Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33- 36 Міщенко.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
87.55 Кб
Скачать

34. Облік пдфо.

Податок з доходів фізичних осіб (ПДФО) відіграє важливу роль у формуванні державного бюджету та безпосередньо стосується кожного члена суспільства. Він є загальнодержавним, встановлюється Верховною Радою України та справляється на всій території країни. при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати база обкладення ПДФО визначатиметься за такою формулою:

БО = ЗП – ЄСВ – ПСП,

де БО – база обкладення ПДФО;

ЗП – заробітна плата, що нараховується платнику податку;

ПСП – податкова соціальна пільга (ПСП).

Під час нарахування доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 – Сп),

де К – коефіцієнт;

Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їхнього нарахування.

Порядок утримання ПДФО регулює ЗУ «Про ПДФО» від 22.05.2003 р. зі змінами та доповненнями та Податковий кодекс України від 2.12.2010р. В відповідності з ст. 164 Податкового кодексу України від 23.12.2010р. при нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків в Накопичувальний фонд, а в випадках передбачених законом,- обов’язкових страхових внесків в недержавних Пенсійний фонд, які в відповідності з законом виплачуються за рахунок зарплати працівника , а також на суму податкової соціальної пільги при її наявності. Ставка ПДФО становить 15 % та 17%. Коли загальна сума зарплати в звітному податковому місяці перевищує 10-кратний розмір мін. з/п, встановленої на 1.01 звітного податкового року, ставка податку=17% суми перевищення з врахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%.

На сьогодні в Україні розрізняють такі види податкової соц.. пільги(ПСП): Звичайна ПСП =470,5(100%* 50%*ПМ)

ПСП "на дітей"= 470,5*кількість дітей (100%*50%*ПМ*кількість дітей)

Звичайна Підвищена =705,75*кількість дітей(150%*50%*ПМ*кількість дітей)

Підвищена ПСП= 705,75 (150%* 50%*ПМ)

Максимальна ПСП = 941,00 (200%*50%*ПМ)

Всі податкові агенти зобов’язані своєчасно та правильно відображати в обліку операцій з утримання та сплати до бюджету сум податку з доходів фізичних осіб.

1.Утримано податок з доходів фізичних осіб:

- із заробітної плати працівників, відпускних, лікарняних, оподатковуваної

матеріальної допомоги, виданої працівникам:

Дебет 661 Кредит 6414

- оподатковуваної благодійної допомоги, виданої працівникам:Дт663 Кт 6414

- із суми нарахованих дивідендів: Дт 671 Кт 6414

- із суми винагороди за користування орендованим майном та суми амортизації орендованого майна: Дт 684 Кт 6414

- із суми доходу від продажу фізичними особами об’єктів рухомого та

нерухомого майна підприємству та оподатковуваного доходу, отриманого працівником як плата за навчання: Дт 685 Кт 6414

- із суми винагороди приватному нотаріусу: Дт 377 Кт 6414

2. Донарахований за результатами перерахунку податок з доходів фізичних осіб: Дт 661 Кт 6414

3 Перераховано ПДФО до бюджету Дт 6414 Кт 311

Для автоматизації обліку ПДФО в системі «1С : Бухгалтерія 8.2» використовуються довідники: Податки та Види доходів ПДФО, регістри відомостей: Внески у фонди працівників організацій,Відомість про інвалідність фіз.осіб, Пільги працівників організацій, розмір пільг ПДФО, ставки ПДФО.

Розрахунок ПДФО, як і інших утримань для працівників підприємства, проводиться документом «Начисление зар­платы работникам организации» (докладно ми спинялися на ньому під час розгляду оформлення внесків до фондів. Інформація про нарахування доходу і ПДФО надходить до регістрів при проведенні документів «Начисление зарплаты сотрудникам организаций» та «Отражение взаиморасчетов с контрагентами в 1ДФ». Дані про виплачені суми надходять при проведенні документа «Подтверждение уплаты налогов с зарплаты» (відповідно, нараховані і сплачені суми у довідці можуть бути різними). Передбачено і спрощений облік для підприємств, що виплачують зарплату «місяць у місяць». У обліковій політиці стосовно персоналу вказується ознака спрощеного обліку ПДФО, тоді документ підтвердження сплати податків не використовується, нарахований ПДФО завжди вважається таким, що дорівнює виплаченому.

За записами у регістрах складається форма №1ДФ, яка може бути заповнена автоматично. Звіт «Форма 1ДФ» викликається з меню Отчеты — Регламентированные отчеты — Отчетность по физлицам. Зверніть увагу, що в ній враховано і виплати контрагентам-СПД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]