Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій курсовий.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
671.74 Кб
Скачать
  1. Новизна рішення

Використовуємо баштовий кран, і з його допомогою виконуємо подавання бетонної суміші.

  1. Вказівки щодо контролю якості

1 – відхилення відміток поверхонь ±5 мм.

2 – відхилення в довжині або прольоті елементів ±20 мм.

3 – відхилення горизонтальних площин від горизонталі:

  • на 1 м площини в любому напрямку 5 мм;

  • на всю площину ділянки, що вимірюється 20 мм.

Місцеві відхилення верхньої поверхні бетону від проектної при перевірці конструкцій рейкою довжиною 2 м, крім опорних поверхонь, 8 мм.

Всі вихідні матеріали повинні відповідати вимогам .

В процесі армування конструкції контроль здійснюється при прийомці сталі (наявність заводських марок, якості арматурної сталі), при складуванні і транспортуванні (правильність складування згідно марок, сортів, розмірів, збереження при транспортуванні), при виготовленні арматурних конструкцій (правильність форми і розмірів, якість зварки, дотримання технології зварки). Після влаштування арматури проводять кінцеву повірку розмірів, положення арматури.

Контролюють правильність влаштування опалубки, кріплень, а також стиків елементів в щитах, взаємне розташування опалуб очних форм і арматури. Правильність положення опалубки в просторі провіряють прив’язкою до розбивочних осей, а розміри звичайним вимірюванням.

Перед влаштуванням бетонної суміші провіряють чистоту робочої поверхні опалубки і якість її змазки.

  1. Допуски

Допуски не обумовлені проектом, а також відхилення в розмірах і положені виконаного монолітного залізобетонного перекриття (покриття) не повині перевищувати:

  • довжина або проліт елемента...........................+20 мм;

  • допустиме відхилення висоти.............................+5 мм.

  • допустиме відхилення горизонтальних площин від горизонталі:

  • на 1 м площини в любому напрямку ..................+5 мм;

  • на всю площину ділянки, що вимірюється.........+20 мм.

  1. Схема операційного контролю якості

Таблиця 2.3

Етапи робіт

Опереції

Контроль

(метод, об’єм)

Документація

Підготовчі роботи

Провірити:

наявність акта раніше проведених робіт; виконання очищення поверхні; винесення відміток; проведення насічки бетону;

Візуальний

Акт прихованих робіт, загальний журнал робіт.

Влаштування бетонної суміші

Контроль:

Дотримання контролю влаштування бетонної суміші; товщину бетонної суміші; якість робочих швів.

Візуальний

Вимірювальний

Загальний журнал робіт

Прийом виконаних робіт

Провірити:

Фактичну величину міцності бетону; додержання необхідної товщини бетону; зовнішній вигляд поверхні .

Візуальний

Вимірювальний

Технічний

Акт прийому виконаних робіт

  1. Рішення щодо охорони праці

При виконані бетонних робіт необхідно дотримуватись вимог:

  • до роботи по бетонуванню допускаються робочі, які пройшли навчання, здали екзамени на певну кваліфікацію, навчені безпечним методам праці і пройшовши інструктаж по техніці безпеки, в тому числі і на робочому місці;

  • розбирання опалубки забетонованих конструкцій допускається тільки з дозволом і під наглядом майстра або виконроба;

  • бетонувальники повинні працювати в відповідному спецодязі і користуватися індивідуальними засобами захисту;

  • до роботи з вібраторами допускаються бетонувальники, які попередньо пройшли медичний огляд, який періодично повинен повторюватись. Провода, які йдуть від розподільного щита до вібраторів, повинні бути заключені в резиновій оболонці, а корпус вібратора – заземлений;

  • при експлуатації ручного електрифікованого інструмента на будівельному об’єкті повинні виконуватись всі загальні правила техніки безпеки і спеціальні вимоги, передбачені правилами безпечної роботи, вказані в паспорті і інструкції по експлуатації на кожну ручну машину;

  • при подачі бункера краном до місця вкладання бетону вантаж не повинен переноситись над місцями, де ведуться будівельні роботи;

  • при виконані бетоних робіт приміняється електрофікований інструмент – електровібратор;

  • при ущільнені бетоної суміші глибиними вібраторами слід:

надівати на держак вібратора амортизатори, що забезпечують амплітуду коливань не вище норми для ручного електромеханічного вібратора;

  • робітників, зайнятих з вібраційним інструментом, постачати серійно випускаючими віброзахисними рукавицями з бавовняної тканини з паролоновою прокладкою в області долоні і брезентовою накладкою на долоній частині;

  • бетонувальники, які обслуговують електровібратори, повинні бути навчені і атестовані на І групу допуска по електробезпеці.

При виконані бетонних робіт слід враховувати можливість виникнення наступних небезпечних виробничих факторів:

  • засмічення очей цементним розчином при бетонувані;

  • вражені електричним струмом;

  • падіння людей з висоти.

При виконані технологічних операцій на прийомі і вкладані бетону, на очистці арматурної сталі від ржавчини, окалини робочі зобов’язані надівати захисні окуляри, які задовільняють нормам.

Щоб уникнути падіння людей з висоти при прийомі вантажу і виконані робіт, робочі кріпляться монтажним поясом. Місця кріплення вказує майстер або виконроб.

Для уникнення враження людей електричним струмом ремонтні роботи, заземлення, підключення до електромережі електрообладнання в технологічній карті передбачається тільки черговим електрослюсарем, який має групу допуска не нижче ІІ.

Перша допомога при попаданні в очі чужорідних тіл.

Чужорідні тіла, що потрапили в очі, видаляють вологим шматочком марлі, складеною вузькою пірамідкою або шматочком вати, скрученої стовпчиком. Для огляду кон’юктиви під верхнім віком потрібно його вивернути. Для цього беруть верхнє віко за вії двома пальцями, просять постраждалого дивитися вниз і зондом або скляною паличкою тиснуть на основу верхнього віка вище його хряща. Віко легко вивертається. Якщо після цього вказівним пальцем другої руки натиснути на нижню частину нижнього віка вивертається вся перехідна складка, і всю кон’юктиву ока можна оглянути повністю.

Видаливши смітинку, потрібно промити око заваркою чая. При потрапляні окалини або гострої смітинки в рогівницю ока, видаляти її не слід. Постраждалого потрібно направити до окуліста, прикриваючи око стерильною марлею, змоченою заваркою чая.

Так слід поступати при різних ушкодженнях очей.

При виконанні роботи, пов’язаної з можливістю пошкодження або забруднення очей, необхідно надягати захисні окуляри з неб’ючим склом.

Перша допомога при електротравмах.

Якщо людина, не ізольована від землі або підлоги сухою дошкою, резиновими калошами або іншим матеріалом, що не пропускає електричний струм, береться рукою або доторкається до електричного проводу, він сам становиться його провідником. М’язи людини судомо скорочуються і вона не може сама розтиснути пальці, що тримають провід або пристрій, по якому йде струм. Величина напруги не має вирішального значення: смертельні випадки спостерігаються і при невеликих напругах струму (30...50 В).

Велике значення при несприятливому перебігу має вологість шкіри, слабкість організма і, звичайно, тривалість дії струму.

Надаючи допомогу при електротравмах, слід пристосовуватись до обставин. Якщо неможливо негайно перервати струм, виключивши рубильник, потрібно віддалити постраждалого від проводва. Голими руками або без ізоляції від землі цього зробити не можна, так як рятувальник сам стане провідником струму. Необхідно надягнути або резинові рукавиці, або резинові сухі калоші, або стати на резиновий коврик, або встати на товсту суху дерев’яну дошку, або скло. Якщо немає резинових рукавиць, слід обгорнути руки товстим шаром сухої вовняної тканини. Брати постраждалого не за тіло, а за комірець, частину одягу, брюки, якщо вони сухі. Можна охопити постраждалого сухою мотузкою і з її допомогою відтянути від провода. Провід, що обірвався або впав на постраждалого, можна відкинути сухою дерев’яною палкою, пустою пляшкою. Вимкнути струм можна також, з’єднавши провід із землею з допомогою ланцюга або дроту, закріпивши один кінець на землі, а інший кінець закинути на провід.

В деяких випадках можна визволити постраждалого від проводу, крикнувши йому: “Підпригни!”.

Якщо, не дивлячись на судоме скорочення м’язів, це можливо, постраждалий здатний в момент стрибку самостійно розтиснути пальці і визволитись від проводу.

Якщо від стоїть на підвищенні або сходах, потрібно крикнути: “Падай!”, прийнявши міри, щоб він, падаючи, не травмувався. Для цього слід покласти на підлогу м’який матеріал, розтянути на руках технічну тканину, наприклад, брезент.