Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит СДЕЗ !!!!.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
203.51 Кб
Скачать

28. Параметри телеграфного сигналу

Первинні телеграфні сигнали і сигнали передачі даних мають вигляд послідовностей одно полярних або двополярних прямокутних імпульсів: ймовірність появи додатних і від’ємних імпульсів.

29. Принципи побудови мережі передачі даних.

Мережі передачі даних містять:

- кінцеві пункти: абонентські(індивідуальні установки) та обчислювальні(колективні установки на яких встановлюються 1 або декілька комп’ютерів)

- канали зв’язку: комутовані, не комутовані, фізичні

- вузли – містять комутаційне обладнання повідомлень і комутаційне обладнання пакетів.

30.Класифікація мереж.

17. Класифікація мереж.

Комунікаційна мережа; Інформаційна мережа, обчислювальна мережа. Залежно від відстані між вузлами розрізняють такі обч мережі: територіальна (регіональні, глобальні); локальні, корпоративні. Глобальна мережа інтернет

Інтегровані і не інтегровані і під мережі. Залежно від топології з’єднань вузлів розрізняють мережі шинної (магістральної), кільцевої, зіркової, ієрархічної і довільної структури.

Залежно від способу керування розрізняють мережі «клієнт/сервер»; однорангові, центричні.

Залежно від того однакові або не однакові ЕОМ застосовують у мережі, розрізняють однотипні (однорідні), різнотипні (неоднорідні) або гетерогенні.

Залежно від прав власності: загального користування (телефонні, мережі передачі даних), особисті.

31.Принципи роботи мережі передачі даних з комутацією каналів.?

Існують мережі з комутацією каналів, повідомлень, пакетів.

Комутація каналів – зд зєднання кінцевого устаткування даних (КУД) двох або більше станцій даних і забезпечується монопольне використання каналу пер даних доти доки зєднання не буде розімкнуто.

32.Принципи роботи мережі передачі даних з комутацією повідомлень.?

Комут повідомлень – хар тим, шо створення фізичного каналу між кінцевими вузлами не обов’язкове, і пересилання повідомлень відбувається без порушення їх цілісності

33.Принципи роботи мережі передачі даних з комутацією пакетів.?

Комутація пакетів – повідомлення передається по віртуальному каналу, але воно розділяється на пакети, при цьому канал передачі даних зайнятий тільки під час передачі пакету і після її завершення звільняється для передачі інших пакетів.

34. Еталонна модель взаємозв’язку відкритих систем.

Базова ЕМВВС – це модель прийнята ACO для опису загальних принципів взаємодії інформаційних систем. ЕМВВС визначається всіма міжнародними організаціями як основа для стандартизації протоколів інформаційних мереж. У ЕММВС інформаційна мережа розглядається як сукупність функцій, що поділяються на групи які називаються рівнями.

Рівні взаємозв'язку.

ЕМВВВС містить 7 рівнів.

7-й рівень – прикладний, включає засоби керування прикладними процесами; ці процеси можуть поєднуватися для виконання поставлених завдань, обмінюватись між собою даними. Іншими словами, на цьому урівні визначається і оформляється в блоки ті дані, що підлягають передачі по мережі.

6-й рівень – представницький, реалізує функції подання даних (кодування, форматування, структурування).

5-й рівень – сеансовий, призначений для організації і синхронізації діалогу що ведеться об’єктами мережі.

4-й рівень – транспортний, мультиплексування, де мультиплексування, виявлення та усунення помилок у передачі даних.

3-й рівень – мережевий, на цьому рівні відбувається керування передачею пакетів через проміжні вузли і мережі.

2- рівень – канальний, надає послуги з обміну даними між логічними об’єктами попереднього мережевого рівня і виконує функції, пов’язані з формуванням і передачею кадрів, виявлення и виправлення помилок.

1-й рівень – фізичний, надає механічні, електричні функціональні і процедурні засоби, для встановлення, підтримки, і роз’єднання логічних з’єднань між логічними об’єктами канального рівня.

35. Вимірювання у системах передачі даних?

21. Які мережі використовуються для передачі даних.

Для передачі даних використовуються такі пакети і мережі:

- комутовані канали зв’язку;

- загальнодержавні мережі телефонного зв’язку;

- спеціалізовані мережі передачі даних.

1.прямі вимірювання.

Це коли результати отримують безпосередньо з експериментальних даних.

2.непрямі вимірювання.

При непрямому вимірюванні числове значення величини відшукують не безпосередньо, а на основі вимірювання інших величин, пов'язаних з вимірюваною величиною відомою математичною залежністю. Наприклад: Об'єм рідини у циліндричній посудині можна визначити за висотою рідини в ній та площею дна V = S*h. Густину рідини у циліндричній посудині визначаємо за масою і її об'ємом — ρ = m / V).

3.сукупні вимірювання.

Це вимірювання декількох однорідних величин, що проводяться одночасно, при яких шукані значення величин знаходять шляхом розв'язання системи рівнянь, що отримані при прямих вимірах різних комбінацій цих величин.

36. Поняття попереджувального, функціонального та оперативного контролю.

1. попереджувальний контроль.

Проводиться для визначення різноманітних характеристик збурень і потоку помилок у обладнанні передачі даних.

2. функціональний контроль.

Виконується для визначення ступенів відповідності параметрів каналів і апаратури заданим нормам і для регулювання обладнання передачі даних у випадку виявленої відповідності.

3. оперативний контроль.

Призначений для достовірної оцінки технічного стану зайнятих під передачу каналів і трактів передачі даних за час, що приблизно дорівнює тривалості допустимого циклу передачі інформації між об’єктами автоматичної системи керування.

37. Види контролю.

1. попереджувальний контроль.

2. функціональний контроль

3. оперативний контроль.

4. неперервний контроль.

Пристрої контролю постійно підключені до обладнання, що діагностується і за рахунок великого часу спостереження дозволяють виявити відмову з високою достовірністю контролю.

5. періодичний контроль.

Обладнання СПД через заданий час, який називається періодом контролю, підключається до пристроїв контролю які оцінюють стан обладнання протягом певного часу.

6. апаратурний контроль.

Здійснюється за допомогою автономних або вбудованих у обладнання передачі даних спеціальних пристроїв, які можуть включатися у трак контролю послідовно, паралельно або за мажоритарною схемою

7. тестовий контроль.

При тестовому контролі на вхід обладнання подається певна послідовність кодових комбінацій, за якістю передачі яких оцінюється технічний стан обладнання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]