Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sab.ves.pamatnost_140411.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
191.84 Кб
Скачать

Identificētās problēmas:

• Latvijā mirstība no sirds un asinsrites sistēmas slimībām ir augstāka un mirušo vidējais vecums ir mazāks nekā ES;

• Vīriešiem vecumā līdz 64 gadiem mirstība asinsrites sistēmas slimību dēļ ir augstāka nekā sievietēm;

• Augsta sirds un asinsvadu slimību riska faktoru izplatība populācijā.

3.2.2.Onkoloģiskās slimības

Nāves cēloņu struktūrā ļaundabīgie audzēji jau ilgāku laiku ieņem otro vietu aiz sirds un asinsvadu slimībām. 2009. gadā, salīdzinot ar 2008. gadu, mirstība pieaugusi – no 257,4 gadījumiem līdz 263,7 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem.42 Kopējie saslimstības rādītāji Latvijā būtiski neatšķiras no ES vidējiem rādītājiem (izņemot plaušu vēzi), bet mirstības rādītāji ir augstāki. Vīriešu mirstība (304,7 uz 100000 iedzīvotāju) no ļaundabīgajiem audzējiem ir augstāka nekā sieviešu (228,6 uz 100000 iedzīvotāju). Pēc Latvijas onkoloģisko slimību slimnieku reģistra datiem 2009. gadā vēzis pirmo reizi mūžā tika diagnosticēts 10020 cilvēkiem, bet uzskaitē kopumā 2009. gada beigās bija pavisam 60 676 pacienti.

Latvijā ir liels primāri ielaisto vizuālo lokalizāciju (krūts, dzemdes kakla, mutes dobuma, taisnās zarnas) audzēju īpatsvars. 2008. gadā vēža vizuālās lokalizācijas III un IV stadijā atklātas 26,7%, bet 2009. gadā– 31,4% gadījumu. Augstā un nemainīgā primārā ielaistība savukārt nosaka salīdzinoši augstus pirmā gada letalitātes un zemus– 5 gadu dzīves ilguma rādītājus. Saslimstību raksturojošie statistiskie rādītāji Latvijā ir samērojami ar ES vidējiem rādītājiem, bet mirstība no šīs grupas slimībām joprojām ir salīdzinoši augstāka bez būtiskām pozitīvām pārmaiņām dinamikā.

Atbilstoši normatīvajiem aktiem43 Latvijā ir ieviests organizēts vēža skrīnings krūts, dzemdes kakla un kolorektālajam vēzim, taču kolorektālā vēža skrīnings klasificējams kā oportūnistisks. Mērķa grupas aptvere krūts un dzemdes vēža skrīningam pārsniedz 95% (vēstules tiek izsūtītas šādai mērķa grupas daļai), taču atsaucība (piedalīšanās skrīningā) nav apmierinoša – tā ir būtiski zemāka par starptautiski pieņemtajiem minimuma rādītājiem. Viszemākais aptveres rādītājs ir kolorektālā vēža skrīningam. Individuāli uzaicinājumi piedalīties skrīningā tiek izsūtīti dzemdes kakla vēža un krūts vēža skrīninga mērķa grupai, taču netiek izsūtīti kolorektālā vēža skrīninga mērķa grupai (kas neatbilst organizēta skrīninga definīcijai). Arī iedzīvotāju informētība par nepieciešamību piedalīties skrīninga programmā un par šīs programmas potenciālajiem ieguvumiem ir neapmierinoša.

Lai samazinātu saslimšanas risku ar onkoloģiskajām slimībām, pagarinātu onkoloģisko slimnieku dzīvildzi un uzlabotu dzīves kvalitāti, ir izstrādāta Onkoloģisko slimību kontroles programma 2009.– 2015. gadam44. Programmā, pamatojoties uz Latvijas situāciju, pasaules pieredzi un PVO ieteikumiem, ir noteikti 5 rīcības virzieni: primārā profilakse, valsts organizētais vēža skrīnings, ārstēšana, paliatīvā aprūpe, nozares metodiskā vadība. Programmas mērķis ir sasniedzams, realizējot starpnozaru un multidisciplināru sadarbību.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]