Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
око, ухо.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
33.05 Кб
Скачать

13. Назвати частини сльозового апарату визначити шляхи відтоку сліз.

Сльозовий апарат включає сльозову залозу, і сльозові шляхи , що відводять сльози (сльозовий струмок, сльозове озеро, сльозові сосочки, сльозові точки, сльозові канальці, сльозовий мішок, носо-сльозова протока).

14. Описати утворення і хід іі пари черепних нервів.

Відростки гангліозних нейронів формують зоровий нерв (II пара черепних нервів), який передає нервові імпульси до ЦНС.

15. Визначити тіла I, II, III нейронів провідного шляху зорового аналізатора, назвати підкіркові центри зору і локалізацію кіркового кінця зорового аналізатора.

Схема провідного шляху зорового аналізатора: тіло I нейрона – це фоторецепторні клітини сітківки ( палочки і колбочки), тіло II нейрона – це біполярні клітини сітківки, тіло III нейрона – це гангліозні клітини сітківки, відростки яких утворюють зоровий нерв. Зоровий нерв через зоровий канал потрапляє до порожнини черепа. Правий і лівий зоровий нерв формують зорове перехрестя: волокна зорового нерва від зовнішньої частини сітківки не перехрещуються і продовжуються у зоровий шлях свого боку, а волокна зорового нерва від внутрішніх частин сітківки перехрещуються і входять до складу зорового шляху протилежного боку. Кожний зоровий шлях поділяється на два корінця: бічний і присередній. Присередні корінці закінчуються в підкорковому центрі зору – на верхніх горбках пластинки покривлі середнього мозку . Бічні корінці закінчуються на підкоркових центрах зору – бічному колінчастому тілі і частково в подушки таламуса – тіло IV нейрона .Відростки тіл IV нейрона проходять через задню ніжку внутрішньої капсули і у складі зорової променистості досягають ділянки острогової борозни ( поле Бродмана 17,18,19) в поличній частці півкулі великого мозку.

1.Назвати частини зовнішнього вуха і продемонструвати їх на препаратах.

Зовнішнє вухо має дві частини: вушну раковину, зовнішній слуховий хід і барабанну перетинку.

2.Описати будову та функції вушної раковини, продемонструвати на препаратах.

Вушна раковина утворена еластичним хрящем, який вкритий шкірою. У вушній раковині визначаються вушна часточка (утворена жировою тканиною і не має хряща), завиток, протизавиток, козелок, протикозелок. Основна функція вушної раковини - сприйняття звукових хвиль і направлення їх до зовнішнього слухового ходу. Вушна раковина також приймає участь в ототопіці, тобто визначенні напрямку походження звуку.

3.Описати частини, будову та функції зовнішнього слухового ходу. 4.Описати топографію, частини, будову, функції барабанної перетинки.

Зовнішній слуховий хід має довжину 30-32 мм і діаметр 0,6-0.9 мм. В кінці зовнішнього слухового ходу на межі зовнішнього вуха і середнього вуха розташована барабанна перетинка. Барабанна перетинка утворена сполучнотканинними волокнами і з боку зовнішнього слухового ходу вкрита шкірою, а з боку барабанної порожнини - слизовою оболонкою. В барабанній перетинці виділяють дві частини : натягнуту частину і розслаблену частину (яка не містить сполучнотканинних волокон). Звукові хвилі викликають коливання барабанної перетинки і далі коливання передаються на ланцюжок слухових кісточок.