Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Пожежі та вибухи

Вибухи і їх наслідки – пожежі виникають на об’єктах, які виробляють вибухонебезпечні та хімічні речовини. При горінні багатьох матеріалів утворюються високотоксичні речовини, від дії яких люди гинуть, частіше, ніж від вогню. Раніше при пожежах виділявся переважно чадний газ. Але в останні десятиріччя горить багато речовин штучного походження: полістирол, поліуретан, вініл, нейлон, поролон. Це призводить до виділення в повітря синильної, соляної й мурашиної кислот, метанолу, формальдегіду та інших високотоксичних речовин.

Найбільш вибухо- та пожежонебезпечні суміші з повітрям утворюються при витоку газоподібних та зріджених вуглеводних продуктів метану, пропану, бутану, етилену, пропилену тощо.

!

В останнє десятиріччя від третини до половину усіх аварій на виробництві пов’язано з вибухами технологічних систем та обладнання: реактори, ємності, трубопроводи тощо. Пожежі на підприємствах можуть виникати також внаслідок ушкодження електропроводки та машин, які перебувають під напругою, опалювальних систем.

Певний інтерес (щодо причин виникнення) можуть становити дані офіційної статистики, які базуються на проведених в США дослідженнях 25 тисяч пожеж та вибухів:

  • несправність електрообладнання – 23%;

  • куріння в неналежному місці – 18%;

  • перегрів внаслідок тертя в несправних вузлах машин – 10%;

  • перегрів пальних матеріалів – 8%;

  • контакти з пальними поверхнями через несправність котлів, печей, димарів – 7%;

  • контакти з полум’ям, запалювання від полум’я горілки – 7%;

  • запалювання від іскри з установок та устаткування для спалювання – 5%;

  • самозапалювання пальних матеріалів – 4%;

  • запалювання матеріалів при різці та зварюванні металів – 4%.

Пожежі відбуваються усюди: на промислових підприємствах, об'єктах сільського господарства, у навчальних закладах, дитячих дошкільних установах, у житлових будинках.

Вони виникають при перевезеннях пального усіма видами транспорту. Самозаймаються такі хімікати, як скипидар, камфора, нафталін. У процесі горіння поролону виділяється отрутний дим, що призводить до небезпечних отруєнь.

У процесі виробництва за певних умов стають небезпечними і займаються деревний, вугільний, торф'яний, алюмінієвий, борошняний, зерновий пил, а також пил бавовни, льону, пеньки.

Улітку 1985 р. тонкий бавовняний пух, який утворювався після прання і сушіння білизни в пральні готелю «Космос» (Москва), забив вентиляційну шахту. Працівники пральні вирішили позбутися від нього за допомогою... вогню, забувши, що за певних умов він вибухає, як порох. Так, власне, і відбулося. Як тільки чиркнули сірником – прогримів вибух. Вісім чоловік одержали опіки і поранення. Ударна хвиля розвернула перекриття. Здається пральня – виробництво саме мирне – прання білизни. Але ж вибухнуло і ще як. Пожежа в універмазі м. Брюссель (1967) призвела до загибелі 322 людей, а від пожежі в психлікарні Гватемала-сіті загинуло 220 осіб.

Так за даними МНС Росії кожні 4-5 хв спалахує пожежа. Щорічно в дим і попіл перетворюються цінності на мільярди карбованців. Щогодини у вогні гине 1 людина і близько 20 одержують опіки і травми. Так, 14 березня 1993 р. Сталася найбільша за останні 10 років пожежа в Росії. Вщент згорів на Камазі завод з виробництва двигунів. Загальна площа пожежі 200 тис. квадратних метрів. Відновленням, а точніше будівництвом нового займаються дотепер.

Рекомендації

щодо правил поведінки при ураганах

  • При катастрофі чи великій аварії дуже важливо вчасно сповістити й організувати захист робітників та службовців, і всього поблизу проживаючого населення, якому теж може загрожувати небезпека.

  • У першу чергу необхідно організувати рятувальні роботи, надати постраждалим першу медичну допомогу і доставити їх у лікувальні установи. Тому знання щодо надання медичної допомоги на догоспітальному етапі потерпілим є досить важливими, і не тільки для медичних працівників, а й для пересічних громадян.

  • Після розвідки організується локалізація і гасіння пожеж, приймаються міри до запобігання подальших руйнувань. Окремі конструкції, що загрожують падінням, валять чи навпаки зміцнюють, проводять невідкладні роботи на комунально-енергетичних мережах. При цьому величезне значення має дотримання вимог безпеки. Наприклад, забороняється без потреби ходити по завалах, входити в зруйновані будинки, проводити роботи поблизу споруд, що загрожують обваленням. Не можна доторкатися до оголених проводів і різних електричних пристроїв.

  • Ділянки рятувальних і відбудовних робіт повинні бути обгороджені, вчасно виставлені охорона і спостерігачі. В результаті аварії чи катастрофи можуть розтікатися пальне й агресивні рідини. Це треба враховувати при організації робіт.

Найбільш характерними видами травм при аваріях і катастрофах бувають поранення, забиті місця, переломи кісток, розриви і роздавлювання тканин, травматичний шок, кровотечі, ЧМТ, політравми, ураження електричним струмом, опіки, отруєння. Усі ці питання будуть розглянуті в наступних темах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]