Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
92.67 Кб
Скачать

23. Розрахунок майбутньої вартості грошей з урахуванням ануїтетів, її практичне використання.

Компаундирування ануїтетів (ренти)

Ануїтет – це послідовність однакових внесків, зроблених через рівні проміжки часу. Кожний внесок називається періодичним внеском, або періодичною рентою R. Час, протягом якого здійснюються періодичні внески, називається терміном ануїтету.

Якщо кожний внесок здійснюється в кінці періоду сплати, то такий ануїтет називається звичайним ануїтетом. Навпаки, якщо кожна виплата здійснюється на початку періоду сплати, то такий ануїтет називають ануїтетним зобов’язанням (авансований ануїтет).

Загальна сума (майбутня вартість) звичайного ануїтету визначається за формулою:, де FVA – загальна сума звичайного ануїтету; R – сума періодичних сплат; i – ставка проценту за конверсійний період; n – кількість періодів сплати або конверсійних періодів.

Потрібно пам’ятати: при звичайному ануїтеті прибуток приносять усі внески, крім останнього.

Завершена (майбутня) вартість авансованого ануїтету:

З метою прискорення обрахунку вартості грошей за складеними процентами використовують фінансові таблиці. В таблицях підраховано фактор майбутньої вартості відсотку для і та n (FVIF i,n), тобто визначена майбутня вартість 1 грошової одиниці, залишеної на рахунку на n періодів під і відсоткову ставку. В таблиці можна знайти FVIF для n років з i ставкою, яка знаходиться на перехрещені рядку для періоду n, і стовпчику для і.

Банкіри та фінансові менеджери іноді також використовують так зване “Правило 72”: якщо 72 поділити на кількість років, n, впродовж яких гроші будуть знаходитися на депозиті, то ми одержимо приблизне значення процентної ставки, r, яке потрібне для того, щоб величина заощаджень подвоїлась. І навпаки, знаючи процентну ставку рахунку, можна визначити термін, який потрібен для подвоєння заощаджень шляхом ділення 72 на ставку процента.

24. Розробка цінової політики та її оптимізація.

Істотний вплив на обсяг реалізації продукції, а також і на прибуток від реалізації справляє розмір прибутку, що вкл в Ц виробів. Існує можливість зб прибутку під-ва за рахунок зб частки прибутку в Ц окремих виробів. Цьому сприяє відсутність належної конкуренції, монопольне становище деяких підв-в у вир-ві і реалізації багатьох видів продукції. ЦП є однією із складових системи упр-ня операц доходами та важливим механізмом забезпечення пріоритетів ек розвитку під-ва. Можливість здійснення під-вами власної диференційованої ЦП є одним із досягнень реформ, що здійснюються в Укр. В процесі форм-ня ЦП підпр-ва мають слідувати таким осн принципам: забезпечення взаємодії власної ЦП із загальною політикою упр-ня прибутком і пріоритетними цілями здійснення операц д-ті, забезпечення ув’язки ЦП з кон’юнктурою товарного ринку, забезпечення комплексного підходу до встановлення рівня Ц на товари у поєднанні з рівнем післяпродажного обслуг-ня покупців здійснення актив ЦП на ринку, забезпечення її динамізму.

На рівень Ц впливають якість і споживчі власт-ті, строки реал-ції прод-ії, попит і проп-ція на ринку. На окремі види прод-ції, робіт і послуг дер-ва встановлює фік­совані чи регульовані Ц. Тоді виручка від реал-ції прод-ції за­лежить від рівня прейскурантних Ц.

За умов ринк економіки існують вільні, фіксовані і регульо­вані Ц. Фіксовані Ц встан-ся адм-но (дер-вою), пе­реважно на послуги першої необхідності і на товари, які монопольно виготов-ся дер-вою (газ, електроенергія та ін.). Регульовані Ц встан-ся рег-ням рівня рентаб-ті товарів першої необх-ті, напр-д хлібобулочних виробів, продуктів дитячого харчування тощо. При цьому дер-вою встан-ся індикативні Ц — мін. і макс-й рівні цін. У решті випадків кор-ся вільними Ц - склалися на ринку під впливом попиту і проп-ції за домовленістю сто­рін — постач-ків і спож-чів. Устан-чи вільні Ц, за основу беруть с/ть і приб-к (планову рентаб-ть). Потім додають АЗ (для підакциз прод) і ПДВ. Залежно від того, кому реалі-ся прод-ція, встан-ся оптові та роздрібні Ц. Відвантаж-ня пр-ції здійс-ся по­середникам оптом або партіями за оптовими Ц. Посередники реал-ть цю пр-цію роздрібним торговим орг-ціям за Ц, які включають збутові націнки. Безпосер-ньо спож-чам роздрібні торгові орг-ції продають товари за роздрібними Ц, тобто з торговою націнкою. Продаючи товари за фіксованими Ц, торгові орг-ції отримують торгову знижку. За умов ринк.ек-ки Ц стають найважливішим фактором рег-ня процесу вир-ва та спож-ня і безпосер-ньо впливають на попит і проп-цію.