Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fin_uchyot_36-42.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
22.15 Кб
Скачать

38. Облік надходження основних засобів

Надходження основних засобів здійснюється в результаті:придбання за плату;будівництво (підрядним і господарським способами);внесення засновниками до статутного капіталу;безоплатне одержання;отримання в обмін на неподібні об’єкти.При передачі кожного об’єкта основних засобів в експлуатацію комісією, яка створена за наказом керівника підприємства і здійснює приймання об’єкта, складається Акт приймання передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (Ф № 03-1). В цьому документі вказується первісна вартість об’єкта, місце експлуатації, його відповідність технічним умовам. Кожному об’єкту надається інвентарний номер, який наноситься на об’єкт і в подальшому проставляється у всіх документах, на підставі яких відбувається внутрішнє переміщення об’єкта, або його вибуття, а також в інвентарній картці.Інвентарна картка — регістр аналітичного обліку основних засобів. У ній містяться такі дані: інвентарний номер, назва об’єкта, коротка технічна характеристика, місце експлуатації, дата введення в експлуатацію, рік випуску або будівництва, норма амортизації, дата вибуття з експлуатації, відомості про переоцінку, реконструкцію, модернізацію об’єкта та інші.Придбання об’єктів основних засобів за плату, а також їхнє будівництво являють собою капітальні інвестиції підприємства, для обліку яких призначений рахунок 15 «Капітальні інвестиції» Рахунок 15 «Капітальні інвестиції»(СДЕЛАТЬ САМОЛЬОТЫК) Дебет: Витрати на придбання або створен- ня матеріальних та нематеріальних необоротних активів; Кредит: Введення в дію, прийняття в експлуатацію придбаних або створених активів.

39. Собiвартiсть одиницi продукцiї (робiт, послуг) допомiжних виробництв визначається дiленням суми витрат на обсяг продук-цiї (робiт і послуг).

Фактична собiвартiсть продукцiї, робiт і послуг допомiжних виробництв визначається щомiсяця i за цією оцiнкою вiдноситься на споживачiв. Послуги, наданi одним допомiжним виробництвом iншому, оцiнюються за плановою собiвартiстю i не коригуються. Аналiтичнi рахунки закриваються в такiй послідовності: газо-, тепло-, електро- та водопостачання, ремонтна майстерня, холо-дильнi установки, вантажний автотранспорт, гужовий транспорт. Транспортнi роботи тракторiв i послуги живої тяглової сили калькулюються раз у кiнцi року. Для визначення собівартості виконаних робіт спочатку розраховується собівартість машино-дня роботи вантажного автотранспорту, якщо ним виконувалися роботи на засадах погодинної оплати. Для цього всі витрати на його утримання ділять на кількість машино-днів, відпрацьованих на всіх видах робіт, та визначають витрати, пов'язані з роботами з погодинною оплатою. Решта витрат становитиме собівартість робіт з перевезення вантажів, для визначення якої витрати на ці роботи ділять на обсяг робіт у тонно-кілометрах (калькуляційною одиницею роботи є 10 тонно-кілометрів). Щомісяця фактичні витрати списуються на відповідні об'єкти. Собівартість однієї голови приплоду обчислюється за вартістю 60 кормоднів утримання однієї голови дорослої рогатої худоби. Собівартість одного кормодня (для оцінки вартості приплоду) розраховується діленням усієї суми витрат з утримання робочої худоби на кількість кормоднів.

Собівартість одного робочого дня визначається діленням загальної суми витрат на утримання робочої худоби (без вартості приплоду, гною та іншої побічної продукції) на кількість відпрацьованих робочих днів (без днів роботи на самообслуговуванні). При цьому робочий день коней і волів прирівнюються один до одного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]