Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторна.№10doc.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
137.72 Кб
Скачать

Порядок виконання роботи

1.Запустіть Electronics Workbench - Пуск; .

- Підготуйте новий файл для роботи. Для цього необхідно виконати такі операції з меню:

File/New і File/Save as.

При виконанні операції Save as буде необхідно вказати ім'я файлу і каталог, у якому буде зберігатися схема. (Мої документи; Електроніка; гр. — .)

- Розгляньте схему на рис. і виконайте її моделювання.

- Перенесіть необхідні елементи з заданої схеми на робочу область Electronics Workbench.

Для цього необхідно вибрати розділ на панелі інструментів у якому знаходиться потрібний вам елемент, потім перенести його на робочу область.

  • З'єднайте контакти елементів і розташуйте елементи в робочій області для одержання необхідної вам схеми.

Для з'єднання двох контактів необхідно клацнути на один з контактів лівою кнопкою миші і, невідпускаючи клавішу, довести курсор до другого контакту.

У разі потреби можна додати додаткові вузли (розгалуження).

Натисканням на елементі правою кнопкою миші можна одержати швидкий доступ до найпростіших операцій над положенням елементу, таким як обертання (rotate), розворот (flip), копіювання/вирізання (copy/cut), вставка (paste).

  • Проставте необхідні номінали і властивості кожному елементу. Для цього потрібно двічі виконати подвійне натискування лівою кнопкою миші на зображенні елементу

2. Дослідження схеми операційного підсилювача (ОП) при виконанні операції складання.

    1. Зібрати схему рис.1, встановити параметри елементів згідно з варіантом завдання(Таблиця 1)

Таблиця 1

Вхідні дані для виконання роботи

Вар

U1,В

U2,В

R1,кОм

R2,кОм

Ros,кОм

1

2

7

10

10

10

2

4

8

10

20

5

3

6

9

20

10

10

4

8

10

10

5

5

5

10

6

10

10

5

6

9

4

30

20

15

7

7

3

10

10

10

8

5

2

5

10

10

9

3

8

10

20

20

10

6

9

5

5

5

Примітка! ОП взяти з панелі наборів компонентів “Analog ICs” у якому використовуються інвертувальний вход “-“ та неінвертувальний “+”, підключення джерела живлення не зображено.

Схема складається з: DA операційного підсилювача; U1, U2 – джерела постійної напруги, що подається відповідно на ВХ1 і ВХ2; R1, R2 - резистори, крізь які напруга з ВХ1 і ВХ2 подається на інвертувальний вхід ОП; перемикачі SA1 і SA2 використовуються для подавання напруги на ВХ1 і ВХ2; PV – вольтметр для вимірювання вихідної напруги (DC).

    1. В становити перемикач SA1 в замкнене положення, а вимикач SA2 у розімкнене - таким чином ми отримуємо схему інвертувального

Рис.1 Схема підсумкового пристрою.

    1. підсилювача (напруга з ВХ1 надходить на інвертувальний вхід ОП). Зміненням значення U1 в межах: 0,5 U1; U1, виконати вимірювання вихідної напруги (схема вмикається і вимикається). Результати вимірювання записати в таблицю 2а бланку звіту.

    2. Встановити перемикач SA1 в розімкнене положення, а вимикач SA2 в замкнене і зробити дослідження аналогічні попередньому, але з напругою U2. Результати вимірювань записати в таблицю 2б бланку звіту.

    3. Встановити перемикачі SA1 і SA2 в замкнене положення – таким чином ми одержуємо схему підсумкового підсилювача. Подаванням напруги, яка відповідає значенням з пп 1.2 и 1.3 виконати вимірювання вихідної напруги підсумкового підсилювача. Результати вимірювань записати в таблицю 2в бланку звіту.

3. Дослідження роботи операційного підсилювача при виконанні операції віднімання.

    1. Зібрати схему рис.2, встановити параметри схеми згідно з варіантом завдання.

    2. Виконати вимірювання для різних значень U1 і U2.

Результати вимірювань занести в табл. 3 бланку звіту.

Р ис.2 Схема віднімального пристрою.

3. Дослідження роботи операційного підсилювача при виконанні операції диференціювання.

    1. Відкрити файл С:/Мои документы/Электроника/«лр 7.4-1». Зберегти його у папці «Мои документы»/Группа/ЛР7.4.-1 .

Р ис.3 Схема диференціювального пристрою.

    1. В схемі рис.3 використовується функціональний генератор ФГ, що формує вихідні сигнали імпульсів напруг наступних форм: синусоїдної, трикутної і прямокутної. Частота і амплітуда вихідного сигналу встановлена за мовчанням.

Осцилограф використовується для спостереження форми вхідного і вихідного сигналу операційного підсилювача. Вхід «А» – чорний колір, приєднується до точки «а» для спостереження форми імпульсів вхідної напруги. Вхід «В» – червоний колір, підключається до точки «в» для спостереження форми імпульсів вихідної напруги після операції диференціювання.

    1. Подати на вхід диференціювального підсилювача сигнал синусоїдної форми. Ввімкнути схему. Натиснути паузу і скопіювати осцилограми вхідного і вихідного сигналів з екрану осцилографа на рис. 1.а бланку звіту.

    2. Повторити п. 3.3, але подавши на входи диференціювального підсилювача сигнал трикутної, а після цього прямокутної форми. Отримані осцилограми скопіювати на рис. 1.б, в бланку звіту.

4. Дослідження роботи операційного підсилювача при виконанні операції інтегрування

    1. Відкрити файл С:/Мои документы/Электроника/« лр№9». Зберегти його у папці «Мои документы»/Група/ лр№9.

Рис.4 Схема інтегруючого пристрою.

4.2 В схемі рис.4 використовується джерело змінної синусоїдної напруги S. Частота і амплітуда вихідного сигналу встановлена за мовчанням; також використовується джерело прямокутних імпульсів П, параметри якого встановлені за мовчанням. Зміна форми вхідних імпульсів здійснюється за допомогою перемикача SA.

Осцилограф використовується для спостереження форми імпульсів вхідного і вихідного сигналу операційного підсилювача. Вхід «А» – чорний колір, приєднується до точки «а» для спостереження форми імпульсів вхідної напруги. Вхід «В» – червоний колір, підключається до точки «в» для спостереження форми імпульсів вихідної напруги після операції інтегрування.

4.3 Подати на вхід інтегрувального підсилювача сигнал синусоїдної форми. Ввімкнути схему. Натиснути паузу і скопіювати осцилограми вхідного і вихідного сигналів з екрану осцилографу на рис. 2. а бланку звіту.

4.4 Повторити п. 4.3, але подавши на входи інтегрувального пристрою імпульси прямокутної форми. Отримані осцилограми скопіювати на рис. 2. б бланку звіту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]