Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВвС_Уткин_Л_8.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
307.71 Кб
Скачать

2. Класифікація радіосистем передачі

Існує безліч різних класифікацій РСП в залежності від ознак, покладених у їх основу.

За належністю до різних служб відповідно до Регламенту радіозв’язку розрізняють РСП фіксованої служби (радіозв’язок між фіксованими пунктами), РСП радіомовної служби (передача сигналів для безпосереднього приймання населенням), РСП рухомої служби (радіозв’язок між об’єктами, що рухаються відносно одне одного).

За призначенням розрізняють міжнародні, магістральні, внутрішньозонові, місцеві РСП, відомчі РСП, технологічні РСП (для обслуговування залізничних ліній, ЛЕП, нафто- і газопроводів і т.д. ), космічні РСП (що забезпечують радіозв’язок між космічними апаратами чи між земними пунктами і космічними апаратами).

За діапазоном радіочастот чи радіохвиль, що використовуються. Діапазон з номером n (4 ≤ n ≤ 12) включає частоти від 0,3×10n до 3×10n Гц (табл.  1).

За видом сигналів, що передаються, розрізняють РСП аналогових сигналів (телефонних, радіомовних, фототелеграфних, телевізійних, сигналів телеметрії і телеуправління), РСП цифрових сигналів (телеграфних, вихідна інформація чи результат її обробки на ПЕОМ) і комбіновані РСП.

Таблиця 1

Діапазони радіочастот і радіохвиль

Номер діапазону

Діапазон радіочастот

Діапазон радіохвиль

Назва

Границі

Назва

Границі

4

Дуже низькі (ДНЧ)

3...30 кГц

Міріаметрові

100...10 км

5

Низькі (НЧ)

30...300 кГц

Кілометрові

10...1 км

6

Середні (СЧ)

300...3000 кГц

Гектометрові

1000...100 м

7

Високі (ВЧ)

3...30 МГц

Декаметрові

100...10 м

8

Дуже високі (ДВЧ)

30…300 МГц

Метрові

10...1 м

9

Ультрависокі (УВЧ)

300...3000 МГц

Дециметрові

100...10 см

10

Надвисокі (НВЧ)

3...30 ГГц

Сантиметрові

10...1 см

11

Вкрай високі (ВВЧ)

30...300 ГГц

Міліметрові

10...1 мм

12

Гіпервисокі (ГВЧ)

300...3000 ГГц

Дециміліметрові

1…0,1 мм

За способом розподілу каналів (канальних сигналів) розрізняють багатоканальні РСП із частотним, часовим, фазовим і комбінованим розподілом каналів. Існують також спеціальні РСП із розподілом канальних сигналів за формою (наприклад, асинхронно-адресні системи з кодово-адресним розподілом сигналів).

За видом лінійного сигналу розрізняють аналогові, цифрові і змішані (гібридні) РСП. В аналогових РСП на вхід ствола надходить аналоговий сигнал, відповідно аналоговим є і радіосигнал. До аналогових РСП відносяться також імпульсні РСП, тобто системи з імпульсною модуляцією (і часовим розподілом каналів). В цифрових РСП на вхід ствола надходить цифровий сигнал, відповідно цифровий радіосигнал надходить у радіоствол і тракт розповсюдження. Очевидно, в аналогових РСП можливо передавати як аналогові, так і цифрові первинні сигнали (наприклад, тональне телеграфування в каналі ТЧ чи передача даних), аналогічно, за допомогою цифрових РСП є можливість забезпечити передачу і цифрових, і аналогових сигналів (шляхом перетворення останніх в цифрові за допомогою імпульсно-кодової чи дельта модуляції). В змішаних РСП сумарний лінійний сигнал складається з аналогового лінійного сигналу і піднесучої, модульованої цифровим сигналом.

За видом модуляції несучої аналогові РСП розділяються на системи з частотною, односмуговою та амплітудною модуляціями, а цифрові РСП – на системи з амплітудною, частотною, фазовою й амплітудно-фазовою маніпуляціями.

За пропускною спроможністю розрізняють РСП із малою, середньою і високою пропускною спроможністю. Найчастіше застосовуються межі пропускної спроможності різних типів аналогових і цифрових РСП наведені в табл. 2.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]