Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВИЙ ПРОЕКТ костецької 1111111111111111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.75 Mб
Скачать
      1. Технічне забезпечення

Технічне забезпечення – система технічних засобів, які виконують операції маніпулювання даними. Сюди відносять засоби обчислювальної техніки різних класів і потужностей, периферійні технічні засоби, а також засоби телекомунікацій. До технічного забезпечення висуваються вимоги надійності, ефективності та ергономічності (зручності у використанні).

Для опрацювання інформації на робочому місці використовуються персональні комп’ютери. Персональний комп’ютер (ПК) – це невелика і повна комп’ютерна система, центральний блок обробки даних якої складається з однієї інтегральної схеми – мікропроцесора. Призначений він для опрацювання текстової, числової та графічної інформації. Відповідно до потреб менеджера ПК доповнюють необхідними периферійними засобами.

Програми і дані зберігаються в пам’яті комп’ютера. За способами використання і швидкістю звертання вона поділяється на такі чотири класи:

  • Постійна – зберігає програми завантаження і тестування комп’ютера і не підлягає оновленню;

  • Оперативна–зберігає активізовані програми та дані протягом сеансу роботи. Для комп’ютерів різних класів обсяг оперативної пам’яті сягає декількох гігабайт (Гб);

  • Дискова– призначена для тривалого зберігання інформації, її ємність сягає 300 Гб.;

  • Буферна–cучасні комп’ютери обладнують надшви­дкісною буферною пам’яттю, яка суттєво підвищує швидкодію комп’ютера. Обсяг буферної пам’яті становить 512-1024 Кбайт.

Периферійні засоби – це засоби вводу-виводу інформації, які приєднують до ПК. Усі периферійні засоби, які використовуються в ІСМ поділяють на засоби взаємодії користувача й комп’ютера, передачі даних та їх зберігання. Для організації взаємодії користувача з комп’ютером використовують засоби вве­де­ння, відображення та виведення даних. Для введення інформації використо­вують клавіатуру, мишу і сканер.

Клавіатура є найпоширенішим засобом вводу текстової та цифрової інформації.

Миша – це невеликих розмірів маніпулятор, переміщення якого на поверхні спеціальної підставки або столу змінює положе­ння курсору на екрані дисплея. Вона спрощує взаємодію користувача з програмою, дозволяє пришвидшити роботу в 2-3 рази.

Сканер – засіб оптичного вводу тестової та графічної інформації.

Для відображення інформації використовують дисплеї. Ці засоби візуалізації процесу опрацювання даних характеризуються такими параметрами, як розмір по діагоналі (14"-25"), розподільча здатність, кольоров можливость, швидкість оновлення зображення (60-150 Гц) та його якість. Ергономічні характеристики дисплея помітно впливають на продуктивність роботи менеджера.

Засоби виведення інформації поділяють на два класи: засоби виведення на папір і на машинні носії. Найчастіше для друку ви­ко­ри­стовують принтери трьох класів: матричні, струменеві та лазерні формату А3 і А4. Якість друку матричних принтерів залежить від кількості голок друкуючої головки. Простіші принтери мають 9 голок, кращі – 24, є принтери з 48 голов-ками. Швикодія матричних принтерів невисока - 60-300 с на сторінку. Стру­ме­неві принтери забезпечують якісний друк, однак їх швидкість друку теж невисока – до 200 с на сторінку. Лазерні принтери мають найвищу якість і швидкість друку як чорно-білих, так і кольорових документів – від 5 до 25 с на сторінку.

Передачу інформації в обчислювальних мережах виконують такі телекомунікаційні засоби, як модем і факс-модем, а самі комп’ютери об’єднують в обчислювальні мережі. Модем – це засіб передачі інформації за допомогою телефону. Він перетворює електроні сигнали в аналогові або навпаки (модулює або демодулює) для передачі їх лініями телефонного зв’язку від модему одного комп’ютера до модему іншого комп’ютера. Факс-модем – це пристрій, який передає файли або факсимільні зображення мережевими засобами або телекомунакаціями на інший комп’ютер або телефаксний апарат.

Для зберігання невеликтих обсягів інформації (до 1,4 Мб) викори­сто­вують дискети (гнучкі диски). Запис і зчитування інформації виконують нагромаджувачі на гнучких диках. Швидке виведення великих обсягів інфо­рма­ції забезпечують стримери – засоби резервного копіювання інформації з жорст­кого диску на кесети з магнітною стрічкою. Для зберігання великих обсягів інформації – до 800 Мб використовують компакт-диски (CD-R та CD-RW). Для зберігання ще більшої кількості даних (до 9,2 Гб) використовують DVD-накопичувачі (DVD-R та DVD-RW). Останнім часом все більшого попиту набувають зручні в використанні, ндійні та невелиткі за розміром флеш- та мультимедіа-картки (128 Мб – 3 Гб).

На автоматизованих робочих місцях широко використовують засоби організаційної техніки. До цієї групи належать копіювальні та брошурувальні засоби, захист екрану, кейси для дискет тощо. Найкращий захист дають склянні поляризаційні фільтри.

Умовні позначення технічних засобів, які встановлюють на робочих місцях подані на рис. 2.2. Вибираючи технічні засоби, потрібно виходити із тих функцій, які виконуватимуться на конкретному автоматизованому робочому місці, обчислювальних потужностей, потрібних для їхньої реалізації, та обсягу інформаційних потоків на конкретному робочому місці.

У своїх сукупності комп’ютер і периферійне обладнання утворюють апаратні засоби мікропроцесорної обчислювальної техніки, але це лише зручна технічна основа АРМ, які формують ІСМ. Лише ефективне поєднання технічного, програмного та інформаційного забезпечення надає можливості для якісного та своєчасного задоволення інформаційних потреб менеджерів.

Group 32

  • Персональний комп’ютер (робоча станція)

Group 23

  • Бездискова робоча станція

Group 19

  • Принтер

  • МGroup 13одем

Group 6

  • Сканер

Group 1

  • Копіювальний засіб

Рис.