Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 семестр Напруження та деформації при зварюван....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
17.45 Mб
Скачать

1 Деформації згину встик

При зв в стик двох пластин різної ширини, наслідок позацентрового прокладання поздовжньої усадкової сили на зварні з’єднання буде діяти згинний момент:

(1)

Тоді залишковий прогин визначається за ф-ю:

(2)

2L – довжина пластин

І – момент інерцій поперечного перерізу

Поперечні шви також можуть викликати згин, якщо поперечне вкорочення буде проходити в умовах закріпленого з’єднання то згиний момент буде рівний:

(4)

Якщо в зварному з’єднані позацентрово розміщені декілька усадкових сил то залишковий прогин визначають як суму прогинів від дії кожної усадкової сили

(5)

2 Деформацій згину при зварюванні таврових з’єднань

При зварювані таврових з’єднань усадкова сила прикладена в точці, що не лежить на центральних осях поперечного перерізу з’єднання. Оскільки площа зони залишкових пластичних деформацій не симетрична відносно осі, y, то точка прикладання усадкової сили буде зміщена відносно осей х, у.

(6)

Вільні прогини:

(7)

де L – довжина балки; Іх, Іу – моменти інерції поперечного перерізу;

Тоді залишковий прогин таврового з’єднання визначаються за формулою:

(8)

3 Кутові деформації

Кутова деформації полягає в повороті зварних листів на деякий кут відносно вихідного положення виникає при зварюванні однопрохідних і багато прохідних зварних з’єднань з стиковими і кутовими швами. Величина кутової деформації рівна куту β

4 Кутові деформації при зварюванні стикових з’єднань. (9)

При зварюванні стикових з’єднань основною причиною утворення кутової деформації є: нерівномірність поперечної усадки, різних шарів металу по товщині внаслідок нерівномірного розігрівання металу.

Найбільша кутова деформація проявляється при односторонньому стиковому зварюванні незакріплених пластин з V – подібним розробленням кромок. Величина кутової деформації залежить від 1) відносної глибини провару; 2) відносної ширини провару; 3) від форми провару; 4) від механічних і теплофізичних властивостей металу.

При зварюванні стикових зєднань з однієї сторони з V-подібним розробленням кромок кутову деформацію визначають:

(10)

- температурний коефіцієнт лінійного розширення металу

Тсер – середня температура шару наплавленого металу до моменту переходу з найбільш гарячих точок з пластичного стану в пружний;

Фі – кут розроблення кромок

При зварюванні встик мало вуглецевих низьколегованих сталей кутову деформацію визначають по монограмі в залежності від умов зварювання і розрахункової товщини .

При багатопрохідному зварюванні кутову деформацію стикового зєднання визначають за формулою

(11)

де і кількість проходів з лицьової сторони; Вs – кутова деформація кутова деформація від s-го проходу зворотної сторони; Вк – кутова деформація від к-го проходу з лицьової сторони; М – поправочний коефіцієнт що враховує номер проходу визначають по графіку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]