Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект Губарь.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
15.79 Mб
Скачать

Перехідні процеси в транзисторному ключі.

Нехай в початковому стані транзистор знаходиться в режимі відсічки під дією вхідної запираючої напруги UУПР 1.При приході на вхід в момент часу t=t1 перепаду відпираючої напруги UУПР 2 емітерний перехід транзистора зміщується в прямому напрямку, а базовий струм стрибком досягає значення IБ1 =SIБН (рисунок 2.2). Колекторний струм буде наростати за законом :

, (2.9)

де = h21 ; =1/(2f);

f - гранична частота підсилення струму в схемі „спільна база”.

За час t=tф1 колекторний струм набуде значення

iK(t)= IКH =h21IБH

Отже тривалість стадії вмикання ключа :

, (2.10)

при S>>1

Тобто за час tф1 напруга UВИХ досягає значення UKH і, починаючи з моменту часу t=t2, транзистор буде знаходитися в режимі насичення. Струми iб, іЕ та іК залишаться практично незмінними і в області бази відбувається накопичення надлишкового заряду неосновних носіїв за експоненційним законом з сталою часу Н. Повне накопичення заряду до рівня Iб1Н відбудеться за час 3Н, після чого транзистор опиниться в стаціонарному режимі.

В момент часу t=t3 на вхід системи подається запираюча напруга, під дією якої базовий струм стає рівним IБ2. Процес розімкнення ключа складається зі стадії розсмоктування надлишкового заряду неосновних носіїв tроз та стадії запирання транзистора tф2 .

Для стадії розсмоктування формується зміна струму іk(t) за експоненційним законом (точки А, В, С рисунок 2.2) при цьому діє стрибок базового струму ІБ1 + ІБ2, відповідно

.

Для інтервалу tроз

або

, (2.11)

де .

Тривалість tроз визначає затримку в вимиканні транзисторного ключа. Вона зменшується при збільшенні запираючого струму Iб2 та зменшенні коефіцієнта насичення S.

В момент закінчення стадії розсмоктування (t=t4) транзистор входить в активну область і починається процес його закривання. Колекторний струм спадає за експоненційним законом зі сталою часу  від початкового значення IКH.

Має місце співвідношення

або

(2.12)

Колекторна напруга змінюється від UKH до UВХ-IK0RК. На тривалість стадій tф1 та tф2 впливає бар’єрна ємність колекторного переходу СК та ємність навантаження СН. Для врахування їхнього впливу в формулах (2.10) та (2.12) необхідно замінити  на ’ :

’=+RKC , де C=h21CK+CH.

Наведені співвідношення дозволяють вибрати режим та параметри єлєментів схеми ключа

2.2 Покращення характеристик транзисторних ключів (тк).

Коли транзистор насичений, в ньому є залишкова електрорушійна сила ЕРС. В режимівідсічки транзистор представляє собою генератор струму (рис 2.3).Приблизні значення в режимах відсічки та насичення :

езал=1мВ … 100 мкВ rзал=50 …20 Ом Rзт=5…10 Мом Ізал=1…100 мкА

Рисунок 2.3. Еквівалентна схема транзисторного ключа

Щоб зменшити залишкову ЕРС застосовується включення 2-х транзисторів (рис 2.3) :

Дана схема використовує компенсаційне інверсне включення транзисторів для компенсації залишкових ЕРС двох транзисторів і зменшення паразитного проходження струму із кола управління на вихід схеми.

Д

Uвх

RK

ля кремнієвого транзистора 1КТ011А

езал=20мВ … 50 мкВ

r зал=100 Ом

Rзт=10 МОм

У даної схеми є недолік – необхідно ізолювати джерело управління від загальної схеми, тому застосовують трансформатор або оптронні пари рис 2.5 та рис 2.6.

Набір ключів К249КН1 з оптронною розв’язкою та зустрічним включенням p-n-p транзисторів (рис 2.5) має такі характеристики:

езал=200 мкВ Rвих=200 Ом Івх=20 мА Uвх=3,5 B , напруга ізоляції Uізол=150 B ,

час включення tвкл=10 мкс.

Оптронна пара АОТ1011 на базі фототранзисторів (рис 2.6) має напругу ізоляції Uізол=1500 B.