Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
informatika.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
615.42 Кб
Скачать

53. Створення та використання функцій користувача у табличному процесорі ms excel. Навести приклад.

Поряд із стандартними функціями, які виконують дії з даними, користувач може створи­ти свою власну функцію, яка буде виконувати дії над даними, які потрібні користувачеві.

За виглядом функція користувача не відрізняється від стан­дартних:

=ім' яфункції_користувача(аргументи) і вводиться у комірку, де треба виконати потрібну процедуру над даними — аргументами.

Але для того, щоб подані аргументи оброблялись належним чином, мовою VBA створюється процедура — функція.

Процедура Function є послідовністю інструкцій мови Visual Basic, обмежених інструкціями Function і End Function. Процеду­ра Function схожа на процедуру Sub, однак на відміну від остан­ньої вона повертає обчислене значення у робочій аркуш, звідки вона була викликана у супроводі формальних аргументів. Отри­мані аргументи (константи, змінні, або вирази) процедура Func­tion підставляє в тому ж порядку замість власних умовних аргу­ментів, які містяться у дужках після імені функції.

У поданій нижче таблиці клієнтів є формули, за якими визна­чаються вихідні результати — Податок і Сума замовлення.

Сума замовлення = Податок + Загальна вартість

- Викликається редактор VBA, активізується модуль з уже створеними макросами або створюється новий модуль, де запи­суються інструкції для виконання функції визначення податку:

Function Tax(Cost)

If Cost > 50000 Then

Tax = 0.1 *Cost

Elself Cost > 25000 Then

Tax = 0.12* Cost

Elself Cost > 10000 Then

Tax = 0.15* Cost

Else

Tax = 0.18* Cost

End If

End Function

Назва функції користувача Tax, Cost — умовний аргумент, від якого залежить значення функції Tax.

Для обчислення податку у робочому аркуші в комірці обчис­лення податку 12 вводиться створена функція = Тах(Н2) .

54.1. Використання функцій пошуку рішень

Цей засіб застосовується в випадках, коли необхідно знайти значення, яке залежить від цілого ряду значень. При цьому на змінення деяких значень можна накласти певні обмеження. Для реалізації треба ств. Цільову комірку, визначити діапазон комірок, які змінюються і діапазон обмежень. Цільова комірка – така, в якій містяться формули з посиланням на всі комірки діапазону, які включені до розрахунку. В цільову комірку встановлюємо курсор, ком. Сервіс – пошук рішення. У полі изменение ячейки вводимо діапазон комірок, що змінюються. Створюємо обмеження в групі ограничение, акт. Кн. Добавить. В вікні, що відкрилось, у полі Установление цели вводимо адресу комірки, на яку ми накладаємо обмеження. В інших полях встан. Умову. При ОК активізується попереднє вікно, при натисканні Добавить ств-ся інші обмеження: ком. Виполнить. з’являється вікно з повідомленням, що рішення знайдено або може бути. У переліку Тип отчета можна ств. Звіт за результатами: перемикач Результат, в якому виведені попередні і нові значення комірок, які змінююься.

Комірка з кінцевим значенням називається цільовою комір­кою, а комірки з вхідними даними, що підлягають зміні, назива­ються змінними комірками. Цільова комірка обов'язково повинна містити формулу або функцію, параметрами якої є значення змінних комірок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]