Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НДРС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

2.За призначенням

За призначенням насоси підрозділяють на: водопровідні, вугільні, ґрунтові, землесоси, шламові, піскові, суспензійні, нафтові.

Застосування

Насоси широко застосовуються в усіх без винятку галузях народного господарства в системах водо- і теплопостачання, водовідливу, переміщення гідросумішей твердих сипких матеріалів (в т. ч. вугілля, породи та відходів збагачення), нафти та нафтопродуктів тощо.

Характеристика насоса

Характеристика насоса - це залежність необхідного напору H від подачі Qн рідини, H(Qн).

Рисунок 2- Схема відцентрового насоса

а-пердній диск ; б-задній диск ; в- лопаті ;1-підвід ; 2-робоче колесо ;

3-відвід ; 4- прямовісний дифузор; 5- язик.

Насос відцентровий

Насос відцентровий— насос лопатевий, який діє за допомогою відцентрових сил і в якому рідке середовище переміщується через робоче колесо від центра до периферії.

Класифікація

Відцентрові насоси класифікують за кількома ознаками:

за кількістю робочих коліс: одноколісні, двохколісні і багатоколісні (насоси секційні), в яких рідина проходить послідовно крізь ряд коліс, причому загальний напір насоса дорівнює сумі напорів, які створюються кожним колесом;

-за способом підведення рідини до робочого колеса — насоси з однобічним підведенням і насосиз двобічним підведенням;

-за розташуванням вала — горизонтальні та вертикальні;

-за конструкцією корпуса — з вертикальним роз'єднанням і горизонтальним роз'єднанням;

-за відводом рідини з робочого колеса — спіральні та турбінні, в яких рідина до спірального каналу (завитки) надходить через спрямовуючий апарат (нерухоме колесо з лопатками);

- за способом з'єднання з двигуном — приводні (зі шківом або редуктором), з'єднані безпосередньо через муфту та моноблок-насоси, де робоче колесо встановлене на подовженому кінці вала електродвигуна;

-за родом рідини, яка перекачується — вугільні, ґрунтові, а також водопровідні, каналізаційні, теплофікаційні, кислотні і т.ін.

У гірничій промисловості широко застосовують насоси вугільні, ґрунтові, шламові, суспензійні, а також багатоколісні секційні насоси.

Схеми роботи відцентрових насосів

ПОСЛІДОВНА РОБОТА ВІДЦЕНТРОВИХ НАСОСІВ  — здійснюється подачею води одним насосом у всмоктувальний патрубок другого при необхідності збільшити напір, зберігаючи витрату сталою (або майже сталою).

Насос лопатевий – динамічний насос, в якому потік рідини утворюється за рахунок взаємодії з робочим колесом, де відбувається прирощення її потенціальної та кінетичної енергії. В нерухомих елементах насоса (відводі) кінетична енергія перетворюється в енергію тиску. Н.л. широко застосовуються в різних галузях.

 Розрізняють лопатеві насоси:

за напрямком руху рідини в насосі на насоси відцентрові та насоси осьові (останні у гірничій промисловості практично не використовуються); за властивостями рідини, що перекачується, – для чистих і забруднених шахтних вод, обводнених шламів і відходів збагачення, вугільних, породних і вугільно-породних гідросумішей, кислотних, радіоактивних і геотермальних з температурою вище 50°С вод;

за технічним призначенням у гірничій промисловості – для головних водовідливних установок, дільничного, прохідницького та допоміжного водовідливу, подачі технологічної води на гідромонітори, гідротранспорт і гідропідйом на гідрошахтах, гідрозакладні комплекси, в технологічних схемах вуглезбагачувальних фабрик та гірничо-збагачувальних комбінатів тощо.

Лопастеві насоси (а серед них - відцентрові) - основний тип насосів як з точки зору продуктивності та універсальності, так і їх поширеності (не менше 75% промислових насосів). Найменші можна взяти в руку, а найбільші досягають декількох метрів у діаметрі. Потужність відцентрових насосів може складати від часток кіловата до багатьох тисяч кіловат.

Принцип роботи. Рідина надходить до центральної частини робочого колеса (крильчатки). Крильчатка встановлена на валу в корпусі і приводиться в обертання електричним або іншим двигуном. Енергія обертання передається крильчаткою рідині; рідина переміщається на периферію крильчатки, збирається в кільцевому колекторі (равлику) і віддаляється через вихідний патрубок. Патрубок має розширюючу форму; швидкість потоку в ньому падає, і частина кінетичної енергії рідини, взятої в робочому колесі насоса, перетвориться в потенційну енергію тиску. Збільшення тиску на виході з насоса може бути досягнуто збільшенням або частоти обертання, або діаметра крильчатки.

Саме ці насоси часто потребують відновлення своїх деталей

Через те що вони працюють у середовищах з присутністю абразиву, який містять в собі нафтові продукти, або інші речовини, які перекачуються ними . Це призводить до руйнування робочих поверхонь, та як наслідок до погіршення працездатності насоса.