Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори на екзамен з псіхології - копия.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
103.74 Кб
Скачать

10. Поняття про особистість.Індивід,індивідуальність

Особистість-це індивідуальне буття суспільних відносин. Особистість:Біологічне(будова тіла,зріст,колір очей),Соціальне(характер,інтерест,ранг,престиж)Психічне(темперамент,здібності)

ІНДИВІД-ІНДИВІДУАЛЬНІСТЬ-ОСОБИСТІСТЬ,

ІНДИВІД-Окремий представник людського,роду. ІНДИВІДУАЛ-неповторність.Певна своєрідність психологічних ознак які відрізняють одну людину від іншої. Розвиток особистості-процес формування особистості,як соц..якості індивіда,результат її соціалізації і виховання.СОЦІАЛІЗАЦІЯ-процес і результат засвоєння та індивідуму активного відтворення досвіду,що відбувається в спільній діяльності і спілкуванні. СТАДІІ РОЗВИТКУ ОСОБИСТ.:1)новонародженості(від народж.до 2 міс);2)немовляти(від2м до року)3)перехід до раннього дитинства(1-3);4)дошкільного дитинства(3-5);5)молодше шкільне дитинство(5-10);)6)підлітковий вік(11-14);7)старший підлітковий(14-17);8)перехід до юності(17-18);9)юнацький вік(18-23);10)молоді(24-30);11)розквіту(31-40);12)зрілості(40-55);13)старість(55-….).

11. Мотива́ція - (від lat. «movere») — спонукання до дії; динамічний процес фізіологічного та психологічного плану, керуючий поведінкою людини, який визначає його спрямованість, організованість, активність і стійкість; здатність людини діяльно задовольняти свої потреби.

В управлінні мотива́ція — це процес стимулювання працівників до здійснення ефективної діяльності, спрямованої на досягнення цілей підприємства. Мотивація необхідна для ефективного виконання прийнятих рішень і запланованих завдань. Мотивація – це те, що знаходиться в людини “всередині”. Якщо людина мотивована, її задоволення від роботи обов’язково призведе до гарного результату

Теорія мотивації по А. Маслоу. Перша з даних теорій називається ієрархією потреб Маслоу. Єство її зводиться до вивчення потреб людини. Це більш рання теорія. Її прихильники, у тому числі і Абрам Маслоу, вважали, що предметом психології є поведінка, а не свідомість людини. В основі ж поведінки лежать потре6ности людини, які можна розділити на п'ять груп: • фізіологічні потреби, необхідні для виживання людини: в їжі, у воді, у відпочинку і т.д.; • потреби в безпеці і упевненості в майбутньому - захист від фізичних і інших небезпек із сторони навколишнього світу і упевненість в тому, що фізіологічні потреби задовольнятимуться і в майбутньому • соціальні потреби - необхідність в соціальному оточенні. В спілкуванні з людьми, відчуття «ліктя» і підтримка; • потреби в пошані, у визнанні оточуючих і прагненні до особистих досягнень • потреба самовираження, тобто потреба у власному зростанні і в реалізації своїх потенційних можливостей. Перші дві групи потреб первинні, а наступні три вторинні.Згідно з теорією Маслоу, всі ці потреби можна розташувати в строгій ієрархічній послідовності у вигляді піраміди, в підставі якій лежать первинні потреби, а вершиною є вторинні. Значення такої ієрархічної побудови полягає в тому, що пріоритетні для людини потреби більш низьких рівнів і це позначається на його мотивації. Іншими словами, в поведінці людини більш визначаючим є задоволення потреб спочатку низьких рівнів, а потім, у міру задоволення цих потреб, стають стимулюючим чинником і потреби більш високих рівнів.

12. Розвиток людини — це процес кількісних та якісних змін, який охоплюєстановлення людини в біологічному, психічному та соціальному плані. Вінхарактеризується фізичними (морфологічними, біохімічними,фізіологічними), психічними змінами (появою новоутворень, новихмеханізмів, нових процесів, нових якостей), розширенням та поглибленням взаємозв’язків різних властивостей особистості, новим рівнемфункціонування та формування психологічних стратегій рішень особистих,професійних, соціальних проблем, цілісністю, інтегративністю тощо.

Перше, з чим стикаються при вивченні психічного розвитку людини, це проблема співвідношення в ньому біологічного та соціального.

Стадії розвитку особистості:

1.етап Новонародженості, триває від народженості до 2 місяців, виникає зв’язок. 2. етап Немовляти, від 2 місяців до 1 року. 3.Перехід до раннього дитинства від 1 року до 3р.Зароджуєтьс самосвідомість, з’являється “Я”. 4.Дошкільне дитинство з 3 до 5 рр. 5. Молодше шкільне дитинство з 5 до 10 рр.6.Підлітковий вік 11-14 рр.7. Старший підлісковий вік 15-17 рр .8.Перехід до юності 17-18рр.9. Юнацький вік 18-23.10. Молодість 24-30.11.розквіт 31-40.12.зрілість 40-55 рр.13. старість 55 приблизно 90А) похилий вік 55-75 ррБ) Старечий 75-90 рр.В) Довголіття понад 90.

13.