Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВвС_Уткин_Л_10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
220.67 Кб
Скачать

2. Узагальнені структурні схеми системи та мережі ефірного телерадіомовлення

Узагальнена структурна схема системи телерадіомовлення (СТРМ) наведена на рис. 1.

Телерадіокомпанії формують, зберігають і видають для передачі ВП у вигляді первинних сигналів ЕП1... ЕПN. Для ТВ програм ці сигнали являють собою повні колірні телевізійні сигнали (ПКТС), які містять повні колірні відеосигнали (ПКВС) і сигнали звукового супроводу (СЗС) і мають стандартизовані параметри. Для аудіопрограм первинними сигналами є стандартизовані аудіосигнали.

Телерадіокомпанії можна розділити на національні, регіональні та місцеві, які формують загальнонаціональні, регіональні та місцеві ВП відповідно.

Звичайно, національні програми формуються в столиці. При цьому телерадіокомпанії можуть територіально розташовуватися в різних точках міста на відстані декількох кілометрів від столичного РТПЦ. Тому для доставки ТВ програм на РТПЦ використаються первинні лінії зв'язку 1…N.

В кінцевому результаті, на столичний РТПЦ надходять N ТВ програм.

Далі, за допомогою магістральної мережі, програми розподіляються по території України.

Найбільш важливі національні ТВ програми розподіляються по території України за допомогою магістральних радіорелейних ліній зв'язку. До таких програм належать „УТ-1 / Ера”, „Інтер”, „1 + 1”. Інші національні програми розподіляються за допомогою супутників.

Рис. 1 - Узагальнена структурна схема системи ефірного телерадіомовлення

У точці прийому магістрального каналу зв'язку, тобто в ОРТПЦ, відновлені первинні сигнали надходять на мережу розподілу ВП. У цьому випадку ОРТПЦ виконує дві функції:

– за допомогою потужних передавачів (РПЕР = 1...10 кВт) і передавальних антен, розташованих на опорах висотою h1 » 200 м (у Києві h1 » 370 м), забезпечується розподіл N віщальних програм користувачам; число користувачів дорівнює М і вони перебувають у зоні покриття даною радіотелевізійною передавальною станцією в обласному центрі і в області;

– для доставки національних ВП із обласного центру в населені пункти області використається магістральна зонова мережа, утворена РРСП середньої ємності, і вторинна мережа, що складається з потужних або малопотужних передавачів (РПЕР = 5…5000 Вт) і передавальних антен з висотою підвісу h1 » 20…180 м (ретранслятори).

Для побудови первинних мереж, утворених за допомогою РРСП, можуть бути використані різні варіанти топологій (спрощене графічне подання мережі):

- деревоподібна (рис. 2а);

- зіркоподібна й комбінована (рис. 2.б);

- двостороння радіолінія.

а) б)

Рис. 2 - Варіанти топологій побудови первинної розподільної мережі.

а - деревоподібна, б - зіркоподібна та комбінована ;

1 - столичний РТПЦ, 2 - ОРТПЦ, 3 - проміжні станції та ретранслятори.

На топологіях столичний РТПЦ є вихідною точкою. ОРТПЦ і проміжні станції являють собою мережні вузли. По двосторонній радіолінії передаються ВП у напрямку столичний РТПЦ - периферійний ОРТПЦ, відео-, аудіоматеріали в напрямку периферійний ОРТПЦ - столичний РТПЦ, сигнали управління та сигнали службового зв'язку.

Деревоподібна топологія використається у випадку побудови масштабних первинних мереж, що нараховують десятки і сотні вузлів. Довжина основного стовбура “дерева” може становити сотні...тисячі кілометрів. Довжина “гілок дерева” між сусідніми ОРТПЦ звичайно становить 100...200 км, а довжина “гілок дерева” між сусідніми вузлами проміжних станцій - десятки кілометрів.

Зіркоподібна топологія передбачає підключення мережних вузлів окремими радіолініями до ОРТПЦ або до проміжних станцій, що забезпечує передачу даних між вузлами.

У цілому вся первинна мережа ділиться на окремі підмережі, побудовані по топології "зірка", і поєднується в єдине ціле ієрархічними зв'язками. Така ієрархічна структура, з одного боку, мінімізує кількість ліній зв'язку, а з іншого, оптимізує потоки інформації між окремими підмережами, не знижуючи ефективності роботи мережі в цілому.

Топологія вторинної мережі розподілу традиційних аналогових ефірних ВП у зоні обслуговування є тільки зіркоподібною (рис. 3) і використовує однобічні радіолінії.

Рис. 3 - Топологія вторинної мережі традиційного аналогового ефірного віщання

2 - ОРТПЦ (або 3 - ретранслятор), 4 - прийомне устаткування індивідуальних користувачів

У цьому випадку між передавальною антеною та прийомною антеною користувача, розташованого в довільній точці зони покриття опорою, є індивідуальна радіолінія.

Таким чином, з розгляду особливостей системи ефірного телерадіомовлення, первинних і вторинних мереж розподілу ВП, видно, що в наш час РРСП є важливими складовими частинами різних елементів системи телерадіомовлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]