Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полимеры 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
215.04 Кб
Скачать

Фенолформальдегідні смоли

Фенолформальдегідні смоли (PF) - синтетичні реактопласты або термореактопласты, рідкі або тверді олігомерні продукти поліконденсації фенолу з формальдегідом в лужному або кислому середовищі (бакелиты, новолачні і резольні смоли), що відповідно впливає на їх властивості.

Зовнішній вигляд фенол формальдегідні смоли бувають коричневі, чорні, а також мармурового кольору. Горять тільки в полум’ї спиртівки кіптявим полум’ям. Під час нагрівання не розм’якшуються поширюючи різкий запах фенолу.

Використовуються для отримання в якості єднального компонента у виробництві наповнених пресс-композиций з різними наповнювачами(деревно-волокнистих і деревностружкових плит), клеїв, просочувальних і заливальних композицій (для фанери, тканих і наповнених волокном матеріалів). Растворимы у водних розчинах лугів і полярних розчинниках, після відкидання перетворюються на густосшитые полімери аморфної мікрогетерогенної структури.

Властивості

* механічна стійкість, міцність

* корозійна стійкість

* високі електроізоляційні властивості

* відмінна розчинність в аліфатичних і ароматичних вуглеводнях, хлорвмісних розчинниках і кетоні

Застосування

Застосовуються для отримання пластичних мас (отвержденные смоли називають резитами, отвержденные у присутності нафтових сульфокислот, - карболітами, молочної кислоти - неолейкоритами), синтетичних клеїв, лаків, вимикачів, гальмівних накладок, підшипників, так само широко використовується у виготовленні куль для більярда. З карболіту виготовлялися корпуси радянських мультиметрів, різних моделей.

Поліамі́ди

Поліамі́ди — полімер на основі синтетичних високомолекулярних сполук, що містять в основному ланцюзі амідні групи -CONH-. Поліаміди одержують поліконденсацією амідів багатоосновних кислот альдегідами, поліконденсацією вищих амінокислот або диамінів з дикарбоновими кислотами, конденсацією капролактаму і солей диамінів дикарбонових кислот і ін. Поліаміди застосовують у вигляді волокон типу капрон, нейлон, плівок, клеїв і покриттів, як антикорозійні матеріали для захисту металів і бетонів, в медицині (для хірургічних швів, в очній хірургії, для штучних кровоносних судин, як замінники кісток), як замінники шкіри.

Сполука двох амінокислот. Поліреакція утворення довгих ланцюжків протеїнів