Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора МФ (моя).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
535.55 Кб
Скачать

93.Прибуток та рентабельність комунальних підприємств.

Важливим етапом у функціон-ні фінансів підприємницьких структур є розподіл доходу. Із отриманих грошових доходів відшкодовуються матеріальні затрати на сировину, матеріали, паливо, електроенергію та інші предмети праці. Подальший розподіл доходу пов’язаний із форм-ням амортиз-го фонду як джерела відтворення основних фондів і нематер. активів. Частина грошового доходу, що залишилася, являє собою валовий дохід або новостворену вартість, котра викор-ється на виплату заробітної плати і форм-ня чистого доходу підп-ва. Частина чистого доходу враховується у собівартості продукції (робіт, послуг) як відрахування на соціальні потреби (Пенс. фонд, Фонд соц. страх-ня, Фонд зайнятості), частина викор-ться на сплату податків та інших платежів до бюджету (крім податку на додану вартість, акцизного збору, мита, податку на прибуток).

Чистий дохід, що залишився, становить загальний прибуток підприємства, з якого сплачується податок на прибуток і формується чистий прибуток. За рахунок чистого прибутку підп-во створює резервний фонд, виплачує дивіденди, поповнює статутний фонд, стимулює своїх працівників тощо.

Отже, у розподілі прибутку підприємницьких структур можна виділити два етапи. Перший — це розподіл загального прибутку. На цьому етапі учасниками розподілу є держава і підп-во. Пропорції розподілу прибутку між державою (бюджетом) і підп-вом складаються під впливом таких чинників, як визначення об’єкта оподаткування, ставок податку, надання податкових пільг. Установлення оптимальних пропорцій розподілу прибутку між дер­жавою і підп-вом має велике значення для забезпечення потреб підп-ва і формування фінансових ресурсів держави, тому воно є одним із центральних у фін. політиці кожної країни.

Другий етап — це розподіл і викор-ня прибутку, що перебуває в розпорядженні підп-ва після здійснення платежів до бюджету. На цьому етапі розподіл прибутку може здійснюватись через попереднє формування цільових грошових фондів або спрямуванням коштів безпосередньо на фінан-ня витрат. Згідно з прийнятими в Укр. положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку не передбачено формування за рахунок прибутку ряду цільових фондів, як це мало місце раніше, зокрема фонду нагромадження і фонду споживання

99. Розрахунок суми квартирної плати. Орендна плата за не житлові приміщення та її планування.

Плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється виходячи із загальної площі квартири (одноквартирного будинку).

Норма загальної площі встановлюється у розмірі 21 квадратного метра на одну особу.

Розмір плати за користування житлом (квартирної плати) встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) береться крім квартирної плати за затвердженими в установленому порядку тарифами.

Пільги по квартирній платі та платі за комунальні послуги встановлюються законодавством.

Згідно з договором найму (оренди) нежитлового приміщення наймач за користування орендованим майном сплачує орендну плату. Розмір орендної плати складає (з урахуванням ПДВ).

Орендна плата сплачується в безготівковому порядку на розрахунковий рахунок наймодавця щомісячно до 5 числа поточного місяця .

Наймач має право вносити орендну плату наперед за будь-який термін у розмірі‚ що визначається на момент оплати.

Вартість комунальних послуг входить до орендної плати.

Усі витрати за користування телефонами оплачуються наймачем самостійно згідно з рахунками телефонної станції на наданий у користування телефон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]