Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Що є морфологічною основою рефлексу.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
44.17 Кб
Скачать
  1. Що є морфологічною основою рефлексу? Охарактеризуйте просту рефлекторну дугу.

Аферентні та еферентні проекційні шляхи є складовими частинами складної рефлекторної дуги. Контакт між цими частинами встановлюється в корі півкуль великого мозку, в асоціативних кіркових полях. Тому вони представляють в функціональному відношенні єдине ціле, замкнутий ланцюг послідовно контактуючих нейронів.

  1. Які функції рецепторного (чутливого), вставного (інтернейрона) та рухового (мотонейрона) нейронів рефлекторної дуги? Де вони знаходяться?

Перші нейрони четтєвих шляхів представлені псевдоуніполярними клітинами. Їх дендрити в складі спинно-мозкових нервів направляються на перефирію та закінчуються спеціальними приладами – рецепторами. В зв’язку з цим перший нейрон отримав назву рецепторний. Рецептори отримують збудженя із зовнішнього та внутрішнього середовища, перетворюючи енергію збудження в нервовий імпульс.

Інтернейро́ни, проміжні́ або вставні́ нейро́ни— нейрони, що перетворюють стимули зовнішнього середовища в електричні сигнали.

Аксони ІІ нейронів (мотонейрони) залишають спинний мозок в складі передніх корінців, потім в складі канатиків і спинномозкових нервів направляються до скелетних м’язів тулуба, шиї і кінцівок.

  1. Продемонструйте на препараті складові частини заднього рогу сірої речовини спинного мозку, визначіть ядра , що їм відповідають.

Соціативні провідні шляхи спинного мозку (neurofibrae associationis medullae spinalis) забезпечують можливість інтра– та інтерсегментальних рефлексів. Вони складаються з висхідних та низхідних волокон і з’єднують сусідні ділянки сірої речовини спинного мозку (substantia grisea medullae spinalis).

До них належать:

передній власний пучок (fasciculus proprior anterior), який належить до власного сегментарного апарату спинного мозку і лежить в передніх канатиках (funiculi anteriores);

бічний власний пучок (fasciculus proprior lateralis), який належить до власного сегментарного апарату спинного мозку і лежить в бічних канатиках (funiculi laterales);

задній власний пучок (fasciculus proprior posterior), який належить до власного сегментарного апарату спинного мозку і розташований в задніх канатиках (funiculi posteriores).

  1. Які морфологічні та функціональні типи мотонейронів виділяють у передніх рогах сірої речовини спинного мозку?

  1. Продемонструйте на препараті спинного мозку клиноподібний пучок. Чому в нижніх сегментах він відсутній і яка його функція?

Пучок Бурдаха (клиноподібний) – від верхньої частини тіла, шиї та верхніх кінцівок, відповідаючих 12 верхнім спинно-мозковим вузлам (8 шийним та 4 верхнім грудним).

  1. Назвіть еферентні та аферентні шляхи бічного канатика.

  2. Назвіть пірамідні шляхи спинного мозку. В яких канатиках вони проходять?

  3. Назвіть екстрапірамідні шляхи спинного мозку. В яких канатиках вони проходять?

Аферентні (висхідні) провідні шляхи-

1. Шлях больової і температурної чутливості – бічний спинномозково–таламічний шлях (tractus spinothalamicus lateralis) має три нейрони.

Тіла перших нейронів (псевдоуніполярні клітини) розміщені у чутливому вузлі спинномозкового нерва (ganglion sensorium nervi spinalis - SG).

Периферійні відростки (дендрити) нейронів починаються екстерорецепторами (E) в шкірі.

Центральні відростки (аксони) у складі задніх корінців заходять у задні роги спинного мозку (cornua posteriora medulla spinalis), де утворюють синапси з тілами других нейронів.

Тіла других нейронів розміщені у власному ядрі (nucleus proprius) заднього рогу спинного мозку (nucleus proprius cornus posterioris medullae spinalis).

Аксони цього нейрона вздовж двох–трьох сегментів роблять перехрестя у передній сірій спайці  спинного мозку (comissura grisea anterior medullae spinalis) і йдуть у бічних канатиках (funiculi laterales) протилежної сторони під назвою бічного спинномозково–таламічного шляху (tractus spinothalamicus lateralis).

Аксони других нейронів у складі присередньої петлі доходять до таламуса, де утворюють синапси з тілами третіх нейронів.

Тіла третіх нейронів містяться в бічних ядрах таламуса, а його аксони під назвою таламо–кіркового шляху (tractus  thalamocorticalis) через задню ніжку внутрішньої капсули (crus posterior capsulae internae) доходять до зацентральної звивини (gyrus postcentralis), де локалізується кірковий аналізатор шкірної чутливості.

Рухові проекційні провідні шляхи, або еферентні (низхідні) провідні шляхи

Вони поділяються на:

пірамідні шляхи, що забезпечують свідомі рухи людини.

До них належать:

кірковоядерний шлях (tractus corticonuclearis), що проходить від кори великого мозку (cortex cerebri) нижньої третини передцентральної звивини лобової частки (gyrus precentralis lobi frontalis) до рухових ядер черепних нервів (nuclei nervorum cranialium), а потім по відповідних черепних нервах до скелетних м’язів голови та шиї;

бічний кірково–спинномозковий шлях (tractus corticospinalis lateralis), що проводить імпульси до скелетних м’язів для виконання цілеспрямованих вольових рухів;

передній кірково–спинномозковий шлях (tractus corticospinalis anterior), що проводить імпульси до скелетних м’язів для виконання цілеспрямованих вольових рухів.

екстрапірамідні шляхи, які передають імпульси, що підтримують тонус м’язів, забезпечують безумовно–рефлекторну рівновагу тіла та виконання автоматизованих рухів. Ця система доповнює пірамідну систему свідомих, вольових рухів. При цьому кожний довільний рух стає дуже точно підготовленим та здійснюється плавно і скоординовано.

До екстрапірамідних шляхів належать:

червоноядерно–спинномозковий шлях (tractus rubrospinalis) або шлях Монакова;

бічний присінково–спинномозковий шлях (tractus vestibulospinalis lateralis);

присередній присінково–спинномозковий шлях (tractus vestibulospinalis medialis);

сітчасто–спинномозкові волокна (fibrae reticulospinales);

оливо–спинномозкові волокна (fibrae olivospinales) та ін.

  1. Назвіть шляхи тактильної та больової чутливості спинного мозку. В яких канатиках вони проходять?

Провідні шляхи больової і температурної чутливості - tractus gangliospinalis, tractus spinothalamicus lateralis, tractus thalamocorticalis.

  1. Що входить до складу спинномозкової петлі?

Спинномозкова петля (шляхи шкіряної чутливості шиї, тулуба та кінцівок). Волокна ядра оливи утворюють спинномозкову петлю.

  1. Продемонструйте піраміди довгастого мозку, які волокна в них проходять?

В довгастому мозку волокна пірамідного шляху знову наближуються і утворюють піраміди, які виступають на його вентральній поверхні у вигляді 2-х поздовжніх валиків, розділених передньою серединною щілиною.

  1. Які шляхи утворюють присередню петлю?

Аксони других нейронів утворюють цибулинно–таламічнй шлях (tractus bulbothalamicus), який складає основу присередньої петлі (lemniscus medialis) колектора чутливості.

У складі присередньої петлі аксони другого нейрона перехрещуються (перехрестя присередньої петлі  decussatio lemnisci medialis) в мості і доходять до таламуса, де закінчуються синапсами з третіми нейронами.

  1. Чим утворена бічна петля?

  1. Чим утворений задній поздовжній пучок?

Нижній поздовжній пучок (fasciculus longitudinalis inferior), що сполучає потиличну і скроневу частки (lobi occipitalis et temporalis);

  1. Чим утворене трапецієподібне тіло моста?

  1. Що входить до складу трійчастої петлі?

Трійчасті петля, яка утворена волокнами трійчастого нерву, що проводять шкіряну та пропріоцептивну чутливість від обличчя.

  1. Назвіть шляхи, що йдуть у складі верхніх, середніх і нижніх мозочкових ніжок.

Пропріоцептивні шляхи мозочкового напрямку – спинномозково–мозочкові шляхи (tractus spinocerebellaris) поділяються на:

Задній спинномозково–мозочковий шлях (tractus spinocerebellaris posterior) – шлях Флексіга:

 Передній спинномозково–мозочковий шлях (tractus spinocerebellaris anterior) – шлях Говерса

  1. Де розташовані тіла нейронів висхідних провідних шляхів кіркового напрямку?

  1. Де розташовані перехрести висхідних провідних шляхів кіркового напрямку?

  1. Які шляхи проходять в білій речовині покриву середнього мозку?

  1. Які шляхи починаються від червоного ядра?

  1. Які волокна складають передню ніжку, коліно, задню ніжку внутрішньої капсули?

  1. Дайте визначення кіркового кінця аналізатора.

  1. Визначіть рухові та чутливі центри першої сигнальної системи та продемонструйте у яких звивинах вони знаходяться.

  1. Визначіть центри другої сигнальної системи та продемонструйте у яких звивинах вони знаходяться.

  1. Назвіть рухові ядра черепних нервів. Продемонструйте на препараті проекцію цих ядер на ромбоподібну ямку.

  1. Назвіть і продемонструйте оболони спинного мозку. Перерахуйте міжоболонні простори спинного мозку. Чим вони заповнені?

Спинномозкова тверда оболона (dura mater spinalis або pachymeninx): між окістям хребтового стовпа і цією оболоною утворюється надтвердооболонний простір (spatium epidurale), або епідуральний простір, заповнений жировою клітковиною та венозними сплетеннями (внутрішнє венозне хребтове сплетення).

Спинномозкова павутинна оболона (arachnoidea mater spinalis); між нею і твердою оболоною утворюється підтвердооболонний простір (spatium subdurale), або субдуральний простір, що пронизаний великою кількістю тонких пучків волокнистої сполучної тканини.

Спинномозкова м’яка оболона (pia mater spinalis), або судинна оболонка, що безпосередньо прилягає до спинного мозку, заходячи в його борозни. Під павутинною оболоною міститься підпавутинний простір; підм’якооболонний простір (spatium subarachnoideum; spatium leptomeningeum). Ця порожнина розміщена глибоко в зовнішньому шарі м’якої мозкової оболони, що містить павутинні перекладки павутинної оболони (trabeculae arachnoideae arachnoideae matris).