Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ispit_MM_2011-2012.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
667.14 Кб
Скачать
  1. Типи державного втручання в економіку

1. Недискримінаційні втручання:

Вимога: призначення на керівні пости національних підданих.

Переговори по трансферних цінах з метою сприяння податковим надходженням у своїй країні.

Вимоги до експортних галузей, щоб вони здійснювали продаж на внутрішньому ринку за цінами порога рентабельності, щоб: субсидувати місцеве споживання або сприяти місцевому інвестуванню.

2. Дискримінаційні втручання:

Дозволяються тільки спільні підприємства (в яких фірма нерезидент володіє меншою часткою).

Збирання спеціальних податків або значних платежів за комунальні послуги.

Використання значних юридичних перепон.

3. Дискримінаційні санкції:

Прихована експропріація (наприклад, обов'язкове і точно встановлене реінвестування прибутку)

Збирання податків або платежів, призначених перешкодити репатріації прибутку.

Вимоги солідного відшкодування за минулі порушення закону.

Позбавлення володіння:

а) експропріація – примусове (без відшкодування чи оплачуване) позбавлення власності;

б) націоналізація;

в) соціалізація (загальна націоналізація)

  1. Суть міжнародного стратегічного планування.

Слово “стратегія” походить від грецького “strategos” – мистецтво генерала. Міжнародна стратегія фірми – це узагальнений опис скоординованих дій щодо визначення основного напрямку діяльності міжнародної організації, її місця в МПП та шляхів реалізації всього комплексу її міжнародних цілей. Необхідність стратегії в міжнародному менеджменті полягає в наступному: 1. Визначення і утримання основного напрямку розвитку компанії в умовах диверсифікації міжнародних операцій. 2. Потреба координації та інтеграції різноманітних операцій в масштабах корпорації. 3. Посилення позицій в конкурентній боротьбі.

Переваги стратегічного планування: 1. Координація і моніторинг довготривалих міжнародних операцій. 2. Детальне комплексне опрацювання проблем, пов’язаних з політичними ризиками, конкурентами, стабільністю валютних курсів і т. д.

Найскладнішою проблемою в розробці стратегії для МНК є наступне: як поєднати необхідність глибокого і детального знання великої кількості особливостей, необхідних для успішного ведення бізнесу на даній національній території, з вимогами спільності та одноманітності, властивими глобальній корпоративній стратегії, що задає загальні рамки і напрямки міжнародних операцій компанії. Відповідь на це питання в кожному конкретному випадку значною мірою залежить від стратегічної орієнтації фірми.

У відповідності зі своєю стратегічною орієнтацією фірма розробляє свою міжнародну стратегію. Вибір стратегії може бути сформульований як дихотомія централізації – децентралізації, тобто визначення співвідношення між ними, яке обирається менеджером компанії в конкретних умовах.

  1. Сучасні стратегічні орієнтації міжнародних кор­порацій.

  2. Класифікація основних типів міжнародних стратегій.

Визначення типологізації міжнародних стратегій є дуже важливим питанням, адже їх класифікація, розуміння переваг і недоліків кожної в подальшому буде базою для вибору найоптимальнішої з них.

У практиці міжнародного менеджменту виокремлюють чотири типи міжнародних стратегій: міжнародні, мультиринкові, транснаціональні і глобальні. Детальні їх характеристики наведені в табл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]