Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗВИТОК КРИТИЧНОГО МИСЛЕННЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ НА....docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
137.7 Кб
Скачать

Прийом «Фішбоун»

У процесі читання учні працюють зі схемою «Фішбоун», що в перекладі означає «риб’ячий кістяк». В «голові» цього кістяка вони позначають ту проблему, що розглядається в тексті. На самому кістяку є верхні й нижні кісточки. На верхніх учні відзначають причини виникнення досліджуваної проблеми. Напроти верхніх кісточок розташовуються нижні, на яких учні по ходу читання виписують факти, що підтверджують наявність сформульованих ними причин. Записи повинні бути короткими, являти собою ключові слова або фрази, що відбивають суть, факти.

Учні самостійно читають текст підручника. В «голові» записують тему уроку. У процесі читання записують причини історичного явища, події над верхніми кісточками; факти – біля нижніх кісточок. Свій висновок по досліджуваному питанню – в «хвості». Працюють індивідуально. На етапі рефлексії обмінюються думками в невеликих групах. Потім учитель організує обґрунтоване спілкування, у результаті вибудовується «єдиний» варіант схеми (ДОДАТОК 6). Цей прийом дещо схожий на Розробки вітчизняних методистів «Дерево знань» [10, с. 453].

Критичне читання – спосіб опрацювання текстів, який передбачає застосування під час читання мисленнєвих операцій високого рівня, що дозволяють сформувати власну обґрунтовану думку щодо інформації. Узагальнена схема аналізу:

1) Хто автор тексту? Що відомо про нього (про них)?

2) Коли було написано цей текст? Яке значення має час створення тексту

3) Де відбулися події, про які йде мова в тексті? Яке значення має місце, в якому відбулися події, описані в тексті?

4) Які факти наведені в тексті? Які висновки з них можна зробити?

5) Чому було створено текст? Які причини подій, вказаних у тексті?

6) Як цей текст допомагає дізнатись більше про події, які відбувалися [6, с. 423]?

Висновки

Опрацювавши матеріал теми мого ІНДЗ «Розвиток критичного мислення учнів на уроках Всесвітньої історії в старших класах» я дійшов таких висновків

  • Розвиток критичного мислення в наш час є дуже актуальним. Критичне мислення передбачає використання когнітивних технік і стратегій, які збільшують імовірність отримання бажаного результату, мається на увазі мислення, що характеризується контрольованістю, обґрунтованістю та цілеспрямованістю.

Критичне мислення означає не негативність суджень або критику, а зважений розгляд різноманітних підходів до проблеми, щоб приймати обґрунтовані судження та рішення щодо неї.

Критичне мислення також включає у себе оцінку самого розумового процесу – перебігу розмірковувань, що привели нас до висновків, або тих чинників, які ми врахували під час прийняття рішення.

Критичне мислення неможливо відділити від творчого. Як тільки-но ми починаємо аналізувати проблему, ми одразу будуємо гіпотези, шукаємо альтернативні способи розв'язання та ін.

І найголовніше розвивати критичне мислення можливо лише шляхом розв'язання проблемних задач.

  • Не дивлячись на те, що критичне мислення є винаходом американської когнітивної психології відчизняним методистам вдалося досягти значних успіхів у розкидку критичного мислення. Всі прийоми і техніки які я навів у роботі можливо використовувати на уроках Всесвітньої історії. Треба лише ретельно підготуватися, щоб не змарнувати урок. На мою думка всі вони є помічниками вчителя. Прийоми між собою відрізняються: одні краще розвивають логічне мислення інші вміння структурування матеріалу та пошук спільних і відмінних рис. Тому до кожного конкретного уроку можна підібрати відповідний прийом, що найкраще буде відповідати поставленим вами задач.