Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макроекономіка.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.12.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Хрупович С.Є. Економічна теорія. Розділ 2: макроекономіка. Опорний конспект лекцій та практикум для студентів спеціальності „Менеджмент” / С.Є. Хрупович– Тернопіль, 2011.- 80 с.

Розроблено: Хрупович С.Є., к.е.н., доц.

Рецензенти: Артеменко Л.Б. к.е.н. доц.

Тернопільський національний технічний університет

Адамик Б.П., к.е.н., доц. проректор

Тернопільський національний економічний університет

Розглянуто і рекомендовано до друку на:

- засіданні кафедри економічної теорії Протокол № 7 від 01 лютого 2011 року

- засіданні науково-методичної комісії факультету економіки і підприємницької діяльності

Протокол № 4 від 02 лютого 2011 року

ВСТУП

Макроекономічна теорія пояснює, як на економічний добробут бідних і заможних сімей впливають темпи інфляції; з’ясовує, чому фірми можуть здобути, або втратити значні суми грошей, коли змінюється економічне середовище; як і чому змінюються загальні умови ділової активності.

Мета вивчення курсу – формування системи знань з теоретичної макроекономіки, які відображають сукупні результати економічної діяльності країни та теоретичний інструментарій ринкового і державного регулювання національної економікою.

Завдання, які ставляться перед студентами, що освоюють курс«Макроекономіка» полягають у вивченні ключових положень базових макроекономічних теорій, ринкових механізмів та механізмів макроекономічної політики щодо регулювання економіки, набуття вмінь аналізувати результати функціонування національної економіки та оцінювати ефективність економічної політики держави.

Завдання викладача полягає у тому, щоб надати студентам базові теоретичні знання та найпростіші практичні навички в питаннях механізму функціонування національної економіки в умовах ринкових відносин. Макроекономіка досліджує чотири основні проблеми економічного життя суспільства – проблеми національного виробництва, зайнятості, середнього рівня цін та зовнішньоекономічних відносин.

Виклад матеріалів у запропонованому виданні ґрунтується на використанні досягнень світової економічної науки, сучасній практиці ринкової трансформації в Україні. З метою закріплення теоретичних основ курсу «Макроекономіка» й одержання можливості провести контроль знань студентів на іспиті, значне місце відводиться вирішенню практичних задач. Це дає змогу проаналізувати здатність студента використовувати в процесі прийняття економічних рішень вивчені методики та надбані навики.

Тема 1 Предмет, метод та функції макроекономіки

  1. Предмет, завдання і функції макроекономіки

  2. Методологія макроекономіки

  3. Основні макроекономічні школи і течії

  4. Економічна система: суб’єкти і об’єкти

  5. Модель кругопотоку

1.1. Предмет, завдання і функції макроекономіки

Макроекономіка – це наука про функціонування економіки в цілому. Зрозуміти роль макроекономіки в суспільстві – означає з’ясувати її практичну функцію. В основі вивчення цієї науки лежить головна суперечність суспільства між матеріальними потребами людей та обмеженими економічними ресурсами. Для того щоб оцінити важливість макроекономіки, Вам достатньо прочитати газету, прослухати випуск новин. В засобах масової інформації постійно наводяться макроекономічні дані. Явища, які вивчає макроекономіка, пов’язані із повсякденним життям кожного з нас. Менеджери підприємств, які прогнозують попит на свої товари, повинні передбачати, як швидко будуть зростати доходи споживачів. Пенсіонери, які живуть на фіксований дохід завжди цікавляться зростанням цін. Люди, котрі шукають роботу, надіються, що економіка ввійде в період зростання і фірми почнуть набирати нових працівників. Стан економіки впливає на добробут всіх людей.

Завдання макроекономіки – забезпечити суспільство знаннями, спираючись на які можна знаходити рішення щодо підвищення ефективності національної економіки і завдяки цьому збільшувати задоволення матеріальних потреб.

Предмет макроекономіки – це ефективність механізму функціонування національної економіки.

Функції макроекономіки:

  1. теоретико-пізнавальна – пояснює закономірності розвитку національної економіки, процеси та явища економічного життя суспільства;

  2. практична – виробляє рекомендації для проведення економічної політики;

  3. світоглядно-виховна –формування економічного мислення, економічної психології та економічної культури людей;

  4. методологічна – сформовані макроекономікою наукові уявлення про механізм функціонування національної економіки використовують інші галузеві, або функціональні науки.

1.2. Методологія макроекономіки

Методологія макроекономіки – це система принципів, методів та способів пізнання економічних систем.

Методи дослідження національної економіки:

1. Метод наукової абстракції

- індукція – виведення теорії з фактів, коли нагромадження фактів, їх систематизація та аналіз дають змогу сформувати закон чи теорію щодо функціонування економіки;

- дедукція – узагальнення, рух процесу пізнання від загального до одиничних фактів (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Взаємозв’язок між фактами та теорією в економіці.

При аналізі проблем в економіці, економісти можуть використовувати індуктивний метод, через який вони аналізують, систематично впорядковують дані і роблять висновки з фактів. Альтернативно, можна використовувати дедуктивний метод, в якому вони розвивають гіпотези, які перевірені на основі фактів. Узагальнення, отримані з будь-якого методу є корисними не лише при поясненні економічної поведінки, але також і для вироблення рекомендацій економічної політики