Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Probl_Zemelnogo_prava_vidpovidi.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
544.26 Кб
Скачать

14. Рішення Конституційного суду.

МІРОШНИЧЕНКО:правовий прецедент (судовий чи адміністративний) — в Україні джерелом права загалом не визнається'. Хоча, на наш погляд, певні ознаки судового прецеденту мають рішення Конституційного Суду України, крім того, для України є обов'язковими судові прецеденти деяких міжнародних судових установ - наприклад, Європейського суду з прав людини (відповідно до ст. 46 Конвенції про захист прав людини та основних свобод 1950 р., ратифікованою Законом України від 17.07.1997 "Про ратифікацію Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 р., Першого протоколу та протоколів N 2, 4, 7 та 11 до Конвенції-"64, а також п. п. а) та Ь) ст. 31 Віденської Конвенції "Про право міжнародних договорів" від 23.05.1969, ратифікованої Україною 14.05.1986 у складі СРСР). Крім того, хоча навіть акти-роз'яснення вищих судових інстанцій зараз не мають для судів формально-обов'язкового значення (п. З ч. 1 ст. 39, п. 1. ч. 2 ст. 44, п. 2 ч. 2 ст. 47, п. 6 ч. 2 ст. 55 Закону України "Про судоустрій України" від 07.02.2002 ), тенденції судової практики є надзвичайно важливими, оскільки суди, як правило, орієнтуються на судові рішення по конкретним справам вищих судових інстанцій, а іноді - і судів того самого рівня.

Все викладене дозволяє С. Шевчуку (до якого ми приєднуємося) стверджувати, що в Україні існує судова правотворчість як джерело права (рішення Європейського суду з прав людини) та "квазіпрсцслснтнс" право - акти Конституційного Суду України та акти-узагальнсіїня судової практики. При цьому звертається увага на те, що обов'язковою с лише резолютивна частина рішень Конституційного Суду.

15. Стандарти та інші науково-технічні документи.

  • "нормативні документи " (застаріла назва''нормативно-технічні документи"), хоча деякі науковці вважають, що нормативні документи терміном "законодавство" не охоплюються .

ИВ. На сьогодні можна виділити наступні основні види нормативних документів (далі - НД): І) НД зі стандартизації (насамперед, стандарти); 2) НД у галузі будівництва (в першу чергу, будівельні норми та правила), 3) НД у галузі забезпечення санітарно-гігіснічного благополуччя населення (санітарні норми та правила); 4) нормативні акти із забезпечення пожежної безпеки, 5) НД із забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя, 6) НД з охорони праці та ін.

Спільними рисами НД є їх переважно вузькоспеціалізований, "технічний" характер, об'єднання у ієрархічно-побудовані та логічно узгоджені системи під егідою певного органу (Дсржспоживстанларту. Міністерства охорони здоров'я (далі

- МОЗ), Мінбуду тощо). Характерною формальною, зовнішньою рисою НД є присвоєння кожному нормативному документу цифрово-буквеного шифру (наприклад, ТОСТ 26640-85", "ДБН А. 1.1-1-93* тощо)71.

N8. Для організації та координації робіт зі стандартизації на базі Національного наукового центру "Інститут фунтознавства та агрохімії ім. О. Н. Соколовського" наказом Держстандарту України створено технічний комітет (далі -ТК) зі стандартизації ТК-142 "Ґрунтознавство"72. Пропонується також створити ТК із сталого землекористування та землеустрою стосовно розроблення, науково-технічної експертизи, розгляду та погодження НД які стосуються сталого землекористування, охорони та раціонального використання грунтів7'. Чинний "Класифікатор нормативних документів" ДК 004-2003 передбачає окремий клас НД - 13 "Довкілля. Захист довкілля та здоров'я людини. Безпека", до якого входить підклас 13.080 "Якість грунту. Ґрунтознавство".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]