Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
194.28 Кб
Скачать

2. Аналіз та оцінка розвитку персоналу на пат «Бриз»

2.1. Коротка економічна характеристика пат «Бриз»

ПАТ «Бриз» було створено в 1995 році.

Підприємство розташоване за адресою: Волинська область, місто Рожище, вулиця Петровська, буд.34.

Основними видами діяльності пекарні є наступні:

  • виробництво хлібобулочних і кондитерських виробів, а так само їх реалізація;

  • виробництво іншої продовольчої продукції і її реалізація;

  • оптова та роздрібна торгівля хлібобулочної продукцією.

У розпал фінансової кризи підприємству довелося вжити ряд кардинальних заходів для збільшення ефективності виробництва і підвищення рівня рентабельності.

По-перше, були знайдені можливості для зниження накладних і виробничих витрат, а, отже, і зниження собівартості продукції. Основними початковими кроками були:

  • заміна старого обладнання на нове. Була придбана та встановлена ​​нова імпортна лінія для виробництва хлібобулочних виробів. Незважаючи на досить високу вартість, така лінія дозволила значно збільшити обсяги виробництва, а також збільшити асортимент продукції. При цьому значно знизилися змінні витрати і відповідно собівартість продукції;

  • кардинальним зміною став також переведення виробництва на споживання електроенергії, замість колишньої роботи на рідкому паливі. Крім значної економії на цьому виді енергії, в порівнянні з колишньою, підприємство також забезпечується значними пільгами від держави;

  • були ретельно розглянуті питання, пов'язані з технологією виробництва та сировинними компонентами продукції. Проводилися експерименти з використанням різних харчових добавок, ароматизаторів, розпушувачів у виготовленні продукції, застосування яких було дешевшим, але не поступалося за якістю продукції, а в деяких випадках і перевершувало якість колишніх виробів. Наприклад, використання замінника цукру, значно дешевше ніж застосування натурального цукру, при цьому на смакових якостях готового виробу це не відбивається;

  • була проведена серйозна кадрова робота. Довелося звільнити деяку частину персоналу, яка не відповідала основним вимогам, що пред'являються до працівників пекарні, також з'ясувалося, що у багатьох працівників відсутня достатня кваліфікація в цій галузі. Був зроблений активний пошук фахівців, головним чином з виробництва хлібобулочної продукції, знайомих з технологією і організацією роботи. Серйозно було розглянуто питання про навчання персоналу, а також про загальну організації виробництва;

  • у загальному обсязі накладних витрат істотну частку займали транспортні витрати. Це було пов'язано з орендою або наймом машин для розвезення продукції. Недоліком такої системи, крім досить високих витрат було також нестабільність розвезення, незадоволення багатьох найманих транспортних засобів вимогам, що пред'являються до перевезення хлібобулочних виробів, а також мали місце збої в роботі. Для усунення подібних проблем, керівництвом була придбана у власність дві нові автомашини Газель, обладнані для перевезення хлібобулочних виробів і прийняті на постійну роботу водії-механіки;

  • одним з основних напрямків роботи стало збільшення обсягів реалізації. Основний акцент був зроблений на розширення каналів збуту. Були придбані додатково чотири кіоски, а також велася активна робота з укладання договорів з підприємствами роздрібної торгівлі продуктами харчування з поставки ним своєї продукції.

Обсяг реалізації в 2008 році склав 123,7 тис. грн., А в 2009 році – 134 тис. грн. Таким чином простежується тенденція зростання реалізованої продукції на 8,3% в 2009 порівняно з 2008 роком. Таке зростання вплинуло на ряд інших техніко-економічних показників:

1) середньооблікова чисельність персоналу на кінець 2009 року в порівнянні з 2008 роком скоротилася на 10 осіб або у відсотковому співвідношенні на 7%, продуктивність праці за цей період зросла на 5,4%, що є наслідком підвищення середньомісячної заробітної плати на 17% на кінець 2009 року.

2) вартість основних фондів різко зросла в період з 2008 по 2009 рр.. на 14,8%, що стало зниженням фондовіддачі за цей період на 10,2%.

3) збільшення прибутку від реалізації з 65000 тис. грн. у 2008 році до 96000 тис. грн. в 2009 році в процентному співвідношенні склало 29,3%, що свідчить про те, що підприємство стабільно працює і докладає зусиль для своєї діяльності в майбутньому. Збільшення чистого прибутку за цей же період склало 33,5%.

4) також спостерігається зростання повної собівартості товарної продукції: у 2009 - на 8,9% в порівнянні з 2008 роком. Можливо, однією з причин є збільшення витрат виробництва.

Загалом, можна сказати, що за аналізовані роки відбулося підвищення ефективності діяльності підприємства. Це також доводить зростання таких показників як дохід від реалізації, продуктивність праці, чистий прибуток, рентабельність продажу та ін.

Найбільший обсяг виробництва і продажів припадає на такі види продукції: хліб пшеничний, батон нарізний, плетінка, булка здобна, кекс московський, хліб з висівками. Виробництво батона нарізного має найбільшу частку в загальному обсязі продукції, а в третьому кварталі дана стаття асортименту склала 17%.

В даний час ситуація на ринку хлібобулочних і кондитерських виробів міста характеризуються середнім рівнем конкуренції. У кількох сусідніх містах здійснюють діяльність підприємства, що складають конкуренцію пекарні ПАТ «Бриз».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]