Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн рек кр Сокальська.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
333.82 Кб
Скачать

3. Структура курсової роботи

Курсова робота складається з наступних частин: титульний аркуш, план (зміст), вступ, основна частин, представлена розділами, висновки, список використаної літератури, додатки (у разі необхідності).

Титульний аркуш

На титульній сторінці вказуються: навчальний заклад, тема дослідження, автор, науковий керівник, місце та рік виконання роботи (див. Додаток 1).

План роботи

У плані відображаються назви структурних частин роботи з посиланнями на сторінки, де вони знаходяться. План доцільно розмістити на початку роботи на одній сторінці. План роботи може бути простий (без розподілу матеріалу на параграфи) або складний (див. Додаток 2).

Вступ

У вступі обґрунтовується вибір теми, визначається її значення та актуальність, зазначається мета та поставлені конкретні завдання дослідження, вказується об'єкт та метод дослідження. Приблизний обсяг вступу – 2-3 сторінки.

Вступ також повинен містити коротку характеристику історіографії та огляд джерел. Історіографічний огляд слід робити за хронологічним принципом, тобто починати з розгляду раніше виданих робіт, переходячи потім до характеристики більш пізніх публікацій, або за предметним принципом. Завершується вступ викладенням загальних висновків щодо наукової значимості теми, ступеня її вивчення та забезпечення джерелами. В цій частині роботи також визначаються питання, які потребують подальшого дослідження або перегляду.

Основна частина

Основна частина курсової роботи є найбільш об'ємною, займає приблизно 70% обсягу роботу. Вона складається з кількох розділів, параграфів, кожен з яких має назву, що визначається змістом. Розділ курсової роботи, як правило, має обсяг 6-7 стор. Розділи складаються з параграфів, що дозволяє більш конкретно представити дослідницьке спрямування роботи, сфокусувати увагу на важливих деталях спільної наукової проблеми.

В основній частині викладається суть проблеми, розкривається тема, визначається авторська позиція, забезпечена відповідною аргументацією. Автору необхідно проявити вміння послідовного викладу матеріалу. Перевага при цьому надається головним фактам, а не дрібним деталям.

Необхідно, щоб зміст розділів та параграфів суворо відповідав їх назвам. За обсягом розділи повинні бути приблизно однаковими між собою. Розділи слід завершати короткими висновками та узагальненнями, що дозволить дійти основного висновку дослідження. Обов'язковим є логічний зв'язок між розділами та послідовний розвиток основної теми протягом всієї роботи.

Висновки

Курсова робота закінчується висновками (2–3 стор.). У цій частині роботи підводяться підсумки дослідження, викладаються теоретичні та практичні результати та пропозиції, до яких автор прийшов у результаті дослідження. Висновки повинні бути короткими, містити чіткі формулювання, органічно витікати з конкретного матеріалу, що розглядається, бути логічно пов'язаними з основним змістом курсової роботи. Висновки повинні давати повне уявлення про зміст, значимість, обґрунтованість та ефективність дослідження. Немає необхідності формулювати висновки ширше, ніж передбачено обраною темою та планом її розгляду. Висновок демонструє ступінь досягнення мети та завдань, поставлених у вступі та науково-теоретичну цінність виконаної роботи.

NB! У висновках не слід повторювати те, про що мова йшла в основній частині, наводити новий фактичний матеріал, розлогі цитати.

Список використаної літератури

Список використаної літератури – це перелік публікацій та документів, на які в курсовій роботі зроблені посилання. Він оформлюється або в алфавітному порядку (за прізвищем автора або назвою книги), або в порядку появи посилань у тексті письмової роботи. В усіх випадках вказуються повна назва роботи, прізвища авторів або редактора видання, якщо в написанні книги брав участь колектив авторів, дані про число томів, назва міста та видання, в якому вийшла робота, рік видання, кількість сторінок (див. Додаток 4). При алфавітному способі складання списку використаних джерел спочатку йдуть джерела на тих мовах, що використовують кириличний алфавіт, після чого наводяться назви документів з латинським шрифтом.

NB! Джерел у списку використаної літератури має бути не менше 15 позицій.

Додатки

У ряді випадків матеріал та характер курсової роботи передбачає укладання різних додатків. Додатки можуть включати: тексти джерел, таблиці, графіки, схеми, карти, дані соціологічних досліджень тощо. Додатки повинні міститися в кінці роботи.

Кожний додаток виконується на окремому аркуші та має свій порядковий номер (Додаток 1, 2 тощо). В основному тексті курсової роботи слід робити посилання на інформацію, що міститься в додатках. В цих випадках посилання зазвичай оформляється наступним чином: див. Додаток 1.

NB! У всіх випадках, коли використовуються схеми, карти, фотографії та інші ілюстративні матеріали, необхідно вказувати, звідки взятий (вилучений) даний матеріал або документ.