Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сутн__сть та структура п__знавального процесу.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Розуміння як засіб пізнання.

Важливим засобом осягнення дійсності є феномен «розуміння». Для герменевтики – впливового напрямку сучасної західної філософії – проблема розуміння і його співвідношененя з пізнанням є ключовою.(герменевтика – спосіб філософування, центром якого є процес розуміння.) Герменевтика стверджує, що пізнання істини можливе лигше в процесі діалогу по-різному мислячих людей.

Знання, пояснення та розуміння = це необхідні моменти взаємодії людини з навколишнім світом, за допомогою яких вона накопичує певну інформацію про об"єкти, що включені в суспільну практику.

Пояснення – це розкриття сутності предметів та явищ шляхом з"ясування причин їхнього виникнення та існування, наявності законів їхнього функціонування.

Розуміння – це процес і результат духовно-практичного та пізнавального освоєння дійсності, коли зовнішні об"єкти залучаються до осмислення людської діяльності, виступають її предметним змістом. Саме розуміння характеризується як процес пошуку смислу (предметного змісту), укладеного автором в той або інший текст. Розуміння є «реальний рух у смислах» (Г. Гадамер), бо розуміти можна тільки те, що має смисл. Його необхідною умовою є діалог особистостей, текстів, культур, а способом здійснення – мова.