Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-124.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
402.08 Кб
Скачать

106Державний устрій фрн: поділ компетенцій між центральним урядом і федеральними землями.

Основи правової системи ФРН були закладені після об'єднання в 1867 р. низки держав під верховенством Пруссії в Північно-Німецький Союз, який став потім, в 1871 р., Німецькою імперією. При цьому протягом досить тривалого часу, до видання відповідних загальнонімецька законів, в імперії продовжували діяти законодавчі акти і правові звичаї що ввійшли в її князівств, міст та інших територіальних утворень. Законодавство відтвореного в XIX ст. загальногерманського розроблялася головним чином держави на базі законів Пруссії, Баварії та Саксонії і в меншій мірі – інших держав. Великий вплив зробило Прусське земельне уложення 1794 р., яке охоплювало багато галузей права, баварський Кримінальний кодекс 1813 і більш ранні баварські Судовий і Цивільний кодекси 1753 та 1756 рр.., Саксонський Цивільний кодекс 1863 р., Ганноверський Цивільний процесуальний кодекс 1850 На території деяких увійшли в Німецьку імперію держав, свого часу окупованих армією Наполеона, зберігали силу введені в той період Цивільний кодекс Франції 1804 та інші наполеонівські кодекси. Очевидно вплив і цих законів на формування законодавства Німецької імперії. Нарешті, під час підготовки проектів враховувалося і загальне право, що являло собою складне переплетення норм, висхідних до римського і канонічного права і правових звичаїв древніх германців.

З утворенням Северо-Німецького Союзу почався повільний, але послідовний процес видання загальнонімецька законів, в ході якого спочатку були прийняті розроблені раніше Торгове уложення 1866 р. і Кримінальне укладення 1871 р., потім Цивільне процесуальне і Кримінально-процесуальне уложення, Закон про судоустрій 1877 р . і лише в 1896 р. – Цивільне укладення (названі кодекси іменуються укладенням згідно з прийнятою в російській дореволюційній літературі термінології).

Багато хто з кодексів та інших законів, прийнятих у цей період, продовжують діяти – з урахуванням змін і доповнень, внесених до них в період Німецької імперії, що проіснувала до 1918 р., в період буржуазно-демократичної Веймарської республіки (1919-1933 рр..) І після утворення в 1949 р. ФРН. Зберігають силу і деякі з законодавчих актів і змін в законодавстві періоду нацистської диктатури (1933-1945 рр..), Оскільки вони не були скасовані ні відповідними постановами Союзної наглядової ради, якому належала вся повнота влади в Німеччині в 1945-1949 рр.., Ні законодавчими органами або органами конституційного нагляду ФРН (так, у назвах деяких актів зберігається термін "Імперський закон").

У 1990 р. до ФРН приєдналася НДР. Найважливішим етапом цього процесу став перший державний договір про економічний, валютний і соціальний союз ФРН і НДР, який набув чинності 1 липня 1990 Відповідно до цього договору все законодавство НДР в економічній і соціальній сферах анулювати, а замість нього вводилися закони ФРН. 31 серпня 1990 був підписаний другий державний договір – про механізм входження НДР у ФРН, а 3 жовтня 1990 відбулося возз'єднання Німеччини, після чого на територію НДР були послідовно поширені всі закони ФРН, її правова і судова системи.

Визначальну значення в системі чинного законодавства ФРН має Конституція (Основний Закон) 1949 У цьому документі, що відкривається короткою преамбулою і розділом про основні права громадян, детально регулюються питання взаємовідносин федерації і всіх вхідних в неї 16 земель – суб'єктів федерації, а також визначається система органів влади, управління та правосуддя. У сфері законодавства компетенція розподіляється таким чином, що вирішальна роль належить федерації, а на частку земель залишається регулювання (у порядку конкуруючої компетенції) питань, що відносяться до освіти і культури, діяльності місцевих органів влади, управління і поліції та ін. Відповідно до ст.73 Основного Закону федерація володіє виключною компетенцією по найважливіших питань, у тому числі в сфері зовнішніх зносин, оборони, грошового обігу, громадянства, співробітництва федерації і земель. У ст.74 визначена конкуруюча компетенція федерації і земель (виключна компетенція земель в Конституції не зафіксована).

При тлумаченні законів у ФРН (на відміну від багатьох інших країн) велике значення надається матеріалам комісій по підготовці відповідних актів.

Поряд із законодавчими актами важливими джерелами права визнаються постанови, що видаються Федеральним урядом, міністрами або федеральними урядами земель. Інші підзаконні акти відіграють значно меншу роль. Судова практика у Німеччині традиційно не вважалась джерелом права. Нині у ФРН визнається важлива роль Федерального конституційного суду та інших вищих судових установ, рішення яких розглядаються в якості джерела права як при застосуванні закону, так і, особливо, у випадку виявлення неточностей або прогалин у законодавстві. Звичаї, власне кажучи, втратили роль джерел права.

У період 1958-1963 рр.. в частині III "Бундесгезетцблатт" було опубліковано "Збори федерального права" – зібрання чинного законодавства ФРН, систематизоване по дев'яти "головним областям права": 1) державне і конституційне право; 2) управління; 3) правосуддя; 4) цивільне і кримінальне право; 5) оборона; 6) фінанси; 7) господарське право; трудове право, соціальне забезпечення, забезпечення жертв війни; 9) зв'язок, шляхи повідомлення, водний транспорт.

За формою державного устрою Німеччина – федерація, в складі якої 16 земель. Федеральний устрій ніяких національних підстав під собою не має. У каждой земли – собственная конституция, выборный законодательный орган – однопалатный ландтаг (в Баварии двухпалатный) и правительство во главе с Премьер-министром.

Діє Конституція (Основний Закон) 1949 За формою правління Німеччина – парламентська республіка. Вищими органами держави за Конституцією є Федеральний президент, і Бундесрат Бундестаг, Федеральний уряд і Федеральний конституційний суд. Політичний режим – демократичний.

Законодавча влада здійснюється парламентом, який відповідно до Конституції вважається однопалатним, фактично а складається з двох палат – Бундестагу (буквально: Федеральний з'їзд) і Бундесрат (буквально: Федеральна рада). Власне парламентом є Бундестаг, у складі якого 496 депутатів, що обираються прямими загальними виборами строком на 4 роки. Бундесрат ст.50 Основного Закону характеризує як орган, через який землі беруть участь у законодавстві та управлінні федерацією та у справах Європейського союзу. У Бундесрат входять 69 осіб, яких призначає урядами земель на 4 роки зі свого складу. Кожна земля має в ньому від 3 до 5 голосів в залежності від кількості населення. Палати обирають своїх голів і утворюють постійні комітети. Засідання палат, як правило, відкриті, якщо тільки депутати не ухвалять рішення провести закрите засідання. Основний Закон визначає коло питань, що відносяться до сфери виключної законодавчої компетенції федерального парламенту і до області конкуруючої законодавчої компетенції центру і земель. Крім того, ст.75 Основного Закону перераховує ті питання, з яких парламент може видавати загальні приписи.

Процедура прийняття федеральних законів полягає в наступному. Законопроект приймається Бундестагом і відразу передається в Бундесрат. Якщо Бундесрат не схвалить цей законопроект, він має право протягом двох тижнів вимагати скликання погоджувальної комітету, у якому представлені члени обох палат. Якщо комітет запропонує якісь зміни до прийнятого законопроектом, він повинен бути повторно розглянутий Бундестагом. Законопроект, схвалений Бундестагом вдруге, може бути знову відхилено Бундесратом протягом тижня. Тоді законопроект направляється до Бундестагу в третій раз, і якщо за неї проголосує більшість членів Бундестагу, він вважається прийнятим.

Бундестаг має також контрольними повноваженнями щодо уряду. Вони виявляються у формах інтерпеляції (запитів), усних питань, у роботі слідчих комісій, в праві вимагати відставки уряду.

Глава держави – Федеральний президент, що обирається спеціальним органом – Федеральними зборами на 5 років. Повноваження Президента типові для парламентської глави республіки. Він промульгірует закони, бере участь у засіданнях уряду, призначає і звільняє посадових осіб, має право помилування. Президент є представником Федеративної Республіки Німеччина (ФРН) у відносинах з іншими державами. Від імені ФРН він укладає з ними договори, акредитуються і приймає послів. Більшість актів Президента потребують обов'язкової контрасигнації (підпис) глави уряду або відповідних міністрів, які несуть за них відповідальність.

Вся повнота виконавчої влади належить Федеральному уряду на чолі з Федеральним канцлером. Крім останнього входять до складу уряду віце-канцлер, міністри, що очолюють міністерства, і міністри без портфеля. Президент висуває кандидатуру на посаду Канцлера, який обирається Бундестагом (якщо вона не отримує більшості голосів членів Бундестагу, Президент може розпустити палату). Міністри призначаються і звільняються Президентом з пропозицією Канцлера. Повноваження уряду досить великі. Фактично воно здійснює всі функції по керуванню державою. Досить сильні його позиції і в сфері законодавства. Правом має Уряд ініціативи законодавчої, при його цього законопроекти є пріоритетними. Вслучае відхилення такого законопроекту Бундестагом Президент на пропозицію уряду і за згодою Бундесрат може оголосити стан "законодавчої необхідності", і тоді для прийняття цього законопроекту досить схвалення Бундесрат.

Згідно з Основним Законом члени уряду несуть відповідальність тільки перед Канцлером.

Роль Канцлера в державному механізмі ФРН є надзвичайно великою. Фактично він визначає основну лінію внутрішньої і зовнішньої політики країни. Вслучае її відставки у відставку повинен піти весь уряд. Бундестаг може виразити недовіру не всьому уряду або окремих його членів, а тільки Канцлеру. Канцлер усувається з посади лише у разі обрання нового Канцлера (так званий конструктивний вотум недовіри – на відміну від деструктивного, який не вимагає нової кандидатури на посаду голови уряду).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]