Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання міжнародна економіка.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
101.14 Кб
Скачать

3. Структура і динаміка міжнародної торгівлі.

Міжнародна торгівля – це торгівля між резидентами різних країн, якими можуть виступати фізичні та юридичні особи, фірми, ТНК, некомерційні організації тощо. Вона передбачає добровільний обмін товарами, послугами, продукцією інтелектуальної праці між сторонами угоди. Оскільки такий обмін є добровільним, то обидві сторони угоди повинні бути впевненими, що одержать вигоду від цього обміну, в противному випадку угода не буде укладена. Важливою характеристикою міжнародної торгівлі є її географічна та товарна структура, тобто структура з точки зору географічного розподілу і товарного наповнення.

Географічна структура міжнародної торгівлі – це розподіл торговельних потоків між окремими країнами та їх групами, створеними за територіальною або організаційною ознакою.

Географічна структура міжнародної торгівлі сформувалася під впливом світогосподарського поділу праці, тобто поглибленого міжнародного поділу праці й розвитку науково-технічної революції

Товарна структура міжнародної торгівлі формується під впливом

конкурентних переваг, котрі має народне господарство країни. Конкурентні переваги є у випадках, коли в країні ціни на експортні товари нижчі від світових. Відмінності в цінах зумовлені різними витратами виробництва, котрі залежать від двох груп чинників.

Першу групу чинників формують природні конкурентні переваги: клімат, наявність мінеральних копалин, родючість ґрунтів.

2-гу групу чинників (соціально-економічних) формують набуті

конкурентні переваги. Ці чинники характеризують науково-технічний і економічний рівень розвитку країни, її виробничий апарат, масштаби і серійність виробництва, виробничу та соціальну інфраструктуру, масштаби науково-дослідних робіт. Вони визначають конкурентні переваги, що були надбані в процесі розвитку народного господарства.

4. Роль міжнародної торгівлі в системі міжнаро економіки

Міжнародна торгівля – це торгівля між резидентами різних країн, якими можуть виступати фізичні та юридичні особи, фірми, ТНК, некомерційні організації тощо. Вона передбачає добровільний обмін товарами, послугами, продукцією інтелектуальної праці між сторонами угоди. Оскільки такий обмін є добровільним, то обидві сторони угоди повинні бути впевненими, що одержать вигоду від цього обміну, в противному випадку угода не буде укладена.

Е́кспортна кво́та — встановлений обсяг виробництва та поставок на експорт певних товарів. Різновид заходів регулювання  зовнішньоекономічної діяльності, які використовують державні та міжнародні органи для обмеження виробництва й експорту товарів. Експортна квота використовується для збалансування обсягів поставок товарів, платіжних балансів, а в деяких випадках у відповідь на дискримінаційні дії іноземних держав. Експортна квота = (Обсяг експорту / Обсяг ВВП) × 100%.

Імпортна квота представляє собою кількісний нетарифний метод обмеження в натуральному або вартісному вигляді ввезення певних товарів на територію конкретної держави Дана квота є важливим економічним показником країни, який характеризує значимість ввезення товарів для національного господарства. Вона розраховується як відношення обсягу імпорту до обсягу ВВП.

Суттєве значення міжнародної торгівлі підтверджується тим, що нині жодна країна світу не може обійтися без зовнішньої торгівлі. Всі країни так чи інакше залежать від міжнародної торгівлі. Але міра залежності у них різна. Вона визначається як відношення половини вартісного обсягу зовнішньоторговельного обігу (експорт+імпорт) до ВВП. Цей показник має назву квота ЗТО. За цим показником усі країни можна розподілити на 3 групи: високозалежні (45-93%), середньозалежні (14-44%) та низькозалежні (2,7-13%).