Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
виробнича практика ЕП.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
230.91 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ КРАЇНИ

Запорізький авіаційний коледж

ім. О.Г. Івченка

ПРОГРАМА

ВИРОБНИЧО-ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Зі СПЕЦІАЛЬНОСТІ 5.03050401

ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА”

Запоріжжя 2012

ЗМІСТ

  1. Загальні методичні положення по організації виробничо-технологічної практики.

1.1 Види практики.

1.2 Режим практики.

1.3 Вимоги щодо звіту.

  1. Програма практики.

2.1 Зміст практики.

2.2 Порядок проходження етапів практики.

Додаток А

Додаток Б

Додаток В

Додаток Г

Додаток Д

Додаток Є

1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ ПО ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЧО-ТЕХНОЛОГІЯЧНОЇ ПРАКТИКИ

Виробничо-технологічна практика - завершальний етап практичної підготовки студентів безпосередньо на підприємствах, складова частина навчального процесу, продовження його у виробничих умовах.

Мета практики - підготування студента до самостійної роботи на посадах, що відповідають кваліфікації "молодший спеціаліст", тобто у відповідних підрозділах підприємства; зібрання матеріалів до курсової роботи з "Економіки підприємства''; розвинення навички розв'язання прикладних задач та ділового спілкування.

В результаті проходження виробничої практики студенти повинні:

  • знати характеристики механізму функціонування та управління підприємством в цілому та виробничої підсистеми особливо; фактори, що зумовлюють зміни у діяльності підприємства; склад майна підприємства і джерела його формування, взаємовідносини підприємства із зовнішніми контрагентами і ринковою інфраструктурою, зовнішньоекономічну діяльність підприємства, систему планування його діяльності, формування собівартості і прибутку, використання прибутку, систему податків і обов'язкових платежів підприємства, політику ціноутворення, фінансовий баланс підприємства і оцінку його економічної діяльності; методи та прийоми аналізу управлінського та виробничого процесів, аналізу господарської діяльності, напрямки вдосконалення та розвитку підприємства, а також заходи по запобіганню кризових ситуацій та виходу підприємства із кризи;

  • вміти самостійно розв'язувати задачі економічної діяльності різних підрозділів підприємства, аналізувати фінансову діяльність підрозділів з відповідною економічною оцінкою, виконувати економічні розрахунки;

  • одержати навички роботи економіста на підприємствах різних форм власності. Виробнича практика проводиться у колективній та індивідуальній формах, які тісно пов'язані та доповнюють одна одну.

Колективна форма передбачає виробничі лекції, бесіди з провідними

спеціалістами, екскурсії та ін.

Індивідуальяа форма є основною. Вона полягає у безпосередньому

вивченні питань практики, виконанні відповідних обчислень.

Програма економічної практики орієнтована на те, що основною її базою є промислове підприємство. Якщо за базу приймаються інші підприємства чи організації, програма практики застосовується з урахуванням її специфіки. Корегування програми здійснюється спільно керівниками від коледжу та базового підприємства.

Базовими підрозділами підприємства, де проходить практика, є цехи основного та допоміжного виробництва, планово-економічний, планово-виробничий відділи.

1.1 Види практики

Економічна практика виконується в двох аспектах: загальному і спеціальному. Це визначає завдання і зміст двох її етапів - відповідно загальноекономічної та тематичної практики.

Поглибленому вивченню економічної роботи на підприємстві сприяє комплексний характер практичного навчання, коли студент по¬слідовно ознайомлюється з організацією роботи менеджера в різних ієрархічних рівнях і структурних підрозділах. При цьому питання ефективного функціонування підрозділів і підприємства в цілому ви¬вчаються з урахуванням оцінки їх внутрішнього потенціалу і дина¬мічності факторів зовнішнього середовища.

Бази практики та їх особливості:

- базами практики є сучасні підприємства, що досягають успіхів у своїй діяльності на основі всебічного використання досягнень науки, техніки та передового досвіду, включаючи сучасні технології та ефективне використання персональних комп'ютерів;

- з указаними структурами адміністрація коледжу укладає договори на проведення практики;

- з дозволу адміністрації коледжу студенти можуть самостійно підбирати підприємства для проходження практики (пропонувати, укладати з ними відповідні договори). Підприємства (організації, установи), які використовуються як бази практики, повинні відповідати наступним вимогам: наявність структур, що відповідають спеціальності «Організація виробництва»; можливість кваліфікованого керівництва практикою студентів; можливість надання студентам на час практики робочих місць; надання студентам права користування бібліотекою, лабораторіями, технічною та іншою документацією, необхідною для виконання програми практики; можливість наступного працевлаштування випускників коледжа.

- розподіл студентів за базами практики з урахуванням їх побажань здійснюється адміністрацією коледжу.

Згідно з даною програмою основною базою практики студентів є промислове підприємство (ВАТ «Мотор Січ», ВАТ «Запоріжсталь», ВАТ «Дніпроспецсталь», ЗАТ «ЗАЗ», ВАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат», ВАТ «Запорізький абразивний комбінат», ВАТ «Запорізький завод феросплавів» тощо), якщо за базу обираються інші підприємства (фірми), установи чи організації, програма змінюється і доповнюється з урахуванням специфіки їх діяльності. Коригування програми здійснюється спільно керівником практики від коледжу і базової організації (фірми). Практичне навчання на проводиться на робочому місці фахівця функціонального підрозділу підприємства. Базовим підрозділом практики на підприємстві є планово-економічний відділ, відділ маркетингу, відділ управління персоналом або ж їхні окремі бюро чи інші підрозділи загальноекономічної роботи. Розділи або деякі питання програми практики, які не входять у компетенцію базового відділу, підлягають опрацюванню у відповідних підрозділах та службах підприємства.

Виробничо-технологічна практика є комплексною і включає системне вивчення підприємства як форми підприємництва і суб'єкту ринку.

Строки проходження практики встановлюється у відповідності до графіку навчального процесу.

За організацію та проведення практики безпосередньо відповідає керівник практики від коледжу, закріплений за окремим студентом або за групою студентів. Керівник практики від коледжу зобов’язаний:

- своєчасно вручити студентам програму практики, індивідуальні завдання, провести загальний інструктаж. Супроводжувати студентів на бази практики, представляти їх керівникові від бази практики;

- консультувати студентів з питань програми практики, контролювати виконання програми практики, регламенту підготовки курсової роботи та дотримання студентами правил внутрішнього розпорядку;

- у складі комісії приймає заліки з практики;

- подає провідному спеціалісту коледжу з організації практики письмовий звіт про проведення практики із зауваженням і пропозиціями.

Відповідальними за організацію практики на відповідній базі є їх керівники, які повинні закріпити за студентами безпосередніх керівників практики від підприємства.

Обов’язки керівника від бази практики:

- створити належні умови для якісного виконання студентами програми практики;

- знайомити студентів з організацією та виробничою структурою підприємства, технікою, технологією, організацією виробництва і управління; необхідною документацією та основними фінансово-економічними показниками;

- здійснювати методичне керівництво і надавати допомогу студентам з одержання необхідних матеріалів як для виконання програми практики, так і для підготовки курсової роботи;

- контролювати роботу студентів і додержання ними трудової дисципліни;

- давати письмові характеристики на студентів з визначенням їх ставлення до роботи, дотримання трудової дисципліни, рівня практичної підготовки.

У характеристиці від бази практики результати роботи студента оцінюються за чотирибальною системою («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»).

Бази практики в особі їх перших керівників разом з головою циклової комісії економічних дисциплін несуть відповідальність за організацію, якість і результати практики студентів.

Студенти проходять практику на спеціально затверджених базах практики. Базами практики є промислові підприємства будь-якої бази практики. Базами практики є промислові підприємства будь-якої галузі та форми власності, які можуть забезпечити проходження практики згідно з робочою програмою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]