Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
З тебе банка рево.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Кругообіг вуглецю

Світлова енергія

20

Органічні речовини + 02 <- фотосинтез — ССЬ (вуглеводи й інші ф

сполуки)

Тварини, рослини, Бродіння

мікроби

Дихання

Розклад органічних речовин

мікроорганізмами

Велика кількість вуглекислого газу виділяється під час виверження вулканів, спалювання палива тощо. Проте основна роль у трансформації органічних вуглецевих сполук, поверненні СОг в атмосферу належить мікроорганізмам.

Руйнуючи рештки рослинних і тваринних організмів, мікроби їх мінералізують із утворенням кінцевих продуктів СОг і НгО, які зноьу використовуються зеленими рослинами.

Існують два основні типи розкладу органічних речовин -фітогенний і зоогенний: Перший здійснюється за участю грибів, бактерій, актгао^пдетїв та інших- мікроорганізмів. Зоогенний розклад здійснюють тварини: найпростіші, черв'яки, молюски, різні комахи і навіть ссавці.

У розкладі органічних речовин основну роль вгйіграє фітогениий тип.

Залежно від умов середовища, органічні речовині* роз­кладаються аеробними або анаеробними мікроорганізмами Кліщевими продуктами розкладу органічних речовин аеробн-л;;* мікробам* с вуглекислий газ і вода, анаеробними - продуг г-: неповного розкладу (кислоти, спирти тощо).

28 136 Мікробіологія із фізіологія. Розділ і

Запитання для самоконтролю

і. Укажіть збудників оцтовокислого бродіння.

  1. Який хімізм оцтовокислого бродіння?

  1. Яке значення для харчової промисловості має оцтово­кисле бродіння?

  1. Укажіть збудника лимоннокислого бродіння."

  1. Яке значення лимоннокислого бродіння для харчової промисловості?

  2. У чому полягає значення розкладу пектинових речо­вин і клітковини для народного господарства?

  1. Яке значення процесів гниття у природі?

Тема 1.4. Патогенні мікроорганізми

План

1, Харчові інфекції та харчове отруєння.

2. Вакцини та сироватки.

Література: 1.1 —1.3; 3 — 5.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Питання 1. Харчові інфекції та харчові отруєння

Захворювання мікробного походження, у механізмі пере­давання яких беруть участь продукти харчування, поділяють на дві груші - харчові інфекції та харчові отруєння.

Харчові інфекції

До харчових інфекцій належать інфекційні захворюван­ня, при яких карчовий продукт є лише передавачем патогенних мікроорганізмів. Як правило, збудники інфекційних захворю­вань у харчовому продукті не розмножуються, що визначається вираженим паразитизмом цих мікробів, тобто потребою"у жи­вому організмі як середовищі для життєдіяльності. При цьому зони можуть тривалий час зберігати життєздатність і віру­лентність, більшість із них виживають у продуктах і при кріо-заморожуваині.

29

ІЗ'' МІКРОБІОЛОГІЯ ТИ ФІЗІОЛОГІЯ РґГ'ДІЛ І

І

Серед інфекційних захворювань, що передаються харчо­вими продуктами, розрізняють антропонозні (кишкові) та зоонозні інфекції.

Кишкові інфекції: черевний тиф та паратифи А і В, ди­зентерія, холера. Збудники даних інфекцій уражають тільки лю­дей. Джерелом інфікування є люди, хворі на кишкові інфекції га бактеріоносії.

Найрозповсюдженіїттим шляхом передавання цих захво­рювань є інфіковані харчоьі продукти, але можливе також передавання збудника від хворих до здорових й іншими шляхами: контактно-побутовим - через інфіковані предмети, з ґрунтовими забрудненнями, а також водним шляхом.

Механізм передавання при кишкових інфекціях мас назву фекально-оральний. Головним у профілактиці харчових ін­фекцій є проведення загальних протиепідемічних заходів щодо виявлення та ізоляції за особливими правилами хворих та бак-теріоносіїв, санітарно-епідемічний контроль водоймищ, харчо­вих підприємств.