Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
чПоРа Статистика готова.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
968.19 Кб
Скачать

7. Помилки спостереження та методи контролю отриманих даних.

Найважливіша задача статистичного спостереження по­лягає в забезпеченості точності та вірогідності первинної інфо­рмації. Але у процесі збирання статистичного матеріалу можуть виникнути неточності, які називають помилками спостережен­ня. Кількісно вони визначаються розбіжністю між дійсними розмірами ознак явищ і їх величиною, встановленою при спо­стереженні.

Розрізняють дві групи помилок статистичного спостере­ження: помилки реєстрації і помилки репрезентативності. Кож­на з цих груп помилок поділяється на випадкові та систематич­ні. Помилки реєстрації виникають внаслідок неправильного встановлення фактів у процесі спостереження або помилкового запису їх в формулярі. Помилки репрезентативності виникають при вибірковому спостереженні через несуцільність реєстрації даних і порушення принципу випадковості відбору. Випадкові помилки реєстрації пояснюються дією різних випадкових при­чин (описки, обмови, неточний підрахунок тощо). Ці помилки мають різну спрямованість і внаслідок закону великих чисел взаємно погашаються. Систематичні помилки реєстрації вини­кають через дію певних постійних причин (свідоме перекручу­вання фактів у бік зменшення або перебільшення їх величин, неточність вимірювальних приладів тощо). Такі помилки спря­мовані в один бік і тому змінюють значення реєструємих ознак.

Запобігти помилок спостереження можна за такими на­прямами:

  • використання наукового підходу до визначення об'єкта спостереження;

  • ретельна розробка програми та організаційного плану спостереження;

  • використання єдиної методології організації обліку і звітності;

  • систематична перевірка органами статистики стану обліку і звітності на об'єктах;

• ретельний інструктаж обліковців і реєстраторів при проведенні переписів населення.

Вірогідність даних статистичного спостереження вста­новлюється шляхом всебічної їх перевірки. З цією метою весь статистичний матеріал, який надходить у статистичні органи, перевіряється з точки зору його повноти і правильності оформ­лення. Потім він підлягає контролю двох видів: логічного та арифметичного. Суть логічного контролю полягає в перевірці відповідних даних між собою або інших аналогічних даних за попередні періоди з плановими або нормативними показниками. Прикладом логічного контролю може бути порівняння відпові­дей респондентів про їх вік, сімейний стан, вид діяльності та джерела засобів існування. Арифметичний контроль полягає в арифметичній перевірці підсумкових та розрахункових показни­ків, а також в арифметичній ув'язці пов'язаних між собою да­них. Наприклад, розмір акціонерного капіталу товариства можна визначити, коли відомі кількість акціонерів і розмір їхнього се­реднього внеску.

9. Структурні, типологічні, аналітичні групування. Прості та комбінаційні групування.

Групування взагалі, як основний елемент статистичного зведення, є розподіл сукупності масових явищ і процесів суспі­льного життя на типи і групи за найбільш характерними ознака­ми. Якщо ознаками виступають кількісні показники, то такий вид робіт (на відміну від класифікацій) називають у вузькому розумінні безпосередньо статистичним групуванням.

Залежно від мети та завдань дослідження групування поділяють на такі їх види: типологічні; структурні; аналітичні.

Групування, що приводять до виділення у складі масо­вих явищ їх соціально-економічних типів (тобто однорідних ча­стин за якістю та умовам розвитку, в яких діють одні ї теж зако­номірності факторів) називають типологічними. Прикладом цього виду групувань є групування населення за віковим скла­дом, групування підприємств за формою власності тощо. Побу­дова цих групувань на тривалий час дозволяє простежити про­цес розвитку суспільства, форм власності. Групування, що на­правлені на вирішення даних задач, займають ведуче місце у вітчизняній статистиці.

Структурні групування характеризують склад однорід­ної сукупності за будь-якою ознакою. З допомогою таких групу­вань аналізують структуру сукупності і структурні зрушення в розвитку соціально-економічних явищ і процесів. До них нале­жать групування населення за статтю, віком, а на виробництві -групування робітників за виробничим стажем, рівнем кваліфіка­ції тощо.

Групування, які спрямовані на виявлення зв'язку між окремими ознаками вивчаємого явища, називаються аналітич­ними. Прикладом таких групувань можуть бути групування, в яких вивчаються взаємозв'язки між собівартістю та її фактора­ми, продуктивністю праці та її факторами і т.і.

За кількістю групувальних ознак, покладених в основу групування, розрізняють прості та комбінаційні групування. Простим називають групування, яке проводиться за однією ознакою. У разі поєднання двох і більше ознак групування є комбінаційним. У комбінаційних групуваннях групи з однією ознакою поділяються на підгрупи з іншою ознакою (наприклад, групування підприємств за формою власності, розміром прибут­ку, рівню рентабельності або за іншими ознаками - продуктив­ністю праці, фондовіддачею та ін.). Поряд з первинним групуванням, види якого розглянуті вище, у статистиці застосовують вторинне, яке проводять на основі раніше здійсненого. Воно використовується для кращої характеристики досліджувального явища, якщо первинне групу­вання не дає змоги чітко визначити характер розподілу одиниць сукупності.