Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора МФ (моя).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать

16.Місцеві бюджети як складова бюджетної системи держави.

Бюджет — це план утворення і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, які здійснюються органами державної влади України, органами влади АРК та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджет це документ, який установлює певний порядок утворення та використання фінансових ресурсів і належить відповідним органам влади.

Місцеві бюджети, з одного боку, є складовою частиною бюджетної системи держави, а з іншого – складовою частиною місцевих фінансів і віддзеркалюють певну систему економічних відносин. Не менш важливою особливістю функціонування місцевих бюджетів є те, що вони забезпечують матеріальну незалежність органів місцевого самоврядування, і безпосередньо їм підпорядковані. Це дає змогу місцевим органам самоврядування бути організаторами цих бюджетних відносин.

Особливістю місцевих бюджетів є і те, що всі їх ланки органічно зв’язані не тільки між собою, а й з установами та підприємствами всіх форм власності, які функціонують на території регіону. Цей зв’язок проходить через два основні канали розподілу створеної вартості — надходженнями в бюджет і фінансуванням з бюджету.

24.Склад місцевих фінансових ресурсів. Баланс фінансових ресурсів і витрат.

Виконання завдань і ф-ій МС забезпеч-ся матер., фін., труд., інформац., рес., якими терит. громада розпор-ся.

Осн. рес-ми є матер. та фін. рес., які є основою МБ.

Відповідно до Законодавства до матер. і фін. рес. віднос. рухоме та нерухоме майно, дох. МБ., кошти комун. п-ств, земля, прир. рес., що є у власності терит. громад, сіл, селищ, міст.

Місцеві фін. рес. – сук-ть фондів грош. коштів у проц.. (пере)розділу ВВп і спрям-ся на екон-ні, соц.-ні розвит. адмін.-терит. од.

Склад:

централізовані – МБ, позаб-ні та позичкові кошти;

децентралізовані – кошти п-ств комун. форми власності.

17. Рівні та види місцевих бюджетів.

Складовими бюджетної системи України є державний бюджет та місцеві бюджети.

Відповідно до Бюджетного кодексу України місцевими бюджетами визнаються бюджет АР Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування (бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об’єднань).

Для аналізу та прогнозування економічного і соціального розвитку держави складається Зведений бюджет Укр., що включ показники Державного бюджету України, зведеного бюджету АР Крим і зведених бюджетів областей та міст Києва і Севастополя.

Зведений бюджет АР Крим включає показники бюджету АР Крим, зведених бюджетів її районів та бюджетів міст республіканського значення.

Зведений бюджет області містить показники обласного бюджету, зведених бюджетів районів і бюджетів міст обласного значення цієї області.

Зведений бюджет району охоплює показники районних бюджетів, бюджетів міст районного значення, селищних та сільських бюджетів цього району.

Зведений бюджет міста з районним поділом включає показники міського бюджету та бюджетів районів, що входять до його складу.

Якщо місту або району у місті адміністративно підпорядковані інші міста, селища чи села, то зведений бюджет міста або району в місті включає показники бюджетів цих міст, селищ та сіл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]