Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рослинність.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Охорона та відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги України, та тих, що підпадають під дію міжнародних договорів України

Найголовніший природний скарб Полісся України – досить багатий та різноманітний рослинний світ. За останні 60 років багатьма дослідниками, яких приваблювала флора Українського Полісся, встановлено, що тільки в Центральному (Житомирському ) Поліссі зростає понад 1460 видів судинних рослин.

Серед великого різноманіття флори зростає 99 видів які знаходяться на межі зникнення. Дана негативна ситуація пов’язана із тим, що у регіоні, як і в Україні в цілому, складається загальна негативна тенденція збіднення флори, при цьому найбільш вразливими виявилися реліктові та ендемічні види, види, що знаходяться на межі ареалу, види з вузькою екологічною амплітудою, які зустрічаються виключно у специфічних екологічних нішах (наприклад, скельні папороті), цінні лікарські та декоративні види, види складного життєвого циклу, тощо.

За поданням держуправління рішенням 16 сесії V скликання від 15.08.08 № 641 «Про затвердження загального переліку рідкісних та зникаючих видів судинних рослин Житомирської області, які потребують охорони» затверджено загальний перелік видів рідкісних рослин.

При відборі видів до списку рідкісних в першу чергу застосований загальний принцип обов’язковості охорони в області видів судинних рослин, які вже мають високий статус охорони – міждержавний (занесені до світового Червоного списку; Бернської конвенції, Європейського Червоного списку) або загальнодержавний (занесені до «Червоної книги України» (2009)). Крім того, до списку рідкісних в області включена численна група регіонально рідкісних видів, популяції яких у Житомирській області є рідкісними, проте в інших регіонах України є більш звичайними.

Список рідкісних і зникаючих судинних рослин Житомирської області, який включає 147 видів, що становить близько 10% видів флори судинних рослин на цій території.

Станом на 01.01.10 серед рослин Житомирської області потребують охорони 280 видів у тому числі 258 видів судинних рослин, що становить 16,3 % флори регіону. З числа судинних рослин 13 видів охороняється Бернською конвенцією(1979), 4 види занесені до Європейського червоного списку (1991), 99 видів занесені до ІІІ видання «Червоної книги України» (2009), а 153 види є регіонально рідкісними.

Інформація, щодо видів рослин занесених до Червоної книги України наведена в табл.2.

Охорона невиснажливого використання та відтворення дикорослих рослин

Таблиця 2

Район

Усього видів рослин, занесених до Червоної книги України, екз.

Усього рослинних угруповань, занесених до Зеленої книги України, од.

Кількість видів рослин, занесених до Червоної книги України, відтворено на територіях та об’єктах ПЗФ,

екз., назва

Кількість популяцій видів рослин, занесених до Червоної книги України, які зникли , од., назва

Житомирська область

99

18

12

-

Підсніжник звичайний, любка зеленоквіткова, коручка морозниковидна, пухирник малий, гніздівка звичайна, пухирник проміжний, любка дволиста, лілія лісова, лікоподієлла заплавна, ситник розчепірений, журавлина дрібнолиста, росичка проміжна.