Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий аналіз!!!!_rконспект лекцій.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
371.05 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО

АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

УКРАЇНИ

Департамент

аграрної освіти, науки та

дорадництва

Вінницький національний

аграрний університет

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ

Конспект лекцій

навчальної дисципліни для підготовки спеціалістів та магістрів галузі знань 0305 "Економіка і підприємництво" напряму підготовки спеціальності 7.050106 та 8.050106 "Облік і аудит" денної та заочної форми навчання у вищих навчальних закладах ІІ-ІУ рівнів акредитації

ВІННИЦЯ 2010

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ Вінницький національний аграрний університет

ЗАТВЕРДЖЕНО

Науково-методичною Радою Вінницького національного аграрного університету Міністерства аграрної політики

України

2010 Року

ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ

Конспект лекцій

навчальної дисципліни для підготовки спеціалістів та магістрів галузі знань 0305 "Економіка і підприємництво " напряму підготовки спеціальності 7.050106 та 8.050106 "Облік і аудит" денної та заочної форми навчання у вищих навчальних закладах ІІ-ІУ рівнів акредитації

Вінниця "внау" 2010

УДК 336:657.37 ББК

Методичний посібник підготували: кандидат економічних наук,

доцент кафедри обліку та аналізу Кривоконь О.С., кандидат історичних наук, доцент кафедри обліку та аналізу Федоришина Л.І., асистент кафедри обліку та аналізу Глазко Н.Д.

Рецензенти:

кандидат економічних наук, доцент, старший науковий співробітник Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" УААН Радченко О.Д.

кандидат економічних наук, доцент, кафедри організації обліку та звітності Вінницького державного аграрного університету Н.М. Гудзенко

Рекомендовано до видання науково-методичною комісією ВНАУ (протокол від 24 листопада 2010 року № 4)

Відповідальний за випуск:

Редактор

Науково-методична лабораторія ВНАУ

Структура та характеристика навчальної дисципліни "фінансовий аналіз"

Напрям 0305 "Економіка і підприємництво"

Спеціальність 7.050106 та 8.050106 "Облік і аудит"

Освітньо-кваліфікаційний рівень "спеціаліст" та "магістр" Нормативна чи вибіркова вибіркова

Семестр десятий

Кількість кредитів ЕСТ8 2.0 та 0,6

Модулів (розділів, блоків змістовних модулів) 2.0 та 0,6 Загальна кількість годин 108 та 36

Види навчальної діяльності та види навчальних занять, обсяг їх год: Лекції 24 16

Практичні заняття 24 14

Самостійна робота 60 6

Курсова робота

Форма підсумкових контрольних заходів іспит

Передмова

Зміст та структура курсу Зміст тем

Кредитно - модульна система Конспект лекцій з курсу Список літератури з курсу

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА

Система підготовки фахівців економічного профілю повинна забезпечити оволодіння методикою і практичними навичками проведення фінансового аналізу є передумовою підтримання і прийняття своєчасних і обґрунтованих управлінських рішень. Якість результатів аналізу великою мірою залежить від попереднього опанування студентами таких дисциплін як аналіз господарської та комерційної діяльності, фінансовий облік, фінанси підприємств.

В процесі вивчення дисципліни студенти повинні підтвердити рівень засвоєння матеріалу предметів, які вивчалися перед вивченням даної дисципліни: оволодіти методикою проведення аналізу фінансового стану підприємства, показати вміння оцінювати конкретні ситуації, які виникають в фінансовій діяльності підприємства, навчитися розробляти конкретні заходи вирішення ситуації, що є передумовою підвищення платоспроможності і фінансової стабільності підприємства.

Вивчення курсу передбачає набуття оцінювати аналітичні можливості публічної фінансової звітності, фінансово-майновий стан підприємства, його фінансову стабільність, ліквідність активів і платоспроможність, ділову і ринкову активність, перспективу нарощування фінансового потенціалу підприємства.

З метою покращення засвоєння теоретичних аспектів з курсу укладено даний конспект лекцій. В ньому висвітлено тематику лекційних занять з курсу "Фінансовий аналіз" по двом модулям із зазначенням кількості годин, викладено програму з курсу, зміст лекційних занять, питання для підготовки до іспиту та перелік рекомендованої літератури.

Автори даного науково-методичного видання будуть вдячні за слушні зауваження та конструктивні пропозиції щодо покращення його змісту та структури.