Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
68.61 Кб
Скачать

Розділ 3. Основи виробничої безпеки

Тема 1. Основи електробезпеки

4. Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом

Всі приміщення за ступенем небезпеки ураження людини електричним струмом згідно “Правил устрою електроустаткування” (ПУЕ) класифікуються:

приміщення з підвищеною небезпекою, що характеризуються наявністю в них одного із слідуючих факторів небезпеки: сирість ( відносна вологість повітря тривало перебільшує 75%); присутній струмоведучий пил, що може осідати на провідниках, проникати в середину машин, апаратів і т.д.; струмопровідна підлога (металева, земляна, залізобетонна, цеглянна і т.п.); висока температура повітря (постійно або періодично перебільшує 35°С, наприклад приміщення з сушарками, котельні і т.д.); існує можливість одночасного дотику людини до металоконструкцій, що мають з`єднання із землею, технологічних апаратів, механізмів і т.д., з однієї сторони, і до металевих корпусів електрообладнання з іншої;

особливо небезпечні приміщення, що характеризуються наявністю в них одного з слідуючих факторів небезпеки: особлива сирість (відносна вологість повітря близька до 100% ; стеля, стіни, підлога та речі в приміщенні покриті вологою); присутнє хімічно – активне або органічне середовище (агресивні гази, речовини та випаровування рідин, які руйнують ізоляцію та струмоведучі частини електрообладнання); одночасно діють два або більше факторів небезпеки, що характеризують приміщеня підвищеної небезпеки;

приміщення без підвищеної небезпеки є такі, в яких відсутні фактори небезпеки, що перелічені вище.

Небезпека ураження електричним струмом існує всюди, де використовується електроустаткування, тому приміщення без підвищеної небезпеки не можна назвати безпечними.

Території де розміщене зовнішнє електроустаткування відносяться до особливо небезпечних.

5. Умови ураження людини струмом при доторканні до струмовідних частин електромереж.

Дія електричного струму залежить від умов включення людини в електричну мережу. Схема включення може бути однофазною, коли людина доторкається до однієї фази електроустановки, що перебуває під напругою, і двофазною, коли людина доторкається до двох фаз.

Якщо людина торкається одночасно двох точок елктричної частини електроустановки, між яким існує напруга, то при цьому утворюється замкнуте електричне коло, через її тіло проходить струм. Величина цього струму залежить від схеми дотику людини, напруги кола, схеми самого електричного кола, режиму нейтралі елекетричного кола, опору тіла людини, якості ізолювання струмоведучих частин від землі, ємності струмоведучих частин відносно землі і т.п.

Найбільшу небезпеку для людини становить являє двофазний (двополюсний) дотик до електричного кола, так як в цьому випадку людина опиняється під лінійною напругою мережі.

Російським інженером М.О. Доліво-Добровольським була винайдена трифазна система змінного струму, яка при передачі енергії є економічнішою і застосовується до цього дня. У такій системі використовується чотири дроти, з них три називають фазними або лінійними, а останній четвертий – нейтральним.

Лінійною напругою називається та напруга, яка існує між лінійними провідниками трифазної системи змінного струму. Номінальна величина лінійної напруги в Україні дорівнює 380 Вольт.

Фазною напругою називається та напруга, яка існує між одним з лінійних провідників і нейтраллю. Фазна напруга менше лінійної на корінь з трьох, і в Україні її номінальне значення дорівнює 220 Вольт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]