Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
566.78 Кб
Скачать

33. Створення елементарних формул у табличному процесорі ms excel. Навести приклади. Форматування даних.

Формула — це запис дій, які треба провести з вхідними дани­ми для отримання потрібного результату. Для внесення формули треба активізувати комірку, де має розміщуватися формула, на­тиснути = (Дорівнює) або на клавіатурі, або мишкою ліворуч у рядку формул і заносити текст. Текст формули складається з ад­рес комірок із вхідними значеннями, поєднаних математичними, логічними або пунктуаційними знаками.

Якщо, наприклад необхідно скласти значення клітин А1 та В1 і вивести їх суму у клітині С1 встановіть рамку виділлення на клітину С1 і введіть формулу =В1+В2.

Зведення у ступінь ^.

Арифметичні формули можуть також містити оператори порівняння: дорівнює (=), не рівно (< >), більше (>), менше (<), не більше (<=), не менше (>=). Результатом обчислення арифметичної формули є число.

Логічні формули можуть містити вказані оператори порівняння, а також спеціальні логічні оператори:

#NOT# - логічне заперечування “НІ”

#AND# - логічне “І”

#OR# - “АБО”

Логічні формули визначають, вираз “істина” чи “помилка”. Виразу “істина” привласнюється числова величина 1, виразу “помилка” - 0.

Форматування даних – вибір форми представлення числових або символьних даних в комірці.

Змінювати формат можна у одній комірці або у цілому діапазоні. Виділяється комірка або діапазон комірок,

• вибирається пункт меню Формат/Ячейки або

• права кнопка на виділеній комірці або діапазоні і пункт з динамічного меню Формат ячеек...

Відкриється вікно форматів з декількома вкладниками: Вкладника Число використовується для надання даним фор­матів, що перелічені у списку Числовые форматы. Тут можна вибрати основний формат і його додаткові параметри.

Вкладника Выравнивание використовується для вирівнювання даних по горизонталі та вертикалі (зона ліворуч угорі), для вибо­ру кута розташування даних у комірці (зона праворуч), а покаж­чики, розташовані ліворуч внизу, дозволяють поєднувати комір­ки у суміжному діапазоні, розташовувати текст у комірках в де­кілька рядків та автоматично змінювати ширину стовпчиків, як­що дані не зміщуються у ньому.

Вкладника Шрифт дозволяє вибирати параметри шрифта для виділеного діапазону.

Вкладинка Граница пропонує оформлення виділеного діапа­зону рамками різного типу.

Вкладинка Вид опрацьовує оформлення тла діапазону різним

кольором.

Вкладинка Защита використовується для захисту змісту ко­мірок у діапазоні (спрацьовує тільки після захисту аркуша).

34. Поняття функції у табличному процесорі ms excel. Особливості використання Майстра функцій. Навести приклад математичних функцій.

Під функцією розуміють залежність однієї змінної (у) від іншої (х) або кілька змінних (х1, х2, ..., хn). Причому кожному набору значень змінних х1, х2, ..., хn буде відповідати єдине значення певного типу залежностей змінної у. Функції вводять у таблицю у склад формул або окремо.

Деякі дії з даними у таблиці виконуються за допомогою фун­кцій, наприклад, обчислення середнього, мінімального, макси­мального значення, суми значень із заданого діапазону значень

тощо.

Загальний вигляд функції:

=ім'я функції(параметр/и)

У електронних таблицях можуть бути представлені такі види функцій:

- математичні функції виконують різні математичні операції, наприклад, обчислення логарифмів, тригонометричних функцій та ін.;

- статистичні функції виконують операції по обчисленню параметрів випадкових величин або їх розподілень, представлених множиною чисел, наприклад, стандартного відхилення, середнього значення, медіани і т.п.

- текстові функції виконують операції над текстовими рядками або послідовністю символів, обчислюючи довжину рядка, перетворюючи прописні літери у рядкові і т.п.

- логічні функції використовуються для побудови логічних виразів, результат яких залежить від того, чи є істиною умова, що перевіряється.

- фінансові функції використовуються у складних фінансових розрахунках, наприклад, визначення форми дисконту, розміру щомісячних виплат для погашення кредиту, обчислення амортизаційних відрахувань та ін..

- функції дати і часу та ін.

Всі функції мають однаковий формат запису і включають ім'я функції і список розділених комою аргументів, що знаходяться у круглих дужках.

Будь-яка функція виконується або внесенням її тексту з клаві­атури у активну комірку, або її викликом з активної комірки за допомогою Майстра функцій.

Майстер функцій — це спеціальна програма, за допомогою якої можна вибрати потрібну функцію і виконати її, вказавши всі потрібні параметри.

Майстер функцій можна завантажити через пункт меню

Вставка/Функція..., або за допомогою fx кнопки на панелі ін­струментів.

Приклади функцій:

SUM (список) – статистична функція визначення суми всіх числових значень у списку, який може складатися з адрес комірок і блоків, а також числових значень.

AVERAGE (список) – статистична функція визначення середнього арифметичного значення всіх перерахованих у списку величин.

МАХ (список) – статистична функція, результатом якої є максимальне значення у вказаному списку.

IF (умова, істина, помилка) – логічна функція, що перевіряє на істинність задану логічну умову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]