Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМІЧНИЙ АНАЛІЗ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
65.51 Кб
Скачать

18. Аналіз оборотності виробничих запасів.

Важливими показниками ефективності використання активів є оборотність запасів та тривалість одного обороту запасів.

Коефіцієнт оборотності запасів (К0бз) визначається як відношення собівартості реалізованої продукції до середньої вартості запасів.

Значення К обз показує, скільки разів у середньому поповнювалися запаси підприємства протягом звітного року.

Середня тривалість одного обороту запасів визначається аналогічно до показника чисельності оборотів активів.

Збільшення питомої ваги виробничих запасів у структурі активів може свідчити про:

зростання виробничого потенціалу підприємства;

прагнення за рахунок вкладень у виробничі запаси захистити грошові активи підприємства від знецінення під впливом інфляції;

нераціональність обраної господарської стратегії, внаслідок чого значна частина поточних активів іммобілізована в запасах, ліквідність яких може бути незначною.

У разі значного збільшення запасів і затрат необхідно проаналізувати, чи не відбувається це збільшення за рахунок необґрунтованого відволікання активів з виробничого обороту, що призводить до збільшення кредиторської заборгованості і погіршення фінансового стану підприємства.

19.Функції економ. Аналізу

Зміст ЕА як наукової дисципліни випливає перед усім з тих функцій, які він виконує у системі ін. прикладних економ. наук. Однією з таких функцій є вивчення характеру дії економ. законів, встановлення закономірностей і тенденцій економ. явищ і процесів в конкретних умовах підп-ва (закон випереджаючого зростання продуктивності праці у порівнянні з рівнем її оплати повинен викон-ся не тільки у нац. ек-ці, але й на кожн. підп-ві та його підрозділах). Важливою ф-цією ЕА є наукове обгрунтування поточних і перспективних планів (без глибокого ЕА рез-тів дія-ті підп-ва за минулі роки і без обгрунтованих прогнозів на перспективу, без вивчення законом-тей розвитку ек-ки підп-ва, без виявлення мавших місце недоліків ті помилок неможна розробити науково обгрунтований план, обрати оптим-й варіант управлінського рішення). До ф-цій ЕА також віднос-ся контроль за викон-ням планів та управлінських рішень, за економним викор-ням ресурсів (аналіз проводиться не тільки з метою констатації фактів та оцінки досягнутих результатів, але й з метою виявлення недоліків, помилок й оперативного впливу на процес вир-ва, саме цьому необхідно підвищувати оперативність та дієвість ЕА). Центральна ф-ція аналізу, яку він виконує на підп-ві, - пошук резервів підвищення ефективності вир-ва на основі вивчення передового досвіду і досягнень науки та практики. Наступна ф-ція - оцінка рез-тів дія-ті підп-ва з виконання планів, досянутого рівня розвитку ек-ки, використання наявних можл-тей (об`єктивна оцінка дія-ті підп-ва заохочує зростання вир-ва, підвищ-ня його ефект-ті, і навпаки). І нарешті, розробка заходів з використання виявлених резервів у процесі госп-кої дія-ті. Т. ч., ЕА як наука є системою спеціальних знань, пов`язаних з дослідженням тенденцій госп-кого розвитку, науковим обгрунтуванням планів, управлінських рішень, контролем за їх виконанням, оцінкою досягнутих результатів, пошуком, вимірюванням та обгрунтуванням розміру госп-ких резервів підвищ-ня ефект-ті вир-ва і розробкою заходів щодо їх використання.