Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-33.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
84.99 Кб
Скачать

31. Основні параметри та види вібрації. Вимірювання рівнів вібрації та принципи її нормування. Гігієнічні нормативи рівнів вібрації на робочих місцях сфери розумової діяльності.

Вібрація – цей коливальний пружний рух точки твердого тіла (механічної системи).

Вібрація характеризується такими параметрами:

  • амплітудою (зсувом щодо точки спокою) (а), мм;

  • частотою (f), Гц;

  • віброшвидкістю (V) м/с;

  • віброприскоренням (W) м/с2.

За дією на організм людини вібрація класифікується за такими ознаками:

За способом передачі на організм людини вібрація:

  • Загальна (транспортна, транспортно–технологічна, технологічна) вібрація діє на організм людини через опорні поверхні – сидіння, ноги людини.

  • Локальна вібрація діє на окремі частини тіла людини.

За характером спектра вібрація підрозділяється з урахуванням виду (загальна або локальна) на такі категорії. а) низькочастотна; б) середньочастотна; в) високочастотна.

За часовими характеристиками вібрація підрозділяється на такі види: 1) постійна; 2) непостійна (коливна, переривчаста, імпульсна)

Гігієнічне нормування вібрації

Вібрацію вимірюють в абсолютних і відносних одиницях. Абсолютними параметрами для виміру вібрації є віброзміщення, віброшвидкість і віброприскорення. Основними відносними параметрами вібрації є: логарифмічний рівень віброшвидкості, логарифмічний рівень віброприскорення:

Нормуються параметри вібрації відповідно до вимог ДСН 3.3.6.039-99. Державні санітарні норми виробничої та загальної вібрацій та ГОСТ 12.1.012-90 «Вибрационная безопасность. Общие требования».

Нормованими параметрами вібрації є середньоквадратичне значення віброшвидкості, її логарифмічний рівень або віброприскорення в октавних смугах частот (для загальної й локальної вібрації). Загальна вібрація нормується в октавних смугах з середньогеометричними частотами fсг = 1; 2; 4; 8; 16; 31,5; 63 Гц. Локальна вібрація нормується в октавних смугах з середньогеометричними частотами fсг = 8; 16; 31,5; 63; 125; 250; 500; 1000 Гц.При оцінці вібрації за допомогою дози нормованим параметром є еквівалентне кориговане значення контрольованого параметра.

Для вимірювання загальної вібрації датчик вимірювального приладу закріплюють на робочій площадці чи сидінні оператора, а для контролю характеристик локальної вібрації – в місцях контакту рук працюючого з елементами обладнання.

Для нормування впливу вібрації встановлені чотири критерії: забезпечення комфорту, збереження працездатності, збереження здоров'я і забезпечення безпеки. У останньому випадку використовуються гранично допустимі рівні для робочих місць.

Гігієнічну оцінку вібрації здійснюють такими методами: 1 Частотним (спектральним) аналізом. 2 Інтегральною оцінкою. 3 Дозною оцінкою. При гігієнічній оцінці вібрацій нормованими параметрами є середні квадратичні значення віброшвидкості (і їх логарифмічні рівні) або віброприскорення як у межах окремих октав, так і третьеоктавних смуг. Для локальної вібрації норми вводять обмеження тільки в межах октавних смуг. При інтегральній оцінці за частотою нормованим параметром є корректированное значення контрольованого параметра вібрації, вимірюване за допомогою спеціальних фільтрів. Локальну вібрацію оцінюють, використовуючи середнє за час дії корректированное значення.

Вібрацію, що впливає на людину, нормують для кожного встановленого напрямку. Гігієнічні норми вібрації при частотному (спектральному) аналізі встановлені для тривалості впливу 480 хв. Гігієнічні норми в логарифмічних рівнях середньоквадратичних значень віброшвидкості для загальної локальної вібрації в залежності від категорії (1,2, За, б, в, г) наведені в ГОСТ 12.1.012-78; там же зазначені норми при інтегральній оцінці за частотою нормованого параметра. Ці значення покладені в основу норм СН 245-71 і вимог у рамках ССБТ.

Норми вібрації встановлені для трьох взаємно перпендикулярних напрямів уздовж осей ортогональної системи координат. При вимірі та оцінці загальної вібрації необхідно пам'ятати, що вісь X розташована у напрямку від спини до грудей людини, вісь Y-від правого плеча до лівого, вісь Z-вертикально вздовж тулуба. При вимірі локальної вібрації слід враховувати, що вісь Z нaпpaвлeнa вздовж ручного інструменту, а осі Х Y-перпендикулярно до неї.

Категория вибрации по санитарным нормам и критерий оценки (согласно ГОСТ, что нашла…)

Вибрация на рабочих местах работников умственного труда - 3 тип "в" комфорт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]