Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Predmet_gnoseologiyi.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
288.26 Кб
Скачать
  1. Специфіка природничого та гуманітарного пізнання. Номотетечний та ідеографічний методи.

Головна відмінність між гуманітарним і природничим знанням лежить в об'єкті пізнання (людина і природа відповідно), звідки і випливають відмінності в предметі, методах і т.д. Об'єктом пізнання для природничо-наукового знання є природа, суб'єктом пізнання - людина. Цей вид знання носить «об'єктивний», монологічний характер. Методами пізнання є кількісні та експериментальні, установка в методології націлена на аналіз.

Для гуманітарного знання об'єктом і одночасно суб'єктом пізнання є людина. Сам вид знання носить оціночний, діалогічний характер, а серед методів пізнання можна назвати історико-описовий, історико-порівняльний, функціональний та ін, які передбачають інтерпретацію автора. Установка в методології гуманітарного знання робиться на синтез. У свою чергу, соціогуманітарне знання можна підрозділити на соціальне і гуманітарне знання, при цьому кожна область має свою специфіку.

Незважаючи на те, що синтетична і інтегрально-диференціальна стадії розвитку природознавства є порівняно нетривалими і тому в дійсності можна говорити більше про характерні для них тенденції та потенційні можливості, ніж про будь-які підсумкові успіхи, провідна роль у подальшому пізнанні Природи належить синтезу знань, інтеграції наук. Прогноз цей обгрунтовується всією історією та логікою розвитку пізнання. Відносною виявляється межа між синтетичною та інтегрально-диференціальною стадіями розвитку природознавства.

Проблема специфіки гуманітарного знання в сучасній філософії витікає з рішення тих проблем, які пов'язані з відмінністю цього знання від природничонаукового. Уперше в західній філософії ця проблема була поставлена в 19 ст в таких течіях, як неокантіанство і "філософії життя", розвинених згодом у філософській герменевтиці 20-го ст.

Усередині неокантіанства проблеми специфіки гуманітарного знання вирішувала Баденська школа (Виндельбандт, Риккерт). Баденці стверджували, що існує принципова відмінність між природознавством і суспільствознавством. На їх думку, ця відмінність обумовлена не предметом пізнання, не онтологічною основою, а методологією наук. Основну установку Баденської школи сформулював В. Віндельбандт у своїй промові "Історія і природознавство" : "Досвідчені науки шукають в пізнанні реального світу або загальне, у формі закону природи, або одиничне, в його історичній обумовленості. Одні з них - суть науки про закони, інші - науки про події, перші учать тому, що завжди має місце, останні тому, - що одного разу було. Наукове мислення в першому випадку є номотетичне [від гр. законодавче мистецтво] мислення, в другрому - мислення идеографічнее [особливе, що описує, від гр. idios - особливих, своєрідний]". Перший метод найбільш характерний для природничих наук і націлений на пошук типового в досліджуваних процесах і явищах. Другий метод - специфічна характеристика історичної науки, його суть у знаходженні індивідуальних, унікальних властивостей. Відправним моментом для цього ділення наук служить переконання, що жодна наука не може відобразити дійсність. Науки по-різному перетворюють її. Природознавство долає різноманіття дійсності шляхом абстрагування від частки, на основі спрощення дійсності, формулювання загального закону. Природознавству не під силу знання індивідуального. Втім, воно його і не цікавить. Проте, для людської історії індивідуальне є головним. Тому історичні науки, науки про культуру займаються дослідженням одиничних, неповторних явищ і подій. Таким чином, Віндельбандт розрізняє науки не по предмету, а по методу: "номотетичні" науки розглядають дійсність з т.з. загального, вираженого за допомогою природничонаукових законів, "ідеографічні" науки - з т. з. одиничного в його історичній неповторності.

Згідно Віндельбандта, загальні закони несумірні з одиничним конкретним існуванням, в якому завжди є присутнім щось невимовне в загальних поняттях і усвідомлюване людиною як "індивідуальна свобода", тому обидва методи не можуть бути зведені до єдиної основи. Предметом пізнання, згідно Віндельбандта, являються не дійсність, а лише певні правила з'єднання між собою уявлень, які люди повинні зробити для того, щоб мислити правильно. При цьому в якості вищого критерію виноситься істина як вища цінність. Вищі цінності - істина, благо, краса і святість - являються позаісторичними принципами, що визначають загальний характер людської діяльності і відрізняють цю діяльність від процесів, що протікають в природі.

Головна проблема, яку належало вирішити філософам Баденської школи, полягала в наступному: як можлива наука про індивідуальне, а не про загальне. Генріх Ріккерт розвинув думки Віндельбандта: індивідуальне слід осмислювати через співвідношення з цінностями. Різноманіття подій отримує свою єдність через ціннісне сприйняття. За Ріккерта, цінності не слід плутати з оцінкою. Оцінка - це суб'єктивне відношення, що не виходить за межі встановлених фактів. Цінності ж - це незалежна від суб'єкта реальність. Вони діють самі по собі. Цінності апріорні, трансцендентальні, загальнозначимі.

Керуючись проведеною Кантом відмінністю теоретичним і практичним розумом, неокантианці встановлюють відмінність між наукою і філософією. Науки спираються на теоретичні судження і емпіричні дані про суще. Філософія - етонормативне вчення, вчення про цінності - аксіологія. Її предмет - вивчення відношення суб'єкта і цінності. Цінності утворюють абсолютно самостійне царство, що лежить по той бік суб'єкта і об'єкту, - "світ трансцендентального сенсу".

Ідеї неокантіанців, вплинули на Вільгельма Дильтея, представника "філософії життя", основоположник розуміючої психології і школи "історії духу". Йому належить введення розподілу наукового знання на природне і гуманітарне у такому вигляді - "науки про природу" і "науки про дух". Він ставить проблему розробки нової, відмінної від традиційної "описової" психології, початковим принципом якої повинен стати самий феномен безпосередньо переживаного внутрішнього зв'язку душевного життя. Центральним у Дільтея є поняття "життя" як спосіб буття людини, культурно-історичній реальності. Людина, по Дильтею, не має історії, але сама є історія. Від людського (гуманітарного) світу історії Дільтей різко відділяє світ природи. Завдання філософії (як "науки про дух"), по Дільтею, - зрозуміти "життя" виходячи з неї самої. У зв'язку з цим Дільтей і розвиває далі метод "розуміння" як безпосереднього досягнення деякої духовної цілісності (цілісного переживання). Розуміння, опис, споріднений інтуїтивному проникненню в життя, Дільтей протиставляє методу "пояснення", що застосовується в "науках про природу". Розуміння власного внутрішнього світу досягається за допомогою інтроспективного, розуміння чужого світу(самоспостереження).

Вже в 20 ст під поняттям "Науки про дух" розумітимуть гуманітарні дисципліни (історію, філософію, психологію, культурологію), відмінні від природних дисциплін (фізика, хімія, біологія) передусім по методу дослідження (методи інтерпретації, розуміння розробляються герменевтикою; методи того, що "уживається", "вчувствования" - психологією).

Протиставлення "наук про дух" і "наук про природу" було близьке Декартівському дуалізму духу і природи. Але декартівський ідеал науки як системного знання про загальні закони, що допускають математичне вираження, був орієнтований на точне природознавство і склав основу для наук тих, що пояснюють.

У XX ст. опозиція "наук про дух" і "наук про природу" усвідомлюється також як конфлікт "двох культур" (Ч. Сноу). Показові спроби здолати це протиставлення за рахунок релятивізації (відносності один до одного) номотетики і идеографії (концепція "ідеальних типів" Вебера); за рахунок приведення "духу" і "природи" до єдиних феноменологічних підстав (Гуссерль); за рахунок екзистенціально-онтологічної інтерпретації "розуміння"(Хайдеггер); за рахунок універсалізації герменевтики (Гадамер), виявлення діалогічного, гуманітарного контексту всякої науки. Усе це відкриває можливість зрозуміти "науки про природу" як свого роду граничний варіант, або перетворену форму "наук про людину".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]