Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11PVVVVU.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
152.58 Кб
Скачать

Львівський державний університет внутрішніх справ

ПЛУКАР ВІТАЛІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

УДК 342.95:342.842 (477)

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ

ПРО ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ, ДІЙ АБО БЕЗДІЯЛЬНОСТІ

ВИБОРЧИХ КОМІСІЙ ПІД ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ВИБОРІВ В УКРАЇНІ

Спеціальність 12.00.07 – адміністративне право і процес;

фінансове право; інформаційне право

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Львів 2011

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі адміністративного права та адміністративного процесу Львівського державного університету внутрішніх справ Міністерства внутрішніх справ України

Науковий керівник: кандидат юридичних наук, доцент

Ковалів Мирослав Володимирович,

Львівський державний університет внутрішніх справ, завідувач кафедри адміністративного права та адміністративного процесу

Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор

Ярмакі Христофор Петрович,

Одеський державний університет внутрішніх справ, професор кафедри адміністративного права,

процесу та адміністративної діяльності ОВС

кандидат юридичних наук

Личенко Ірина Олександрівна,

Львівський інститут Міжрегіональної Академії

управління персоналом, завідувач кафедри права

Захист відбудеться «14» квітня 2011 р. о 10 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.725.03 у Львівському державному університеті внутрішніх справ за адресою: 79007, м. Львів, вул. Городоцька, 26.

З дисертацією можна ознайомитись у загальній бібліотеці Львівського державного університету внутрішніх справ за адресою: 79007, м. Львів, вул. Городоцька, 26.

Автореферат розісланий «9» березня 2011 року

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради І.Ю. Настасяк

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. З-поміж усіх форм безпосередньої демократії найбільшого розвитку набув інститут виборів як найчастіше вживана, пріоритетна форма прояву прямого народовладдя. Практично з моменту набуття Україною незалежності не припиняється процес пошуку оптимальної виборчої системи. Розробляються, впроваджуються нові і вдосконалюються існуючі форми та методи проведення виборів, формується законодавчий масив виборчого права, одним з інститутів якого передбачено механізм різнопланового контролю за дотриманням прав і законних інтересів суб’єктів виборчого процесу.

Саме на цьому підґрунті зароджується ідея необхідності формування якісно нового та органічно пристосованого до стандартів Європейського Союзу інституту оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні.

До того ж, провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні є адміністративно-правовим інститутом, що час від часу зазнає законодавчих змін, спрямованих на покращення змісту та ефективності виборчої системи. Адміністративне провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні не повною мірою виконує функцію захисту, не завжди виступає гарантом забезпечення виборчих прав громадян. Яскравим свідченням цього є те, що тільки під час виборів Президента України у 2010 році було розглянуто понад 136 тисяч скарг на дії або бездіяльність виборчих комісій. Це свідчить про недосконалість виборчого права в Україні, про необхідність його дослідження крізь призму адміністративно-процесуальної науки, з урахуванням специфіки регулювання вказаних відносин, зважаючи на складність їх адміністративно-правової природи.

Впровадження демократичних засад в адміністративно-процесуальну діяльність є актуальним не лише в теоретичному аспекті. Практичне значення провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій повинно бути спрямованим на захист прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина в українському суспільстві.

Особливо це стосується діяльності судів (суддів) під час розгляду справ про адміністративні правопорушення у сфері виборчого права та оскарження рішень щодо дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів. Окрім того, у сучасних умовах найбільшу складність становить необхідність імплементації процесуальних норм держав Європейського Союзу до сфери національного законодавства з метою захисту прав і свобод людини і громадянина на світовому рівні.

Дослідження адміністративно-правового регулювання провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні здійснено в розрізі аналізу таких актуальних проблем як: внутрішньодержавний процес демократизації; відмова від надмірної централізації державної влади; створення правових умов для функціонування і розвитку ринкової економіки; забезпечення якісного формування органів державної влади; наближення інститутів виборчого права до міжнародних стандартів та загальноприйнятих засад для країн-членів Європейського Союзу; реалізація державної політики щодо адаптації законодавства до міжнародних норм і стандартів у сфері оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні.

Дослідженню вказаних проблем адміністративно-юрисдикційної діяльності були присвячені роботи відомих українських учених-адміністративістів, зокрема: В. Б. Авер’янова, І. В. Арістової, О. М. Бандурки, Ю. П. Битяка, І. Л. Бородіна, І. П. Голосніченка, С.Т. Гончарука, Є. В. Додіна, Р. А. Калюжного, В. К. Колпакова, М. В. Коваліва, Т. О. Коломоєць, О. В. Кузьменко, В. П. Нагребельного, О. І. Остапенка, В. Г. Перепелюка, М. М. Тищенка, Ю. С. Шемшученка, Х. П. Ярмакі та ін.

Деякі аспекти провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні, зокрема адміністративно-юрисдикційна діяльність Центральної виборчої комісії, взаємодія виборчих комісій з органами місцевого самоврядування, були предметом окремих досліджень В. М. Бевзенка, Н. В. Богашевої, Р. А. Калюжного, Ю. Б. Ключковського, І. Б. Коліушка, В. С. Стефанюка, В. П. Тимощука, Н. В. Янюк та ін.

Окрім того дисертація базується на працях українських і зарубіжних учених в галузі теорії держави та права, конституційного права України та зарубіжних країн, кримінального та цивільного права, економіки, правової статистики, інформаційних технологій, пов’язаних з реалізацією громадянами виборчого права зокрема: В. М. Глушкова, В. Т. Маляренка, О. Г. Кальмана, В. Л. Ортинського, П. М. Рабіновича, І. М. Ситара, С. С. Сливки, В. М. Шаповала та ін. Однак комплексне дослідження адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні досі не проводилося.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження здійснювалося відповідно до Програми інтеграції України до Європейського Союзу, затвердженої Указом Президента України від 14 вересня 2000 р. № 1072/2000, та Указу Президента України від 8 грудня 2000 р. №1322/2000 «Про Концепцію підвищення правової культури учасників виборчого процесу та референдумів в Україні», п. 1 Перспективного плану НД та ДКР Львівського державного університету внутрішніх справ на 2005–2010 рр. за пріоритетними напрямами наукових досліджень, які потребують першочергової розробки і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, затвердженого на засіданні Вченої ради Львівського юридичного інституту МВС України від 26 серпня 2005 р., а також у контексті наукових досліджень за напрямом «Проблеми реформування правової системи України» (державний реєстраційний номер 0109U007853).

Мета і завдання дослідження. Метою наукового пошуку є з’ясування та узагальнення теоретичного і прикладного аспектів провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні стосовно реалізації їх повноважень, а також вироблення пропозицій і рекомендацій, що сприятимуть удосконаленню діяльності виборчих комісій щодо забезпечення прав і свобод громадян, попередженню правопорушень у виборчий сфері. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

  • розкрити історичні передумови виникнення адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • з’ясувати особливості провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • визначити завдання та охарактеризувати принципи адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • обґрунтувати стадії провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • охарактеризувати юрисдикційну діяльність Центральної виборчої комісії України та проаналізувати виконання нею процесуальних повноважень у сфері забезпечення прав та свобод громадян під час проведення виборів в Україні;

  • вивчити адміністративно-правові засади діяльності окружних і дільничних виборчих комісій щодо провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • здійснити аналіз стану забезпечення законності судами загальної юрисдикції щодо адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • розробити пропозиції і рекомендації, спрямовані на вдосконалення адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини у сфері провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів.

Предметом дослідження є адміністративно-правові особливості провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні.

Методи дослідження. Для вирішення окреслених завдань застосовано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання правових явищ. Їх застосування ґрунтується на комплексному підході, що дає змогу розглянути і розв’язати проблеми крізь призму їхнього соціального змісту та юридичної форми. За допомогою історико-правового методу розглянуто історичні передумови виникнення адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів (підрозділ 1.1.); порівняльно-правового методу – здійснено порівняльну характеристику нормативної бази, що регламентує юрисдикційну діяльність виборчих комісій щодо провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій (підрозділ 2.1.); статистичного методу – узагальнено динаміку розгляду скарг суб’єктів виборчого процесу (підрозділи 1.2., 1.3.); системно-функціонального методу – розкрито теоретичні положення щодо стадій провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів (підрозділ 2.2.); формально-юридичного методу – проаналізовано зміст нормативно-правових актів, що регламентують процесуальну діяльність щодо провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій (підрозділи 1.2., 1.3.); соціологічного методу – проведено опитування членів виборчих комісій стосовно вдосконалення адміністративно-юрисдикційної діяльності щодо провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій (підрозділ 2.2.); логіко-семантичного методу – внесено пропозиції стосовно вдосконалення нормативної бази щодо виборів Президента та народних депутатів України у сфері забезпечення прав громадян під час провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів (розділ 3).

Нормативно-правовою основою роботи є Конституція України, закони України, Укази Президента України, нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, відомчі нормативно-правові акти, а також нормативно-правові акти Німеччини, Польщі, Російської Федерації.

Емпіричну базу дослідження становлять результати опитування 209 членів окружних і дільничних виборчих комісій у Львівській області, а також статистично-довідкові матеріали Центральної виборчої комісії України, Верховного суду України та Міністерства внутрішніх справ України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що дисертація є одним із перших системних досліджень, у якому комплексно з використанням сучасних методів пізнання, урахуванням новітніх досягнень юридичної науки розглядаються адміністративно-правові аспекти провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів.

У результаті проведеного дослідження сформульовано низку нових теоретичних положень, обґрунтовано висновки, рекомендації та пропозиції щодо вдосконалення чинного законодавства України у сфері виборчого та адміністративного права.

Найсуттєвішими результатами дослідження, що зумовлюють його новизну і визначають внесок автора у розробку зазначеної проблематики, є такі положення і висновки:

уперше:

  • з урахуванням чинного законодавства проведено комплексний аналіз адміністративно-процесуального порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • сформульовано авторське поняття «адміністративне провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні» як специфічний різновид адміністративно-процесуальної діяльності, спрямованої на реалізацію організаційно-правових засобів забезпечення дотримання законодавства у виборчій сфері;

удосконалено:

  • нормативно-правову базу адміністративно-юрисдикційної діяльності Центральної виборчої комісії України у сфері забезпечення прав та свобод громадян під час проведення виборів в Україні;

  • засади діяльності судів (суддів) у сфері забезпечення прав суб’єктів виборчого процесу щодо адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • адміністративно-правові засади діяльності окружних та дільничних виборчих комісій щодо провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів;

набули подальшого розвитку:

  • вивчення історичних передумов виникнення адміністративного провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні;

  • характеристика особливостей провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів в Україні, роль і значення інституту оскарження у системі виборчого права;

  • обґрунтування завдань, принципів та стадій провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів.

На підставі висновків запропоновано відповідні зміни та доповнення до законодавства України у сфері виборчого права та нормативно-правового акту Центральної виборчої комісії щодо провадженнях у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів. У дисертації аргументовано необхідність запропонованих змін та доповнень до нормативно-правових актів, а також подано текст пропозицій.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що сформульовані та обґрунтовані в дисертації висновки і пропозиції мають науково-теоретичне і практичне значення:

  • у науково-дослідній сфері – для подальшої розробки актуальних проблем провадження у справах про оскарження рішень, дій або бездіяльності виборчих комісій під час проведення виборів, визначення шляхів адаптації вітчизняної нормативної бази до вимог Європейського Союзу;

  • у правотворчості – для подальшого розвитку законодавства з виборчих питань щодо забезпечення прав та свобод громадян в Україні;

  • у правозастосовній діяльності – для підвищення ефективності практичної діяльності Центральної виборчої комісії України, виборчих комісій у територіальних округах щодо виборів Президента України, народних депутатів України та депутатів у місцеві органи влади;

  • у навчальному процесі – під час проведення занять із навчальної дисципліни «Адміністративне право» (акт впровадження результатів дисертаційного дослідження від 18.10.2010 р.);

  • у системі службової підготовки підрозділів міліції громадської безпеки з питань практичної діяльності щодо забезпечення прав та свобод громадян, учасників виборчого процесу під час виборів в Україні (акт впровадження результатів дисертаційного дослідження від 28.10.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Сформульовані у дисертації положення, узагальнення, висновки, рекомендації, пропозиції обґрунтовані на підставі особистих досліджень у результаті опрацювання та аналізу наукових, нормативних і статистичних джерел.

Апробація результатів дисертації. Основні положення роботи оприлюднені на Міжнародній науково-практичній конференції «Запобіганням злочинам та адміністративним правопорушенням в умовах проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу» (м. Львів, 26 листопада 2009 р.); Всеукраїнській науковій конференції «Актуальні проблеми протидії злочинам у сфері економіки. Загальні проблеми правотворення в Україні» (м. Львів, 26 березня 2010 р.); ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми адміністративного законодавства України: шляхи його вдосконалення» (м. Івано-Франківськ, 4–5 червня 2010 р.); VІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Регіональні виборчі процеси: теорія і практика» (м. Львів, 6 вересня 2010 р.); Всеукраїнській курсантсько-студентській науковій конференції «Механізм правового регулювання правоохоронної та правозахисної діяльності в умовах формування громадянського суспільства (Осінні юридичні читання)» (м. Львів, 5 листопада 2010 р.).

Основні результати та висновки дисертації обговорювалися та отримали схвалення на засіданнях кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Львівського державного університету внутрішніх справ.

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження відображені в 5 наукових статтях у фахових виданнях, включених у переліки, затверджені ВАК України. Окремі висновки і пропозиції викладено у матеріалах до зазначених конференцій.

Структура дисертації обумовлена метою і завданнями дослідження. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, які містять сім підрозділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи становить 229 сторінок, з яких 183 сторінки – основного тексту, 30 – списку використаних джерел (267 найменувань), 16 сторінок додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]