Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ммммм.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
237.06 Кб
Скачать

2.Зв’язки з громадськістю в комерційній діяльності.

Комерційна діяльність є невід’ємною складовою функціонування підприємства, яка знаходить відображення у сукупних процесах та операціях, скерованих на реалізацію актів купівлі-продажу для задоволення споживчого попиту та отримання певних прибутків. Це означає, що стержнем комерційної діяльності є встановлення ефективних взаємовідносин з покупцями, які залежать від цін та якості товарів, репутації та іміджу підприємства.

Цілеспрямований потік інформації про ціни та якість товарів, а також терміни їх доставок, може бути налагоджений лише за умови функціонування досконалої системи ЗЗГ, наділеної сучасними каналами комунікації, стабільного та надійного прямого і зворотного зв’язку із цільовими аудиторіями. Кожне повідомлення про товари, яке передається цільовим аудиторіям (споживачам, покупцям) має характеризуватись як продумане, цілеспрямоване, обґрунтоване та зрозуміле. Воно повинно відображати доброзичливе ставлення до споживачів. Іншими словами, звернення та повідомлення у комерційній діяльності мають сприяти формуванню позитивного іміджу фірми, характеризувати її готовність реалізувати розумні вимоги споживачів.

За сучасних ринкових умов ЗЗГ у комерційній діяльності застосовуються передусім як діалог та досягнення компромісу між фірмою та її цільовими аудиторіями на користь всіх суб’єктів процесу. Тобто це новий підхід до здійснення плідних відносин із групами населення, які розглядаються як стратегічно важливі.

В комерційній діяльності служба ЗЗГ здійснює низку важливих функцій. ПР-фахівці розробляють та подають керівництву організації науково обґрунтовану концепцію курсу у сфері ЗЗГ із врахування пропозицій, розглядаючи та приймаючи рішення, які стосуються не лише ПР, але і інших напрямів діяльності фірми. Служба ЗЗГ також готує звернення, заяви та повідомлення, відповіді щодо інтересів фірми в різних напрямах її діяльності. Робота над пабліситі (популярністю0 фірми загалом. а також окремих видів її продукції також належить до однієї з вагомих функцій ЗЗГ в комерційній діяльності. До функцій ПР також належить налагодження та підтримання ефективних зв’язків із державними органами (законодавчими, контрольними, юридичними і податковими).

Важливі функції ЗЗГ у комерційній діяльності включають також зв’язки з клієнтами і споживачами, з населенням, здійснення прийомів, координування та інтеграцію всіх напрямів комерційної діяльності, підготовку газет, прес-бюлетенів, оголошень, рекламних буклетів для персоналу компаній.

З метою успішної реалізації своїх функцій служба ЗЗГ має сприяти постійному підвищенню освітньої та фахової підготовки персоналу, діяльність якого пов’язана із сферою ПР. Тому розробка і здійснення спеціальних освітніх програм також належить до важливих функцій служби ЗЗГ та керівництва організації.

Реалізація більшості функцій можлива за активної участі в ній першого керівника організації. Це в свою чергу зумовлює постійне спілкування служби ЗЗГ з керівництвом та підпорядкування йому. Дуже важливо, щоб вищі керівники організації постійно володіли необхідною інформацією як про стан справ в організації, так і в стосунках з цільовими аудиторіями, які пов’язані з комерційною діяльністю компанії. Зворотний зв'язок у комерційній діяльності, який функціонує завдяки діяльності служби ЗЗГ, постає головним фактором розробки та запровадження комерційної політики організації. Тому з метою забезпечення зворотного зв’язку як середні, так і великі компанії засновують спеціальні офіси чи групи на ринку збуту товарів. а також у філіалах і підприємствах-партнерах. Такі офіси та групи входять до структури системи ЗЗГ і реалізують її завдання, займаються промоцією товарів та послуг, вдосконаленням їх пабліситі, збирають та систематизують інформацію необхідну для зворотного зв’язку.

Працівники автономних груп ПР із філіалів компанії здійснюють зв’язки із ЗМІ, інвестуючи в це приблизно третини робочого часу. При цьому вони займаються підготовкою відповідей на запитання ЗМІ, забезпечують розробку та видання прес-релізів, провадять підготовку прес-конференцій для представників ЗМІ, проявляють активність і підготовці та здійснення акцій та кампаній.