Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОР.ЛІТ.11-12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЛІНГВІСТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра теорії та історії світової літератури

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИВЧЕННЯ КУРСУ

ТЕОРІЯ ЛІТЕРАТУРИ

УКЛАДАЧ

БОРИС ІВАНОВИЧ НІКОЛАЄВ

Київ –2011

Ніколаєв Б.І.

Методичні вказівки до вивчення курсу «Теорія літератури». – К.: Вид. центр КНЛУ, 2010. – 64 с. (3,2 ум. др. арк.).

У «Методичних вказівках» до вивчення курсу «Теорія літератури» викладено основний зміст лекційних і семінарсько-практичних занять для магістрантів і студентів п’ятого курсу факультетів германської й романської філології та для факультету сходознавства. Викладено умови іспиту з дисципліни й орієнтовні запитання до його підготовки.

Укладач: Ніколаєв Борис Іванович, старший викладач

Рецензенти: Висоцька Н.О., доктор філологічних наук, професор

Бакіна Т.С., кандидат філологічних наук, доцент

На обкладинці: репродукція гравюри В.Кандинського «Маленькі світи УІ».

На останній сторінці: репродукція гравюри В.Фаворського «Натюрморт».

Затверджено на засіданні вченої ради Київського національного лінгвістичного університету. Протокол № 2 від 26 вересня 2011 р.

C Б. І. Ніколаєв, 2011

С Видавничий центр КНЛУ, 2011-09-30

Переднє слово

Курс «Теорія літератури» має підсумковий характер, по-перше, по відношенню до всіх літературознавчих дисциплін: «Вступу до літературознавства», «Історії зарубіжної літератури», «Методики викладання зарубіжної літератури», курсами за вибором з літературознавства, а, по-друге, до загальнонаукових гуманітарних дисциплін, передусім – «Культурології» і «Філософії».

Провідна мета даного курсу – підготувати магістрантів і студентів до навчально-методичної й науково-дослідної діяльності в царині літературознавства. Річ у тім, що такою діяльністю мають опікуватися не лише дослідники-магістранти, майбутні викладачі вищих навчальних закладів, а й вчителі-практики середньої школи. Тому зміст курсу – показати шляхи, напрями та обрії цієї роботи.

Не менш важливим завданням курсу є закріпити у магістрантів та студентів навички дослідження художніх текстів і наукових розвідок про них у якості ретрансляторів загальнолюдських культурних цінностей. А відтак, бажання, потребу й навички не поверхово, а вдумливо, аналітично читати ці тексти (і художні, і наукові) упродовж усього життя.

Будуть народжуватися нові словесні тексти, нові твори театру та кіномистецтва, нові методи, методики та школи їхнього витлумачення в літературознавстві та гуманітаристиці. Тому висока якість інтелектуального життя передбачає здатність до постійного навчання та адогматичного мислення.

Вивчення «Теорії літератури» продовжує методичну практику кафедри теорії та історії світової літератури університету як шлях від аналітичного прочитання до творчого переосмислення художніх і наукових текстів. Таке переосмислення є можливим в усній формі (виступ на семінарському занятті) та письмовій (написання самостійної творчої роботи, тобто виконання індивідуального навчально-дослідного проекту).

Курс дорівнює одному навчальному модулю. Водночас за змістовними характеристиками він складається із двох кредитів ECTS і відповідно – двох науково-методичних частин (модулів). Для магістрантів і студентів стаціонарної форми навчання на вивчення першого модулю – «Феномен літератури та її дослідження» – виділяється 36 годин, з них 4 години на лекційні заняття та 6 – на семінарські. На вивчення другого модулю – «Аналіз літературного процесу й літературного твору» – також виділяється 36 годин, з яких 6 – на лекційні та 4 – на семінарські заняття. Загальна кількість годин на вивчення дисципліни – 72. З них: лекційних – 10 годин, семінарських – 10 годин, позааудиторна самостійна робота студента – 52 години.

Курс завершується іспитом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]