Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВвС_Уткин_Л_10.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
220.67 Кб
Скачать

Лекція №10 з навчальної дисципліни

ВСТУП В СПЕЦІАЛЬНІСТЬ”

Тема 10. «Системи радіо та телевізійного мовлення».

Заняття 10/1. Лекція

Навчальні питання лекції:

1.

Терміни та визначення при використанні в телерадіомовленні

2.

Узагальнені структурні схеми системи та мережі ефірного телерадіомовлення

3.

Принципи організації телерадіомовлення

4.

Використання радіорелейних ліній як первинних ліній зв'язку

5.

Репортажні радіорелейні станції

Навчально-матеріальне забезпечення:

1. Лектор-2000

2. Слайди за темою лекції.

Список літератури

  1. Радіорелейні та тропосферні системи передачі. Наритник Т.М., Почерняєв В.М., Уткін Ю.В. Навчальний посібник. - Полтава: ПВІЗ, 2006. - 419 с.

  2. Радиорелейные и тропосферные системы передачи Нарытник Т.Н., Волков В.В., Уткин Ю.В. Навчальний посібник (МОН України) Київ, 2008. – 696 с.

  3. Радіорелейні та тропосферні системи передачі Наритник Т.Н., Волков В.В. Уткін Ю.В. Навчальний посібник (МОН України) Полт. НТУ імені Юрія Кондратюка, Полтава, 2009. – 332 с

1. Терміни та визначення при використанні в телерадіомовленні

Віщання це створення та доведення з допомогою засобів електричного зв'язку віщальних телевізійних та аудіопрограм широкому колу телеглядачів і радіослухачів (користувачів).

Віщальна телевізійна (радіо або аудіо) програма (ВП)це закінчена в певному тематичному змісті сукупність аудіовізуальної і знако-графічної інформації, що одночасно доставляється безлічі телеглядачів і радіослухачів.

До ВП належать новини, різного роду повідомлення (наприклад, про погоду), кінофільми, спектаклі, спорт, розважальні музичні та інші шоу і т.д. Подібна інформація передається і розподіляється користувачам за допомогою телевізійних радіосигналів по електричних лініях зв'язку. До знако-графічної інформації відносяться короткі повідомлення про останні новини, погоду, курс валют, розклад руху транспорту, ціни на різні товари та ін. Така інформація може передаватися або за допомогою додаткових сигналів, що входять до складу телевізійних сигналів (Телетекст), або по телефонних лініях зв'язку і відтворюватися на ТВ екрані у вигляді текстів або графічних символів.

Таким чином, фізично віщальна програма являє собою електричні відео-, аудіо- і радіосигнали. Користувачі сприймають відповідну аудіовізуальну інформацію за допомогою перетворювачів сигнал-відео і сигнал-звук.

Джерелами ВП програм є державні та приватні телерадіокомпанії.

Система телевізійного і радіомовлення – це комплекс технічних засобів і їх параметрів, котрі використовуються для створення, передачі та доставки до безлічі користувачів аудіо- і ТВ програм.

Мережа розподілу ВП – це комплекс технічних засобів, їх параметрів і середовища поширення сигналів, які використовуються тільки для передачі і розподілу ВП по лініях зв'язку користувачам.

У наш час у життя суспільства все ширше входить використання мультимедійних та інтерактивних послуг: Інтернет, відео по запиту, відеотелефонія та ін. Крім власних засобів надання таких послуг, провайдери починають застосовувати засоби мереж розподілу ВП. Ці ж засоби можуть надаватися операторам мобільного зв'язку. У цілому по різних лініях передається один цифровий стислий транспортний потік. В результаті, за рахунок стиску різного роду інформації, значно підвищується ефективність використання засобів мереж передачі та розподілу ВП.

Мережі розподілу ВП діляться на первинні і вторинні. Первинні або магістральні мережі призначені для одночасної передачі декількох ВП на великі відстані (сотні...тисячі кілометрів) у певні точки прийому з метою наступного їхнього розподілу безлічі користувачів. Для первинних мереж можуть використовуватися радіорелейні системи передачі, супутникові та волоконно-оптичні.

Вторинні мережі здійснюють доставку прийнятих програм індивідуальному користувачеві по індивідуальній лінії зв'язку. В якості індивідуальної лінії зв'язку може використовуватися вільний простір над поверхнею Землі, вільний космічний простір, закриті проводові лінії зв'язку - коаксіальні кабелі, оптоволокно.

Залежно від індивідуальних ліній зв'язку, які використовуються, системи телерадіомовлення діляться на ефірні, супутникові, кабельні та гібридні. Крім того, залежно від виду сигналів які використовуються у мережі, діапазону частот та інших особливостей, кожна із зазначених систем класифікується по додаткових ознаках.

Однією з найпоширеніших систем телерадіомовлення є традиційна аналогова ефірна система ТВ віщання. Доставку ВП у різні точки України по первинних і вторинних мережах забезпечують підприємства концерну радіозв'язку, радіомовлення і телебачення (КРРТ). До складу КРРТ входять 25 типових (за винятком Київського) обласних радіотелевізійних передавальних центрів (ОРТПЦ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]