Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання міжнародна економіка.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
101.14 Кб
Скачать

24. Валютні операції на умовах спот та валютні форвардні

Валютний ринок–це система валютних та організаційних відносин, пов’язаних з конверсійними операціями, наданням в позичку іноземної валюти на певних умовах, міжнародними розрахунками,.

Спотовий ринок –ринок, на якому здійснюються операції поточного, негайного обміну валютами між двома країнами. Дві сторони домовляються про обмін банківськими депозитами і здійснюють угоду на другий робочий день з дня її укладання за курсом, зафіксованими у момент укладання угоди. Курси негайного обміну валют називаються поточними (спот) курсами.

При обміні валют використовуються дві ціни (курси) валют:курс покупця і курс продавця. Банківські і ділерські курси покупця – це ті ціни, котрі банк, ділер готові заплатити за іноземну валюту. Курси продавця–це ціни, за якими банк, ділер готові продати валюту.

Валютні операції з негайною поставкою використовуються для негайного отримання валюти для здійснення зовнішньоторговельних розрахунків. За допомогою операції “спот” банки забезпечують необхідною іноземною валютою своїх клієнтів, переливання капіталів, а також здійснюють арбітражні і спекулятивні операції.

Форвардні угоди — це контракти, за яких дві сторони домовляються про доставку домовленої кількості валюти через певний строк після укладення угоди за курсом, зафіксованим в момент її укладення. Курс валют за терміновою угодою називається форвардним обмінним курсом. Він фіксується в момент укладення угоди.

Термінові угоди здійснюються для досягнення таких цілей:

- реальна продаж або купівля валюти;

- обмін валюти в комерційних цілях, завчасний продаж або купівля

іноземної валюти, щоб застрахувати валютний ризик;

- страхування портфельних або прямих інвестицій від ризику,

пов’язаного з пониженням курсу валюти;

- отримання спекулятивного прибутку за рахунок курсової різниці.

Найчастіше, термінові угоди здійснюються з провідними валютами, великими корпораціями або банками зі стійким рейтингом.

25. Характеристика ф’ючерсів та валютних опціонів

Валютний ринок–це система валютних та організаційних відносин, пов’язаних з конверсійними операціями, наданням в позичку іноземної валюти на певних умовах, міжнародними розрахунками,.

Валютні ф`ючерси – це угоди з купівлі-продажу валют у майбутньому між двома сторонами за раніше обумовленим курсом, які укладаються на біржовому ринку.

Валютні ф’ючерси є форвардними контрактами та передбачають майбутній обмін валютами. Однак строки та умови обміну відрізняються від умов форвардних контрактів, що дозволяє більш гнучко уникати валютних ризиків. Відмінність:

- угоди укладаються лише на окремі валюти;

- валютні ф’ючерси ліквідні, їх можуть купити і їх можуть продати більшість суб’єктів бізнесу на біржовому ринку;

- ф’ючерсні контракти можна перепродати на ф’ючерсному ринку в будь-який час до строку їх виконання;

-покупець валютного ф’ючерсу бере на себе зобов’язання купити, а продавець–продати валюту протягом певного строку за курсом, домовленим при укладенні контракту;

- поставка товару відбувається лише в конкретні дні;

- стандартна сума ф’ючерсного контракту менша, ніж сума форвардного контракту. У разі перевищення стандартної суми контракту покупець укладає угоду на купівлю декількох контрактів;

Валютний опціон – це контракт, що засвідчує право його покупця, але не зобов’язує його купити або продати стандартну суму іноземної валюти на визначених умовах у майбутньому з фіксацією ціни на час укладання такого контракту або на час такого придбання за рішенням сторін контракту.

Опціон передбачає право вибору: якщо операція вигідна – зробити обмін, якщо операція не вигідна – відмовитись від нього. Покупець опціону має більше прав і менше обов’язків, а продавець – більше обов’язків і менше прав.

Валютні опціонні контракти схожі на ф’ючерсні угоди. В них визначаються кількість валют, строк погашення і ціна виконання. Так само як ф’ючерси, опціони, котрими торгують на біржі, вимагають стандартизованої форми контрактів і гарантії їх виконання.

Існують два основних типи опціонів: опціони “колл” (опціони на купівлю) та опціони “пут” (опціон на продаж). Опціони “колл” дають своїм власникам право, але не зобов’язання купити стандартну кількість валюти за ціною, вказаною в контракті. Опціони “пут” забезпечують своїм власникам право, але не зобов’язання продати стандартну кількість валюти за ціною, вказаною в контракті.

Опціон принесе прибуток власнику в таких випадках:

 для опціону “колл”, коли ціна виконання опціону нижча від ціни стандартної кількості валюти за опціоном на ринку;

 для опціону “пут”, коли ціна виконання опціону вища від ціни стандартної кількості валюти за опціоном на ринку.