струму в одному з них викликає зміну струму в іншому. Зв'язок між такими колами може відбуватися через взаємну індуктивність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]